Πεζοπορία στη μαρτυρική Νιάλα από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας

Τιμή στους αγωνιστές του ΔΣΕ και μήνυμα αντίστασης στα σχέδια αλλοίωσης των Αγράφων εν ονόματι επιχειρηματικών σχεδίων έστειλαν το Σάββατο μέλη του ΕΟΣΚ.

Μια ξεχωριστή πεζοπορία διοργάνωσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Καρδίτσας «ΕΟΣΚ», μαζί με το «Δίκτυο Προστασίας των Αγράφων» και την Περιβαλλοντική και Πολιτιστική Ομάδα Οξυγόνο το περασμένο Σάββατος στις 13 Απρίλη.

Η ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία, αφού ακολουθεί μια μέρα μετά την τραγική επέτειο του Απρίλη του 1947, όταν μαχητές του ΔΣΕ και άμαχοι υποστηρικτές του προσπάθησαν να γλιτώσουν από τον κυβερνητικό στρατό, περνώντας ανάμεσα στις κακοτράχαλες κορφές της Νιάλας Αγράφων, με αποτέλεσμα άλλοι να χαθούν και να παγώσουν κι άλλοι να συλληφθούν και να καταδικαστούν σε θάνατο από το Έκτακτο Στρατοδικείο.

Η πεζοπορία αυτή είχε χαρακτήρα φόρου τιμής, αλλά και αντίστασης στα σχέδια «πράσινης ανάπτυξης», που απειλούν το περιβάλλον και την ιστορική μνήμη της περιοχής. Έστειλε μήνυμα πως οι κορφές των Αγράφων δεν προσφέρονται για μπίζνες και επιχειρηματικά κέρδη, αλλά αποτελούν διαχρονικό σύμβολο αντίστασης. Ας δούμε πως περιγράφουν μέλη του συλλόγου την εμπειρία τους:

Συμβολική και προσκυνηματική πεζοπορία στην μαρτυρική Νιάλα των Αγράφων, οργανώθηκε από τον Ορειβατικό Σύλλογο Καρδίτσας (ΕΟΣΚ), το ‘’Δίκτυο για την Προστασία των Αγράφων’’ και την Περιβαλλοντική & Πολιτιστική Ομάδα ‘’Οξυγόνο’’ το Σάββατο 13 Απρίλη, μια μέρα μετά την μαύρη επέτειο των τραγικών γεγονότων του Απρίλη του 1947 στην Νιάλα, θέλοντας να καταδείξουν την ιστορική βαρύτητα που φέρει αυτός ο τόπος, όπου τόσο άκριτα οι σύγχρονοι σωτήρες μας, θέλουν να την μετατρέψουν, στο όνομα της ‘’πράσινης ανάπτυξης’’ σε βιομηχανική περιοχή και σωρούς από μπάζα, διαγράφοντας έτσι και τον ιστορικό της ρόλο.

Είκοσι πέντε φίλοι των Αγράφων βρεθήκαμε το πρωί του Σαββάτου στο ραντεβού μας, στον σταθμό των τρένων της Καρδίτσας και με αυτοκίνητα προωθηθήκαμε μέχρι τον οικισμό Καμάρια των Αγράφων, τον ψηλότερο οικισμό της χώρας στα 1550 μέτρα.

Από τη θέση Σταυρός ξεκινάμε την πεζοπορία, ακολουθώντας την ανεμοδαρμένη και αιματοβαμμένη κορυφογραμμή. Ο καιρός βαρύς και με άγιες διαθέσεις μας αναγκάζει, για να προλάβουμε την βροχή που έρχεται, να παρακάμψουμε την πρώτη κορυφή Καρνόπι (1973μ) και ανεβαίνοντας στις επόμενες κορυφές, Τούρλα (1928μ) και Γραμμένη (1817μ) καταλήγουμε στο μνημείο – σύμβολο συμφιλίωσης της Νιάλας, στο σημείο όπου έπεσαν χτυπημένοι από φοβερή χιονοθύελλα, αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού, στρατιώτες του Κυβερνητικού Στρατού και άμαχοι πολίτες, στις 12 Απρίλη 1947 και αφήνουμε λίγα λουλούδια στη μνήμη τους.

.Η επέμβαση σ αυτήν την ιστορική κορυφογραμμή της Νιάλας, όπως και στην συνέχεια αυτής, Απέλινα, Μίχος, και Βοιδολίβαδο, όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν οι δυο αιολικοί σταθμοί, που θα ισοπεδώσουν ανεπανόρθωτα το τοπίο, θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα στη χώρα, ακυρώνοντας δε κάθε προοπτικής ήπιας ανάπτυξης, καθώς είναι αδύνατο να συνυπάρξει και ν’ αναπτυχθεί ταυτόχρονα με την εγκατάσταση των σχεδιαζόμενων αιολικών εγκαταστάσεων, που δεσμεύουν το φυσικό πλούτο της περιοχής, καταστρέφουν και αλλοιώνουν αμετάκλητα το φυσικό περιβάλλον.

.Με αυτές τις σκέψεις παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής, με την καταιγίδα να μας πλησιάζει αλλά με το ηθικό ψηλά!

Οι βουνοκορφές των Αγράφων, ως σύμβολο ελευθερίας και αντίστασης και όχι ως πεδίο καταπάτησης από επιχειρηματικά σχέδια, αξίζουν της προστασίας μας.

 

Τα Άγραφα θα αντισταθούν όπως το έπραξαν πάντα, μέχρι τέλους!!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: