Γαύδος – το διαμάντι του Νότου (όσο κλισέ κι αν ακούγεται)

Γαύδος: το ξερονήσι του Άρη γνωστό και ως “νησί του Διαβόλου” κατά την δεκαετία του ’30 , σκληρός τόπος εξορίας για τους κομμουνιστές, σήμερα είναι γνωστό ως το σμαράγδι του Νότου και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην νεολαία που προτιμά τις εναλλακτικές διακοπές.

Η Ελλάδα έχει περίπου 100 κατοικημένα νησιά, αμέτρητες παραλίες και ατελείωτες ακρογιαλιές. Ανάμεσα σε αυτά δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω τα καλύτερα, αλλά είμαι σίγουρος για το αγαπημένο μου νησί, την Γαύδο.

Η Γαύδος βρίσκεται κάτω από την Κρήτη και αποτελεί το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Η μετακίνηση από Αθήνα είναι περιπετειώδης, καθώς εκτός από το δρομολόγιο Πειραιάς- Χανιά που διαρκεί 9 ώρες με το πλοίο της γραμμής, ο ταξιδιώτης θα κατηφορίσει στην συνέχεια στα Σφακιά (1,5 ώρα με ΚΤΕΛ) και στην συνέχεια θα πάρει το πλοίο για Γαύδο (περίπου 3,5 ώρες). Το νησί έχει λίγα μόνο δωμάτια, οπότε η κράτηση αρκετούς μήνες πριν ενδείκνυται. Ωστόσο αν σας αρέσει το ελεύθερο κάμπινγκ, στην Γαύδο μπορείτε να κατασκηνώσετε σχεδόν οπουδήποτε, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, καθώς μεγάλο μέρος του νησιού είναι προστατευόμενη περιοχή Natura.

Η μεγάλη πλειοψηφία των κατασκηνωτών επιλέγει το Σαρακήνικο και τον Αι Γιάννη, δυο αμμώδεις παραλίες με δάσος κέδρων που κατηφορίζει σχεδόν ως την θάλασσα. Στην πρώτη παραλία υπάρχουν λίγες ταβέρνες καθώς και 2 μίνι μάρκετ και θεωρείται περισσότερο οικογενειακή, καθώς η πρόσβαση είναι εύκολη ακόμα και για οικογένειες με μικρά παιδιά. Σε απόσταση περίπου 20 λεπτών από την δεύτερη παραλία υπάρχουν 3 ταβέρνες και 2 μίνι μάρκετ τα οποία εξυπηρετούν τους κατασκηνωτές στον Άι Γιάννη και τις περισσότερο μακρινές παραλίες.

Η Γαύδος είναι ένα νησί με πλούσιο δίκτυο μονοπατιών που διασχίζουν το νησί και φυσικά καταλήγουν στις διάφορες παραλίες. Αξίζει κανείς να εξερευνήσει μερικά από αυτά, καθώς η διαδρομή είναι μαγική. Σημειωτέον δεν φτάνει δρόμος σε όλες τις παραλίες του νησιού, οπότε αν θέλετε να τις εξερευνήσετε όλες θα χρειαστεί να περπατήσετε αρκετές ώρες! Παρόλα αυτά υπάρχει το λεωφορείου του Μανόλη που καθημερινά εκτελεί αρκετά δρομολόγια ανάμεσα στους οικισμούς του νησιού και τις κυριότερες παραλίες.

H παραλία του Αι Γιάννη όπως φαίνεται από το μονοπάτι προς Λαυρακά

 

Σπίτι των εξορίστων. Στο βάθος διακρίνεται η παραλία του Σαρακήνικου.

Τι να δείτε:

  • Hλιοβασίλεμα στον Φάρο. Στην Γαύδο βρίσκεται ο νοτιότερος φάρος της Ευρώπης, και η θέα στο συγκεκριμένο σημείο είναι μοναδική, καθώς το μάτι χάνεται στον Λιβυκό Πέλαγος
  • Το σπίτι των εξόριστων. Στο Σαρακήνικο διατηρείται το πέτρινο σπίτι που έχτισε ο Βελουχιώτης μαζί με τους υπόλοιπους κομμουνιστές εξόριστους κατά την δεκαετία του 1930. Ανάμεσα στα μέλη του ΚΚΕ που εξορίστηκαν στο “νησί του Διαβόλου” ήταν και ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Μάρκος Βαφειάδης αλλά και δεκάδες άλλοι. Σήμερα στον χώρο σερβίρονται κάποια πιάτα ημέρας, ενώ το βράδυ λειτουργεί ένα μικρό μπαρ με όμορφη θέα στον κολπίσκο του Σαρακήνικου.
  • Το ακρωτήριο της Τρυπητής και τις σπηλιές πίσω από αυτό. Φτάνοντας στον οικισμό Βατσιανά και μετά από πεζοπορία περίπου μιας ώρας αντικρίζει κανείς την αλυκή που βρίσκεται πριν την παραλία. Στο δεξί μέρος της παραλίας δεσπόζει το πρόσφατο ναυάγιο μιας μεγάλης ξύλινης βάρκας με την οποία έφτασαν στο νησί πρόσφυγες από τον Λιβύη. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και το ακρωτήρι με την περίφημη υπερμεγέθη καρέκλα που έχουν εγκαταστήσει στο σημείο εδώ και χρόνια οι Ρώσοι επιστήμονες που ζουν στο νησί. Το συγκεκριμένο σημείο είναι το νοτιότερο του νησιού. Είναι σημαντικό να έχει κανείς υπόψιν πως δεν υπάρχουν υποδομές στην παραλία, συνεπώς η προμήθεια νερού και φαγητού πριν την πεζοπορία είναι απαραίτητη.
  • Το σπίτι των Ρώσων. Εδώ και πάνω από 30 χρόνια έχουν μετακομίσει στην Γαύδο Ρώσοι πυρηνικοί φυσικοί, ορισμένοι από τους οποίους βρίσκονται εκεί ακόμα και σήμερα. Η συζήτηση μαζί τους έχει οπωσδήποτε ενδιαφέρον. Η θέα από το σπίτι τους είναι δύσκολο να περιγραφεί ή ακόμα και να αποτυπωθεί σε φωτογραφία!
  • Tα Βατσιανά. Είναι το νοτιότερο κατοικημένο χωριό της Ευρώπης, με λιγοστούς κατοίκους αλλά αρκετά γραφικό.

Ο φάρος της Γαύδου είναι επισκέψιμος, ενώ στον χώρο λειτουργεί και καφέ.

 

Πίσω από το ακρωτήριο της Τρυπητής υπάρχουν σπηλιές προσβάσιμες με σκάφος, ενώ υπάρχει και μια παραλία ακόμα.

Πού να φάτε:

Στο νησί υπάρχουν αρκετές ταβέρνες με καλό φαγητό σε οικονομικές τιμές. Ξεχωρίζω τα παρακάτω:

  • Την Ταβέρνα της Γωγώς στο Καστρί
  • Τον φούρνο της Στέλλας στο Καστρί. Εκεί έφαγα ένα από τα καλύτερα γαλακτομπούρεκα, ενώ παράγει και ψημένη ρακί.
  • Την Ταβέρνα του Αι Γιάννη και την ταβέρνα της Σοφίας στον Αι Γιάννη
  • Το σπίτι των εξόριστων στο Σαρακήνικο

Πού θα διασκεδάσετε:

  • Στο μπαρ του Λίβα στον Άι Γιάννη. Αν σας αρέσουν τα μπαρ πάνω στην θάλασσα με καλή μουσική, σίγουρα θα ερωτευτείτε αυτό το μαγαζί που διοργανώνει διάφορες μουσικές θεματικές βραδιές και πάρτυ
  • Τόσο οι ταβέρνες στον Άι Γιάννη όσο και στο Σαρακήνικο διοργανώνουν κατά καιρούς βραδιές με ζωντανή κρητική μουσική, ενώ δεν αποκλείεται να διοργανωθεί και συναυλία του φημισμένου Ψαραντώνη, στην οποία η παρουσία σας ενδέχεται να θεωρηθεί τεκμήριο ενοχής από τα ελληνικά δικαστήρια.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: