«Τη μια η πλημμύρα στη Μάνδρα, την άλλη η φωτιά στο Μάτι και τώρα ξανά κατηγορούν μια την κλιματική αλλαγή, μια τον κόσμο…»

Στο ίδιο έργο θεατές… – Ανακοίνωση της ΚΟΒ Οινοφύτων του ΚΚΕ για τις πρόσφατες πλημμύρες και καταστροφές σε Εύβοια – Βοιωτία – Αττική

Στο ίδιο έργο θεατές: οκτώ νεκροί, χιλιάδες σπίτια να έχουν υποστεί ζημιές, αφήνοντας πίσω άστεγους, αυτοκίνητα καταστραμμένα, καλλιέργειες πλημμυρισμένες, πολλά καταστήματα με καταστροφές, σοβαρές ζημιές σε υποδομές, στο οδικό δίκτυο, στην παροχή νερού και ρεύματος στην Εύβοια, κατεστραμμένες και μολυσμένες οι παραλιακές ζώνες σε Δήλεσι, Χαλκούτσι, Ωρωπό. Αυτός είναι ο τραγικός εγκληματικός απολογισμός των τελευταίων πλημμύρων στην Εύβοια. Πώς αλλιώς μπορείς να χαρακτηρίσεις παρά προαναγγελθέν έγκλημα το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις σφύριζαν τόσα χρόνια αδιάφορα και έπαιξαν τη ζωή των κατοίκων της περιοχής “στα ζάρια”. Γιατί μπορεί τα χιλιοστά αυτής της βροχόπτωσης να μην ήταν γνωστά, αλλά ήταν γνωστό ότι τα ποτάμια στην περιοχή πλημμυρίζουν επανειλημμένα, αφήνοντας πίσω τους μεγάλες καταστροφές. Το ίδιο γνωστή ήταν και η καμένη γη, που άφησαν οι  πυρκαγιές στην περιοχή τα τελευταία χρόνια και δεν πάρθηκαν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά μέτρα.

Τη μια η πλημμύρα στη Μάνδρα, την άλλη η φωτιά στο Μάτι και τώρα ξανά κατηγορούν μια την κλιματική αλλαγή, μια τον κόσμο που με κόπους χρόνων προσπάθησε να βάλει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του. Κάνουν τα πάντα για να δικαιολογήσουν την επιλογή τους να στηρίζουν αυτό το βάρβαρο σύστημα, τον καπιταλισμό. Να δικαιολογήσουν τη λογική “κόστους –  οφέλους” και τα απαράδεκτα κριτήρια χρηματοδότησης έργων υποδομής με βάση τις προτεραιότητες και την κερδοφορία του κεφαλαίου κι όχι την προστασία της ζωής του λαού, την ικανοποίηση των αναγκών του. Δυστυχώς έχουμε πείρα. Γνωρίζουμε καλά στην περιοχή μας, τι θα πει οι λαϊκές ανάγκες να ποδοπατούνται, με τη γύμνια στην πολιτική προστασία, με τις τεράστιες ελλείψεις στις δομές υγείας, με τα σχολεία σε κοντέινερ. Κι ενώ εκείνοι δικαιολογούν αυτή τη διαχρονική και σύμφωνη με την ΕΕ, πολιτική τους επιλογή, κάθε τρεις και λίγο οδηγούμαστε σε ανθρώπινες τραγωδίες.

Τραγωδίες που μάλιστα σήμερα βρίσκονται «απέναντι» στην Εύβοια κι αύριο θα είναι εδώ. Γιατί οι ελλείψεις σε δυναμικό – εξοπλισμό – υποδομές στην πυροσβεστική και στο σταθμό στα Οινόφυτα, απαγορεύουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση πολλαπλών εστιών, πόσο μάλλον την αντιμετώπιση ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος, που θα συμπαρασύρει και την οικιστική ζώνη. Γιατί ειδικά η περιοχή του Δηλεσίου μη έχοντας σχέδιο πόλης, δεν έχει καμία πρόβλεψη προστασίας. Γιατί μια πλημμύρα, μια πυρκαγιά, ένας σεισμός, δεν ακολουθούν διοικητικά όρια Δήμων και Περιφερειών απαιτούν έργα, υποδομή και σχέδιο πανεθνικό που είναι ανύπαρκτα.

Άμοιρες ευθυνών δεν είναι ούτε οι Δημοτικές και Περιφερειακές μας αρχές, που αντί να πετάνε το μπαλάκι πότε στον καιρό και πότε στο υπόλοιπο κράτος, καλά θα κάνουν να απολογηθούν για το ότι  δεν ανέδειξαν και δεν διεκδίκησαν τα ζητήματα πολιτικής προστασίας στο παρελθόν, στηρίζοντας διαχρονικά την κυβερνητική λογική. Τώρα πάλι συνεχίζουν το ίδιο βιολί και οι συνέπειες θα είναι μπροστά μας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα

– Να αποζημιωθούν στο σύνολό τους όλες οι ζημιές που καταγράφονται από τις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατεστραμμένων κατοικιών, οικοσκευών και εξοπλισμού, καταστημάτων, καλλιεργειών, φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

– Να υπάρξει άμεση καταβολή οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους πληγέντες και στην περιοχή μας χωρίς προϋποθέσεις, δάνεια, τόκους και αστερίσκους.

– Να αποκατασταθούν άμεσα οι υποδομές , τα οδικά δίκτυα, τα παραλιακά μέτωπα.

– Επιτέλους να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο πανεθνικό σχέδιο προστασίας αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής, με άμεση εκκίνηση όλων των απαραίτητων έργων.

ΚΟΒ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΚΚΕ   

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: