Πρωτοβουλία ενάντια στην καύση στο ΤΙΤΑΝ: Έγκριση πλαισίου πάλης και προγραμματισμός δράσης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνέλευση αντιπροσώπων των συλλόγων και σωματείων που συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στην καύση στο ΤΙΤΑΝ,  το Σάββατο 10 Απριλίου στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου. Ο αγώνας μας έχει αποτελέσματα! Συνεχίζουμε μέχρι να σταματήσει η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνέλευση αντιπροσώπων των συλλόγων και σωματείων που συμμετέχουν στον αγώνα ενάντια στην καύση στο ΤΙΤΑΝ,  το Σάββατο 10 Απριλίου ώρα 6μμ στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου. 

Ομόφωνα εγκρίναμε το πλαίσιο πάλης και προγραμματίσαμε δράσεις με ορίζοντα τη μέρα περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου:

 

  • Αυτοκινητοπομπή στις 25/4 με προορισμό το εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ. 
  • Συναντήσεις και συσκέψεις της συντονιστικής επιτροπής με τα μέλη συλλόγων, φορέων και σωματείων.
  • Συμμετοχή της «Πρωτοβουλίας» μαζί με τα σωματεία της πόλης στις αγωνιστικές δράσεις που θα λάβουν χώρα στην 1η Μάη
  • Μεγάλο σ συλλαλητήριο στις 5 Ιουνίου για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα στη Δυτική Θεσσαλονίκη με μαζική συμμετοχή φορέων, συλλόγων και σωματείων της πόλης.

 

Επίσης ομόφωνα αποφασίστηκε: να συμμετέχουμε στην κινητοποίηση την Τετάρτη 14/4/21 19:00 στην πλατεία Ελευθερίας στη Σταυρούπολη εκφράζοντας την ανησυχία μας για τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας απέναντι στην πανδημία με αφορμή τον θάνατο δύο μαθητριών στο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

Να στηρίξουμε την κινητοποίηση του Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου Σκλαβενίτη στη Β. Ελλάδα που θα γίνει τη Δευτέρα 12/4/21 17:30 έξω από το κατάστημα της Ευκαρπίας για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Τη συνέλευση παρακολούθησαν πάνω από εκατό συμπολίτες μας εκπροσωπώντας συλλόγους (πολιτιστικούς-γονέων-περιβαλλοντικούς-αθλητικούς) σωματεία και φορείς.  Ενημερώθηκαν  και κάτοικοι της περιοχής που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο παρακείμενο πάρκο.

Ο κος  Δράκος Θεοφάνης και η κα Μπέλλου Αθηνά κράτησαν την διαδικασία ως  προεδρείο της συνέλευσης.

Εισηγητής από την πλευρά του συντονιστικού ήταν ο κος Τασιούδης  Αθανάσιος.

Παρέμβαση έκανε ο κος Καραχρήστος  Χρήστος , γιατρός γ. γραμματέας της  Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ)

Τοποθετήθηκαν με τις ομιλίες τους : Φουρλάκης Στράτος  (Φίλοι του δάσους)

Κοκονάς Θανάσης(Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας), Βουδούρη  Άννα  (Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης), Κουτσουράς Θανάσης ( Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης),  Παλάντζας  Μάριος  (Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας), Μαρία Παπαχριστούδη (σωματείο εργαζόμενων ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ), Καλοχριστιανάκης Γιώργος.

Πρωτοβουλία  συλλόγων, σωματείων και φορέων κατά της καύσης απορριμμάτων RDF SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας

Πλαίσιο συνέλευσης

Πάνω από ένα χρόνο ζωής και δράσης μετρά η «Πρωτοβουλιά» κατά της καύσης απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία του Ομίλου «ΤΙΤΑΝ» στην Ευκαρπία. Η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας ήταν άμεση και καθοριστική.  Η «Πρωτοβουλία Συλλόγων-Σωματείων-Φορέων» ως έκφραση των πολιτών που εναντιώνονται ενεργά απέναντι στην «καύση» εκφράστηκε μαζικά με δυναμικούς αγώνες και πολύμορφες δράσεις. Με διαρκή παρουσία καταφέραμε να ενημερώσουμε χιλιάδες πολίτες για το νέο «πράσινο» έγκλημα που επιχειρείται στις γειτονιές μας, να κινητοποιήσουμε δεκάδες φορείς, συλλόγους και σωματεία της πόλης.        

Το δίκαιο του αγώνα μας επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις του ΠΑΚΟΕ!

Τα αποτελέσματα του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) απέδειξαν χειροπιαστά το δίκαιο και αναγκαίο χαρακτήρα του αγώνα μας. Η ρύπανση που προκαλεί η λειτουργία του εργοστασίου είναι διάχυτη σε αέρα, γη και νερό. Το γεγονός αυτό πρέπει να σημάνει το συναγερμό ώστε περισσότεροι φορείς και σύλλογοι  να δώσουν τώρα το παρόν   στη μάχη της διεκδίκησης.

Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί άλλος χρόνος. 

Τώρα είναι η ώρα να βγούμε μπροστά ακομά πιο αποφασιστικά!

Τα lockdown και τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα δεν ανέστειλαν τη δίκαιη αντίδραση μας. Αυτό ανησύχησε όσους θέλησαν να σταθούν απέναντί μας, να βάλουν εμπόδια στον αγώνα μας. Η λειτουργία μας με κριτήριο την υπεράσπιση της υγείας μας και όχι την εξυπηρέτηση των οικονομικών συμφερόντων είτε του Ομίλου είτε των πολιτικών που έφεραν το πρόβλημα στη γειτονιά μας, ήταν η «ασπίδα» μας.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα συνολικότερο σχεδιασμό που εξελίσσεται στην περιοχή μας με επίκεντρο τη διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο τις απαιτήσεις των ομίλων είτε αυτοί δραστηριοποιούνται στο  κλάδο της περιβόητης «πράσινης  ανάπτυξης» , είτε στον κατασκευαστικό κλάδο, είτε είναι τσιμεντοβιομηχανίες ή βιομηχανίες  ενέργειας. Αυτό φανερώνει:

  • η παράνομη χωροθέτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) δυτικού τομέα στο Λαγκαδά, σε προστατευόμενη περιβαλλοντικά περιοχή κοντά στο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης. 
  • η αδειοδότηση καύσης για RDF/SRF στον Όμιλο ΤΙΤΑΝ
  • τα σχέδια χωροθέτησης δύο ιδιωτικών μονάδων αποτέφρωσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στην περιοχή της Σίνδου, πλάι-πλάι με τη ρυπογόνα λειτουργία των ΕΛ.ΠΕ στον Εύοσμο και στο Κορδελιό

Όλα τα παραπάνω είναι διαφορετικά κομμάτια ενός συνολικότερου σχεδιασμού  που   ακολουθεί   τις   κεντρικές   κατευθύνσεις του   Εθνικού   Σχεδιασμού   Διαχείρισης   Αποβλήτων   (ΕΣΔΑ)   όπως αυτός διαμορφώθηκε με κυβερνητική πρωτοβουλία το 2020. Ο ΕΣΔΑ θέτει σε προτεραιότητα την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων είτε αυτή πραγματοποιείται σε εργοστάσια καύσης, είτε σε τσιμεντοβιομηχανίες. 

Ο παραπάνω ενιαίος σχεδιασμός υλοποιείται στο έδαφος μεγάλων ελλείψεων σε υποδομές καταγραφής της ρυπογόνας λειτουργίας των βιομηχανικών μονάδων, της πλήρους χαρτογράφησης  των επιπτώσεων σε υγεία και περιβάλλον. Όλα αυτά είναι στοιχεία της ανοχής που επέδειξαν διαχρονικά κυβερνήσεις και διοικήσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έχουν βαρύτατες ευθύνες για την σημερινή κατάσταση που βιώνουμε. Μόνο κάτω από τη δική μας πίεση έχουνε ξεκινήσει να συζητούν τελευταία να διενέργεια επιδημιολογικής μελέτης και τοποθέτηση σταθμού μέτρησης ρύπων στην περιοχή.

Ο αγώνας μας έχει αποτελέσματα! 

Συνεχίζουμε μέχρι να σταματήσει η καρκινογόνα καύση απορριμμάτων!

Η δράση μας έχει αποτελέσματα από την αρχή, κιόλας, συγκρότησης της συντονιστικής επιτροπής πριν έναν χρόνο. Ήταν ο αγώνας μας που καθυστέρησε για ορισμένους μήνες την αδειοδότηση που ήθελε το ΥΠΕΝ να δώσει σε μια νύχτα στον Όμιλο. Ήταν ο αγώνας μας που έχει πιέσει τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, Περιφέρεια και Δήμο, να σκέφτονται σοβαρά να υλοποιήσουν μέρος των αιτημάτων μας: οι μετρήσεις που έγιναν για τη μερική χαρτογράφηση της βιομηχανικής ρύπανσης από το ΠΑΚΟΕ, ο στάθμος μέτρησης ρύπων που θα μπει στη Λαγκαδά με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, η απόφαση για χωροθέτηση δεκατριών σταθμών μέτρησης αερίων ρύπων κ.ά.

Ο αγώνας μας έχει αποτελέσματα όχι μόνο, γιατί φαίνεται ότι υλοποιοείται ένας μέρος των αιτημάτων μας. Είναι ανεκτίμητο κέρδος πως άνθρωποι από διαφορετική ιδεολογική και πολιτική αφετηρία έχουν συναντηθεί στον κοινό δρόμο του αγώνα, γιατί τους ενώνουν οι κοινές ανησυχίες για το αβέβαιο τους μέλλον, τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη ζωή τους. Είναι ανεκτίμητο κέρδος ότι μέσα σε αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες μαθαίνουμε να συζητάμε συλλογικά και οργανωμένα, δεν σιωπούμε κάτω από τις μάσκες, αλλά αγωνιζόμαστε!

Διεκδικούμε:

  • Να παρθεί πίσω τώρα η νέα αδειοδότηση καύσης RDF/SRF από τον Όμιλο ΤΙΤΑΝ. Να σταματήσει τώρα η καρκινογόνα καύση σκουπιδιών. 
  • Να απαλειφθεί από τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η δυνατότητα δημιουργίας μονάδων παραγωγής SRF/RDF.
  • Με ευθύνη του κράτους, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της χώρας και με σύσταση εξειδικευμένης ομάδας Ιατρών να πραγματοποιηθούν ολοκληρωμένες μελέτες με σκοπό την έρευνα της συσσωρευτικής ρύπανσης της περιοχής μας. Να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος της εργοδοτικής ευθύνης απ’ τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα θέματα του επαγγελματικού κινδύνου, της βιομηχανικής ρύπανσης, της πρόληψης ατυχημάτων μεγάλης έκτασης. 
  • Άμεσα να προχωρήσει η δημιουργία Κέντρου Υγείας στην περιοχή πλήρως στελεχωμένου και ενταγμένο στο σύστημα υγείας με πρωτεύοντα ρόλο στην πρόληψη. Να ενταχθεί τώρα στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, με τροποποίηση, η πρόβλεψη νέου κέντρου υγείας στην περιοχή της Ευκαρπίας
  • Να καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας με ευθύνη του Δήμου με κριτήριο την προστασία της ζωής των κατοίκων για περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος στην ευρύτερη περιοχή της Ευκαρπίας. 
  • Οι δήμοι μας να επαναπροσδιορίσουν τις χρήσεις γης, για να μην κάνουν ότι θέλουν τα μεγαλοσυμφέροντα μέσα στον αστικό ιστό με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.
  • Άμεση εφαρμογή μεθόδων και μέτρων μείωσης της ποσότητας και βλαπτικότητας των απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Λέμε ΟΧΙ στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Λέμε ΝΑΙ στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων που θα πρέπει να ξεκινήσει κάποια στιγμή προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
  • Να μην κατασκευαστούν οι ΜΕΑ, με ΣΔΙΤ και τις συγκεκριμένες προβλέψεις για τη λειτουργία τους. Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής, μεταφοράς και επεξεργασίας απορριμμάτων. Μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή, στους ΣΜΑ, στους ΧΥΤΑ, στα ΚΔΑΥ και στις ΜΕΑ. 
  • Βελτίωση της λειτουργίας του ΣΜΑ Ευκαρπίας ώστε να μειωθούν όσο το δυνατόν οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στους εργαζόμενους, στους κατοίκους. 
  • Να σταματήσει η μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των αδύναμων οικονομικών στρωμάτων, μέσα από τα «πράσινα» ανταποδοτικά τέλη και τα υπόλοιπα τέλη,  και οποιονδήποτε άλλο τρόπο.

Προγραμματίζουμε δράσεις με ορίζοντα τη μέρα περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου:

  • Αυτοκινητοπομπή στις 25/4 με προορισμό το εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ. 
  • Συναντήσεις και συσκέψεις της συντονιστικής επιτροπής με τα μέλη συλλόγων, φορέων και σωματείων. 
  • Συμμετοχή της «Πρωτοβουλίας» μαζί με τα σωματεία της πόλης στις αγωνιστικές δράσεις που θα λάβουν χώρα στην 1η Μάη 
  • Μεγάλο σ συλλαλητήριο στις 5 Ιουνίου για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα στη Δυτική Θεσσαλονίκη με μαζική συμμετοχή φορέων, συλλόγων και σωματείων της πόλης.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: