10 και μια συμβουλές για τις καλύτερες καλοκαιρινές διακοπές

Πώς να κάνεις τις διακοπές σου καλύτερες; Εδώ θα βρεις 10 και μία χρήσιμες και απαραίτητες συμβουλές.

Δεν υπάρχει πιο ωραίο πρωινό ξύπνημα από αυτό του Σαββάτου όταν ακούς το μεταλικό καροτσάκι της λαϊκής να γδέρνει το καυτό τσιμέντο της μεγαλούπολης. Δεν χρειάζεσαι ρολόι για να καταλάβεις πως η ώρα πέρασε, οι τιμές έχουν πέσει στο επιτρεπτό για το λαϊκό εισόδημα επίπεδο κι έτσι σηκώνεσαι χαλαρά, παίρνεις τον πρωινό σου καφέ και ξεχύνεσαι για τους πάγκους με τις ντομάτες. Το καλοκαίρι μέχρι και οι λαϊκατζήδες δεν έχουν όρεξη. Το αντιλαμβάνεσαι. Βλέπεις την κούραση μιας χρονιάς στο πρόσωπό τους. Δεν έχουν κουράγιο ούτε να φωνάξουν αυτά τα ακατανόητα.

Και όλοι εμείς; Τι κουράγιο έχουμε; Πως θα πάμε διακοπές και φέτος; Πάλι με καταθλιπτική διάθεση, πάλι με μετρημένα ευρώ, πάλι λίγες μέρες, πάλι το αφεντικό θα κορδώνεται αυτάρεσκα γιατί θα θέλει να του είμαστε και υποχρεωμένοι που μας δίνει άδεια. Πάλι θα πάμε σε κάποιο κατάλυμα του ελληνικού θαυματουργού τουρισμού, από εκείνα που οι μικρομεσαίοι τουριστικοί επιχειρηματίες σε κοιτάζουν και νομίζεις ότι στις κόρες των ματιών τους σχηματίζονται € όπως τα καρτούν και οι μεγαλοξενοδόχοι δεν θέλουν καν να σε βλέπουν μπροστά τους γιατί είσαι ένα εμπόδιο μπροστά στην ατελείωτη δυνατότητά τους να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ανυποψίαστους ξένους τουρίστες.

Κι όλα αυτά αφού θα έχεις πάρει ένα από τα καράβια των εφοπλιστών και κάθε δευτερόλεπτο που θα περνάς στο κατάστρωμα θα σκέφτεσαι ότι μέχρι να φτάσεις στον προορισμό σου αυτοί θα έχουν πετύχει τουλάχιστον μια φοροαπαλλαγή και θα έχουν αγοράσει ένα κανάλι ή μια ποδοσφαιρική ομάδα.

Και οι διακοπές θα είναι βιαστικές, γρήγορες. Λίγες μέρες, λίγες ώρες στη θάλασσα, λίγη ξεκούραση, λίγο ταβερνάκι και τέλος. Τόσο λίγες που ούτε ένα βιβλίο δεν προλαβαίνεις να διαβάσεις στην παραλία.

Αλλά θα είναι διακοπές. Έστω και έτσι, ένα μικρό διάλειμμα από τη σκληρή καθημερινότητα. Μια μικρή ρωγμή καλοπέρασης. Λίγες μέρες που θα θυμίζουν ζωή και όχι επιβίωση. Μια σύντομη απόδραση από την πραγματικότητα που βρωμάει εκμετάλλευση, αίμα, κατάθλιψη.

Πώς να κάνεις τις διακοπές σου καλύτερες; Εδώ θα βρεις 10 και μία χρήσιμες και απαραίτητες συμβουλές. Διάβαζε προσεκτικά:

  • Βρες κατάλυμα κοντά στη θάλασσα. Αν κάνεις κάμπινγκ στήσε όσο πιο κοντά στη θάλασσα μπορείς κι ας μην είναι τόσο παχιά η σκιά. Αν είσαι του δωματίου ψάξε να βρεις εκείνο που θα είναι σε απόσταση περπατήματος με μία έστω και υποφερτή θάλασσα. Η ζωή είναι μικρή (και η άδεια ακόμα μικρότερη) για να την ξοδέψεις στους δρόμους.
  • Δοκίμασε όλες τις τοπικές γεύσεις. Αν η θάλασσα είναι ο αυτοσκοπός των διακοπών, το φαγητό είναι εκείνο το υπέροχο στοιχείο που τις απογειώνει. Φάε, μέχρι σκασμού. Ξέχνα για λιγο χοληστερίνες και τριγλυκερίδια και παράγγειλε όσο περισσότερα μπορείς.
  • Διάλεξε με προσοχή το βιβλίο που θα συνοδεύσει τις διακοπές σου. Αν κάνεις λάθος θα είναι πολύ δύσκολο να το διορθώσεις. Οι πάγκοι στα τουριστικά μέρη πουλάνε στην καλύτερη Χρυσιήδα Δημουλίδου.
  • Μην πάρεις εφημερίδες, μην μπεις στο ίντερνετ (μοναδική εξαίρεση το katiousa.gr). Όλες οι ειδήσεις θα είναι άσχημες και θα έχεις όλο το χειμώνα μπροστά σου να μαθαίνεις κακά νέα. Γιατί να το κάνεις και στις διακοπές σου;
  • Δανείσου αθλητική εφημερίδα από τον διπλανό λουόμενο. Μην αγοράσεις. Δεν χρειάζεται. Έλα πιο κοντά με τον συνοπαδό που χάρισε το ευρώ του στα φερέφωνα των ΠΑΕ. Ευκαιρία να γνωριστείτε και να ανταλλάξετε απόψεις για τις μεταγραφές που έκανε και φέτος ο Πρόεδρας.
  • Ζακέτα να πάρεις. Σοβαρά. Αν πας με πλοίο να θυμάσαι πως τα βράδια η υγρασία στο κατάστρωμα είναι το δεύτερο χειρότερο πράγμα που μπορεί να σου τύχει. Το πρώτο είναι το κλιματιστικό στους κλειστούς χώρους του καραβιού που κάνει τη Σιβηρία να θυμίζει θερινό τουριστικό θέρετρο της υποσαχάριας Αφρικής. Αν πάλι είσαι του κάμπινγκ θα πρέπει να ξέρεις ότι το μακρυμάνικο είναι πιο απαραίτητο κι από τη σκηνή την ίδια.
  • Βγάλε φωτογραφίες. Όχι για το Facebook και το Instagram, αλλά για να έχεις να θυμάσαι. Κάποια στιγμή μετά από χρόνια ψάξε να τις βρεις και θα αναπολήσεις τις όμορφες στιγμές. Θα κοιτάς τις φωτογραφίες και θα θυμάσαι τις μυρωδιές και τα αρώματα, θα ακούς τους ήχους…οκ το κόβω έγινε πολύ μελό.
  • Μην πάρεις φτηνά σουβενίρ. Σοβαρά τώρα, ξέχνα τα μαχαίρια με τις μαντινάδες από την Κρήτη, τα μπουκαλάκια με την ξεθυμασμένη ψημένη ρακή από την Αμοργό και τα βαζάκια με το τυποποιημένο Κουμ-κουάτ από την Κέρκυρα. Μην πάρεις τίποτα που δεν θα αγόραζαν οι ντόπιοι.
  • Αποχαιρέτα τα παπούτσια. Ή τουλάχιστον φόρα τα όσο λιγότερο μπορείς. Αποχαιρέτα επίσης και τα ρούχα που φοράς στη δουλειά. Βερμούδα και σαγιονάρα 1-4 πρωί, μεσημέρι, βράδυ.
  • Να παίρνεις μια φορά τη μέρα τηλέφωνο τη μαμά. Όσο καλά και να περνάς εκεί έξω θα υπάρχει πάντα ένας άνθρωπος που θα αγωνιά αν έφαγες, αν κρυώνεις, αν προσέχεις τον εαυτό σου.
  • Κράτα σημειώσεις. Μπορεί ο φετινός προορισμός να γίνει ο αγαπημένος σου και κάποια στιγμή να χρειαστεί να γράψεις στην Κατιούσα για αυτον.

Καλό καλοκαίρι!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: