Σάμος: Επίθεση της Αστυνομίας στο δικαίωμα στη διαδήλωση

Η ΕΛ.ΑΣ. απαγόρευσε παράτυπα διαδήλωση στη Σάμο και προχώρησε εκδικητικά σε 11 προσαγωγές, προσπαθώντας να φιμώσει όποια φωνή αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική.

Καταγγελία της Ανοιχτής Συνέλευσης Σάμου για την επίθεση της αστυνομίας στο δικαίωμα στη διαδήλωση.

Εδώ και καιρό η κυβέρνηση κλιμακώνει την προσπάθειά της για τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στα χέρια της, τη βίαιη καταπάτηση δημοκρατικών κεκτημένων και το πνίξιμο οποιασδήποτε προσπάθειας αντίστασης σε αυτές τις επιδιώξεις. Η στάση αυτή είναι ιδιαίτερα έκδηλη και στην περίπτωση του απεργού πείνας και δίψας Δ. Κουφοντίνα, του οποίου η ζωή κινδυνεύει να χαθεί από ώρα σε ώρα.

Την Παρασκευή 5 Μαρτίου η Ανοιχτή Συνέλευση Σάμου προχώρησε σε αυθόρμητη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πόλη της Σάμου δείχνοντας την αλληλεγγύη της στον απεργό πείνας και δίψας που μάχεται για τα νόμιμα δικαιώματά του. Στη συγκέντρωση τηρήθηκαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Στη συνέχεια, κι αφού πραγματοποιήθηκε πορεία και μοιράστηκαν φυλλάδια σε περαστικούς, η διαδήλωση κατέληξε με την ανάρτηση πανό σε κεντρικό σημείο της πόλης. Τη στιγμή εκείνη η Ασφάλεια που παρακολουθούσε για ώρα την κίνηση των διαδηλωτών κάλεσε ένα πλήθος σωμάτων ασφαλείας (τροχαία, ΟΠΚΕ, λιμενικό κα) και όλοι μαζί περικύκλωσαν τους διαδηλωτές. Χωρίς οι ίδιοι να τηρούν τα μέτρα προστασίας ζήτησαν από τους συγκεντρωμένους να επιδείξουν τα σχετικά δικαιολογητικά μετακίνησης. Από ό,τι φαίνεται, μέσα στο γενικότερο κλίμα αυθαιρεσίας, δεν γνώριζαν πως το δικαίωμα στη διαδήλωση είναι αυτονόητο και δεν περιορίζεται από τους υγειονομικούς περιορισμούς, όπως εξάλλου προβλέπουν και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ 13805 άρθρο 3).

Οι διαδηλωτές και διαδηλώτριες αρνήθηκαν να επιδείξουν τις σχετικές βεβαιώσεις υπερασπίζοντας το δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Όμως η Ασφάλεια συνέχισε την προκλητική της στάση και προχώρησε σε 11 προσαγωγές στο ΑΤ Βαθέως. Οι διαδηλωτές της Ανοιχτής Συνέλευσης Σάμου κάλεσαν άμεσα δικηγόρους οι οποίοι έφτασαν στο τμήμα για να διαμαρτυρηθούν για την προφανή παρανομία της αστυνομίας. Όσο κι αν τα λεγόμενα των διαδηλωτών και των δικηγόρων ήταν αναμφισβήτητα, από ό,τι φάνηκε υπήρχαν οδηγίες για βεβαίωση πρόστιμων τάχα για παράβαση των υγειονομικών περιορισμών. Και σαν να μην έφταναν αυτά, οι διαδηλωτές και διαδηλώτριες κρατήθηκαν στο τμήμα για τρεις ώρες για περαιτέρω έλεγχο από την Ασφάλεια. Ενδεικτικό του παραλογισμού και της εκδικητικότητας των αστυνομικών δυνάμεων είναι και ότι οι πρώτες κλήσεις ανέγραφαν ψευδώς ότι οι «παραβάσεις» έγιναν στις 19:05, δηλαδή πέντε λεπτά μετά την εφαρμογή της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, παρότι στην πραγματικότητα η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε πριν τις 18:30. Τελικά η ώρα διορθώθηκε μετά από πίεση και αφού κατάλαβαν ότι υπάρχουν βίντεο και φωτογραφίες που αποδεικνύουν την αλήθεια.

Για ακόμα μια φορά γίνεται προφανές ότι η κυβέρνηση καταπατά ακόμα και τους ίδιους τους αυταρχικούς νόμους που ψηφίζει. Ας μην γελιόμαστε, όπως αποδεικνύεται σε πανελλαδικό επίπεδο, το κράτος δεν ενδιαφέρεται για την προστασία από τον κορονοϊό. Αντίθετα χρησιμοποιεί κατά το δοκούν την πανδημία για να αποκρύψει την αποτυχία του στη θωράκιση της δημόσιας υγείας,  για να περιορίσει τις δικές μας ελευθερίες και για να φιμώσει κάθε φωνή αμφισβήτησης της εξουσίας του.

Το ξύλο, οι συλλήψεις, η καταστολή και η αστυνομική βία είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο σε όλη την Ελλάδα σε πλατείες και στους δρόμους. Προσπαθούν να φιμώσουν με κάθε μέσο οποιαδήποτε φωνή αμφισβητεί την πολιτική της Κυβέρνησης από το δημόσιο λόγο, από τα ΜΜΕ και από το δικαίωμα της διαμαρτυρίας. Κεκτημένα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες δεν επιτρέπουμε να μπουν υπό συζήτηση!

Μαζί με τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας, τη νεολαία, τους φοιτητές, εργαζόμενους και ανέργους, θεωρούμε καθήκον μας να αντιστεκόμαστε στον αυταρχισμό της κάθε κυβέρνησης και να βρισκόμαστε στον δρόμο για να περιφρουρούμε τις συλλογικές μας ελευθερίες και το δίκαιο κάθε ανθρώπου που αγωνίζεται με αξιοπρέπεια. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στον ολοκληρωτισμό της κυβέρνησης, των ΜΜΕ και της αστυνομίας. Για μια ζωή με υγεία, ελευθερία και αξιοπρέπεια!

Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς και συνδικαλιστικούς φορείς του τόπου να καταδικάσουν την αστυνομική βία γενικά και την αστυνομική αυθαιρεσία της Παρασκευής στη Σάμο.

Απαιτούμε:

-Την άμεση ικανοποίηση του αιτήματος του απεργού πείνας και δίψας Δ. Κουφοντίνα

-Την ακύρωση όλων των προστίμων στους διαδηλωτές σε όλη την Ελλάδα

-Τον άμεσο τερματισμό της αστυνομικής βίας και του κυβερνητικού αυταρχισμού

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: