Στον αέρα 2300 διπλωματούχοι ξεναγοί – Δεν εντάσσονται σε κανένα μέτρο κρατικής στήριξης

Χωρίς κανένα εισόδημα κινδυνεύει να μείνει φέτος το 99% των ξεναγών στην Ελλάδα, αφού πέρα από την πιθανή ολοκληρωτική απώλεια της τουριστικής σαιζόν λόγω πανδημίας, δεν περιλαμβάνονται σε καμία κρατική ρύθμιση στήριξης, σε αντίθεση με τα τουριστικά γραφεία.

Ο τουρισμός, η λεγόμενη – “βαριά βιομηχανία” της Ελλάδας -,  είναι αναμφίβολα από τους πιο βαριά λαβωμένους κλάδους λόγω πανδημίας. Με την αρχή της σαιζόν να έχει ήδη χαθεί και το υπόλοιπο μέρος της να μοιάζει απίθανο να διασωθεί, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος της, με τα ως τώρα δεδομένα, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου αντικρύζουν ένα αβέβαιο μέλλον, ενώ πολλοί δε θα λάβουν την έστω ανεπαρκή στήριξη των 800 ευρώ. Αυτό δεν αφορά μόνο τους εποχικά εργαζόμενους ή τους συμβασιούχους του χώρου, που δε ξαναπροσληφθούν, αλλά και έναν κλάδο όπως οι διπλωματούχοι ξεναγοί, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία υπάγονται σε ένα ειδικό καθεστώς μισθωτών με πολλούς εργοδότες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του σωματείου, μέχρι στιγμής οι 2300 περίπου ξεναγοί δεν έχουν ενταχθεί στη σχετική πρόβλεψη, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, την ίδια ώρα που θα λάβουν στήριξη τα τουριστικά γραφεία. Επιπλέον, σοβαρό ζήτημα υπάρχει και με την καταμέτρηση ενσήμων των ξεναγών, οι οποίοι βλέπουν τεράστιες καθυστερήσεις στην καταβολή των επιδομάτων ανεργίας για το 2019:
ΟΙ ΞΕΝΑΓΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΒΟΗΘΗΜΑ!
Ο τουρισμός στην Ελλάδα έχει χτυπηθεί ανελέητα από την επιδημία του Κορωνοϊού, όμως οι περίπου 2300 Διπλωματούχοι Ξεναγοί στην Ελλάδα, που θα άρχιζαν την εργασία τους ήδη από τον Μάρτιο, δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ ενίσχυση. Το Υπουργείο έχει συμπεριλάβει στην ρύθμιση τα Τουριστικά Γραφεία, δηλαδή τους εργοδότες μας και τους Ξεναγούς που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, που είναι ελάχιστοι, (λιγότεροι από 1%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι Ξεναγοί στην επικράτεια, μένουν χωρίς κρατική ενίσχυση.
Οι Ξεναγοί, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, είναι μισθωτοί με πολλούς εργοδότες. Δεν έχουν ΚΑΔ, γιατί δεν έχουν επιχείρηση και δεν είναι υπάλληλοι ενός μόνο Τουριστικού Πρακτορείου για να δηλωθούν από αυτό. Κατά συνέπεια, δεν μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί. Εξαιτίας μάλιστα των παραλείψεων του Ελληνικού κράτους διαχρονικά, τα ένσημα των Ξεναγών δεν έχουν ακόμα μηχανογραφηθεί. Τα ένσημα των Ξεναγών πανελληνίως, καταμετρούνται μόνο από ένα γραφείο του ΕΦΚΑ στην Αθήνα, ενώ οι αρμόδιοι
υπάλληλοι για την καταμέτρηση είναι ελάχιστοι. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουν καταχωρηθεί ακόμη τα ένσημα του 2018 και 2019, και οι Ξεναγοί που δικαιούνται επίδομα ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες, να μην έχουν πάρει ακόμη τίποτα, ενώ τελειώνει ο Μάρτιος και οι αιτήσεις έγιναν τον Νοέμβριο του 2019.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών έχει στείλει ήδη τρία υπομνήματα στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού, προτείνοντας επακριβώς, πώς με μία Κοινή Υπουργική Απόφαση θα μπορέσουν και οι Ξεναγοί της Ελλάδας να λάβουν την έκτακτη επιδότηση, ως άμεσα πληττόμενοι, όπως και τόσοι άλλοι συμπολίτες μας που πλήττονται. Δυστυχώς, μέχρι αυτήν την στιγμή δεν έχει βρεθεί κάποια λύση, σε ένα θέμα που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών κατά κύριο λόγο, και του Υπουργείου Εργασίας κατά δεύτερο.
Κανείς δεν ξέρει πότε και αν θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος. Πλέον, ξεκάθαρα πρόκειται για θέμα επιβίωσης ενός ολόκληρου κλάδου, και η Ομοσπονδία μας θα κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Ελλήνων Ξεναγών.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: