Ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ για τις τραγικές αβλεψίες του ΟΕΔΥ στον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων

Η ΟΕΝΓΕ στηλιτεύει τον ΟΕΔΥ που άργησε να θεωρήσει ύποπτα συγκεκριμένα κρούσματα και ζητάει λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την κάλυψη των κενών στα “πρωτόκολλα”.

Σοβαρά κενά εντοπίζονται στα «πρωτόκολλα» που ακολουθούνται από τον ΕΟΔΥ για τον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Την περίπτωση του 66χρονου από την Αμαλιάδα που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Π.Γ.Ν Πατρών, για τον οποίο ο ΕΟΔΥ αρχικά απαντούσε αρνητικά στο αίτημα των γιατρών να ελεγχθεί για κορονοϊό και τελικά μόνο μετά από επιμονή τους έγιναν εξετάσεις στις οποίες βρέθηκε θετικός.

Η περίπτωση της καθηγήτριας, η οποία βρέθηκε θετική στον κορονοϊό μετά από εξέταση στην οποία υποβλήθηκε με δική της πρωτοβουλία. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έδωσε εντολή στην καθηγήτρια να συνεχίζει να διδάσκει σε τέσσερα σχολεία χωρίς να γίνει προληπτική εξέταση και χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας, αφού ο ΕΟΔΥ έκρινε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας παρόλο που η καθηγήτρια είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία.

Ο 53χρονος υγειονομικός από τη Σιάτιστα ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ και ο οποίος επίσης δε θεωρήθηκε «ύποπτο» κρούσμα από τον ΕΟΔΥ, με αποτέλεσμα αρχικά να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Κοζάνης σε κοινό θάλαμο.

Τέλος, αρκετοί συνάδελφοι καταγγέλλουν ότι στις τηλεφωνικές κλήσεις προς τον ΕΟΔΥ υπάρχει μεγάλη αναμονή έως και 20 λεπτά, με αποτέλεσμα να καθυστερεί πολύ η διεκπεραίωση των περιστατικών.

Η Ο.Ε.Ν.Γ.Ε από την πρώτη στιγμή έχει απαιτήσει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα (27/2/20, Α.Π:10065). Επανήλθε με έγγραφό της (9/3/20, Α.Π:10147) με το οποίο ζητούσε να οριστεί επειγόντως συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου για να εκθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της μιας και εκπροσωπεί αυτούς που είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της εξελισσόμενης επιδημίας.

Απαιτούμε:

1. Να υπάρχει ξεχωριστή γραμμή για τις κλήσεις των νοσοκομείων προς τον ΕΟΔΥ.

2. Να σταματήσει η παρακώλυση αποστολής δειγμάτων από τον ΕΟΔΥ, ο οποίος απαιτεί στην παρούσα φάση να υπάρχει αρνητικό δείγμα για γρίπη προκειμένου να σταλεί δείγμα για κορονοϊό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρή δυσχέρεια στη χρήση των ελάχιστων χωρών μόνωσης που διαθέτουν τα νοσοκομεία. Καμία οικονομική επιβάρυνση και καμία διαδικαστική εμπλοκή των ασθενών και των συνοδών τους στην αποστολή δείγματος.

3. Άμεσα το Υπουργείο να ορίσει συνάντηση με την Ε.Γ της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: