Τριτοκοσμικές εικόνες στα Χανιά – Ουρές γονιών μες στη νύχτα για μια θέση στον παιδικό σταθμό

Καρέκλες, τραπέζια και καζάνια με … πιλάφι επιστρατεύουν γονείς που ξενυχτούν για να γράψουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς των Χανίων.

Μπορεί να έχουμε “συνηθίσει” – κακώς 0 τις ουρές στις δομές δημόσιας υγείας και σε μια σειρά από υπηρεσίες, αυτό όμως που συμβαίνει αυτές τις μέρες σε παιδικούς σταθμούς διαφόρων περιοχών στα Χανιά είναι πραγματικά εξωφρενικό. Εδώ και χρόνια, εκατοντάδες γονείς, προσπαθώντας να διασφαλίσουν μια θέση παιδικού σταθμού μέσω ΕΣΠΑ, κάθονται με τις ώρες στην ουρά έξω από τα κτίρια, καθώς το voucher που τους δίνεται δεν έχει αριθμό προτεραιότητας.

Αδιανόητες εικόνες επικράτησαν έξω από τους παιδικούς σταθμούς της Νέας Κυδωνίας, όπου γονείς άρχισαν να μαζεύονται από τις 11 το πρωί της Τρίτης για την εγγραφή των παιδιών τους, περιμένοντας κατά δεκάδες ως τις 8 το πρωί της Τετάρτης. Δεκάδες συγκεντρώθηκαν σε ιδιωτικό οίκημα, όπου συμπολίτες τους παραχώρησαν τραπεζοκαθίσματα για να μην ξενυχτούν όρθιο.

Παρόμοια εικόνα στον παιδικό σταθμό του Βαμβακόπουλου, με τους γονείς να μαζεύονται σε κοντινό δρόμο, να στρώνουν κουβέρτες, αλλά και να προσπαθούν όπως – όπως να διασκεδάσουν την ταλαιπωρία τους στήνοντας καζάνια για πιλάφι. Παρόμοια εικόνα ξενυχτιού καταγράφηκε ως τις πρώτες ώρες της Τετάρτης και στα Κουνουπιδιανά.

Σαν να μην έφτανε δηλαδή η έλλειψη θέσεων στους παιδικούς σταθμούς, που αφήνει απέξω χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα οι γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, οι “τυχεροί” που διασφαλίζουν το δικαίωμα στο αυτονόητο, υφίστανται αφάνταστη ταλαιπωρία για να κατοχυρώσουν αυτό που θα έπρεπε να γίνεται με την απλούστερη των διαδικασιών.

Με πληροφορίες από Χανιώτικα νέα

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: