Συνδικάτα και φορείς Χίου: «Μόνοι στα χιόνια, μόνοι στην πανδημία, οι αγώνες μας η μόνη προστασία»

Όλοι εμείς που υπογράφουμε αυτό το ψήφισμα ανησυχούμε και απαντάμε με συλλογική διεκδίκηση στα μεγάλα προβλήματα και ελλείψεις στην υγεία στο νησί μας. Επειδή δεν ψάχνουμε για «σωτήρες» και «λύσεις» χωρίς εμάς ή με εμάς θεατές, ενώνουμε τη φωνή και τη δύναμή μας.

Ψήφισμα για την υπεράσπιση της Υγεία, με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα στα νησιά Χίος, Οινούσσα, Ψαρά. Το ψήφισμα εγκρίθηκε σε μαζική σύσκεψη των κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων της Χίου:

Όλοι εμείς που υπογράφουμε αυτό το ψήφισμα ανησυχούμε και απαντάμε με συλλογική διεκδίκηση στα μεγάλα προβλήματα και ελλείψεις στην υγεία στο νησί μας. Επειδή δεν ψάχνουμε για «σωτήρες» και «λύσεις» χωρίς εμάς ή με εμάς θεατές, ενώνουμε τη φωνή και τη δύναμή μας.

Εν μέσω πανδημίας, με μεγάλα νούμερα κρουσμάτων, δεν ανεχόμαστε η υγεία  μας να αντιμετωπίζεται ως περιττό κόστος: Το Νοσοκομείο του νησιού να βρίσκεται στα όριά του με τα κέντρα υγείας υποστελεχωμένα στη Βόρεια και Νότια Χίο αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν χιλιάδες κατοίκους χωριών με επάρκεια.  Η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ γίνεται και πάλι ο λόγος να θρηνήσουμε δεύτερο νεκρό ενώ τα ασθενοφόρα στο νησί είτε είναι παροπλισμένα, είτε δεν επαρκούν.  Την ίδια στιγμή, ανοίγουν τα σχολεία στα οποία στέλνουμε τα παιδιά μας χωρίς ουσιαστικά μέτρα, με μεγάλο αριθμό παιδιών στις τάξεις και σε αίθουσες σε πολλές περιπτώσεις ακατάλληλες. Οι επαγγελματίες ζουν με το φόβο της λειτουργίας των καταστημάτων τους, με τα χρέη να τρέχουν στην εστίαση, τη διασκέδαση και αλλού. 

Οι ευπαθείς ομάδες, οι συνταξιούχοι ζουν τα πρόσθετα προβλήματα από τις ελλείψεις υγείας στο νησί, με ό,τι αυτό , συνεπάγεται,  με τη μετατροπή του Νοσοκομείου σε “μιας νόσου”.  Δεν μπορούν  να πληρώνουμε άλλο για την υγεία, αρκετά μας καίει η ακρίβεια στο ρεύμα, το νερό το νοικοκυριό.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, που δυο χρόνια μετά, όχι μόνο αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας αλλά εφαρμόζει την επικίνδυνη “ανοσία της αγέλης”, εφησυχάζοντας με απαράδεκτα και αντιεπιστημονικά πρωτόκολλα που: μειώνουν την καραντίνα, στοιβάζουν μαθητές στις τάξεις, στα ΜΜΜ, στέλνουν εργαζόμενους που νοσούν μια ώρα αρχύτερα στη δουλειά, ιδιωτικοποιεί υπηρεσίες του Νοσοκομείου.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Μαζικές προσλήψεις με άμεσες διαδικασίες, μόνιμου και πλήρους απασχόλησης ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, στο Νοσοκομείο Χίου.
  • Άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό ώστε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης του νησιού με  τουλάχιστον δύο ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια.     
  • Στελέχωση με το αναγκαίο ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας Χίου και Πυργίου, καθώς και των Πολυδύναμων περιφερειακών ιατρείων και αγροτικών ιατρείων Βολισσού, Καρδαμύλων. 
  • Να προχωρήσουν με ακόμα πιο γοργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί.  Απεμπλοκή του νοσοκομείου από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού,  στοχευμένη ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων. Προστασία των ευπαθών ομάδων και χρονίως πασχόντων, με δυνατότητα εμβολιασμού από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στο σπίτι.
  • Να επιταχθούν, εκεί που απαιτείται, οι μεγάλες ιδιωτικές δομές υγείας και διαγνωστικά κέντρα,  για να μπουν στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας.
  • Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους σε μεγάλους χώρους εργασίας, στις ιδιωτικές κλινικές και το γηροκομείο, σε δομές προσφύγων και στους Ρομά.  Άμεσα λειτουργία μονάδας του ΕΟΔΥ στο Σκυλίτσειο Νοσοκομείο για τη διενέργεια rapid test μετά και τα νέα μέτρα της Διοίκησης για την είσοδο στο Νοσοκομείο.  
  • Να δοθεί άμεσα η δυνατότητα  συνταγογράφησης και χορήγησης σε κάθε ασφαλισμένο των μοριακών τεστ, εφόσον αυτό προτείνεται από τον θεράποντα ιατρό τους, όπως ισχύει για κάθε κλινικο-εργαστηριακή εξέταση. 
  • Να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες στα σχολεία, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα και να γίνουν διορισμοί  εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες. 

ΣΕΣΝΟΧ

ΕΚΑΒ Χίου 

Σύλλογος Ιατρών Νοσοκομείου Χίου

ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ 

Εργατικό Κέντρο Χίου 

ΟΕΒΕ 

Εμπορικός Σύλλογος Χίου

Σωματείο Εμπ/λων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου

ΕΛΜΕ Χίου

Σύλλογος Μουσικών Χίου 

Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου  

ΠΟΒΑμεΑ

Σύλλογος Γυναικών Χίου

Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ Χίου 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: