Προσχολική αγωγή: Θλιβερή “πρωτιά” του Δήμου Νεάπολης-Συκεών

Ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών βρίσκεται ανάμεσα στους 5 δήμους της χώρας (και ο μοναδικός στη Βόρεια Ελλάδα) που για μια χρονιά ακόμη δεν θα λειτουργήσει η δίχρονη προσχολική αγωγή.

Η αντιεκπαιδευτική πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων αλλά και της διοίκησης του Δήμου (μακρύ χέρι αυτών των κυβερνήσεων και στήριγμα της πολιτικής τους), στερεί από τα παιδιά του Δήμου μας το δικαίωμα στην προσχολική αγωγή.

Μια Δίχρονη Προσχολική Αγωγή που στηρίχθηκε σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, που τη θεσμοθέτησε χωρίς τους αναγκαίους όρους ουσιαστικής εφαρμογής της (χωρίς χρηματοδότηση, υποδομές, διορισμούς…) και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας στην ίδια ρότα.

Ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών βρίσκεται ανάμεσα στους 5 δήμους της χώρας (και ο μοναδικός στη Βόρεια Ελλάδα) που για μια χρονιά ακόμη δεν θα λειτουργήσει η δίχρονη προσχολική αγωγή.

Ο λόγος: 

Μεγάλες ελλείψεις σχολικών αιθουσών, αλλά και από αυτές που υπάρχουν πολλές λειτουργούν με τεράστια προβλήματα, αφού στην ουσία δεν είναι σχολικές αίθουσες αλλά νοικιασμένα μαγαζιά, χωρίς αυλή και εντελώς ακατάλληλες.

Όλα αυτά τα χρόνια η διοίκηση του Δήμου όχι μόνο δεν διεκδίκησε την αναγκαία χρηματοδότηση και λύση τεχνικών ζητημάτων αλλά στοίβαζε τα παιδιά σε ακατάλληλα κτήρια με πολυάριθμα τμήματα.

Όλα αυτά τα χρόνια εκατοντάδες μικρά παιδάκια πέρασαν την προσχολική τους ηλικία σε δομές που δεν τους εξασφάλιζαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια σύγχρονη εκπαιδευτική και αναπτυξιακή λειτουργία.

Διοίκηση του Δήμου και κυβερνήσεις έχουν τεράστια ευθύνη γι αυτή την κατάσταση.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύει το οξυμένο πρόβλημα της έλλειψης σύγχρονων σχολικών αιθουσών, αγωνιζόμενη σταθερά για τη λύση του.

Η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή είναι πρώτα και κύρια μία παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που αφορά την ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού.

Γι’ αυτό και πρέπει να είναι υποχρέωση του κράτους και να παρέχεται ποιοτικά, δωρεάν και ενιαία σε όλα τα παιδιά σε σύγχρονα, ασφαλή κτίρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα

Απαιτούμε εδώ και τώρα: 

  • Να παρθούν με ευθύνη της κυβέρνησης όλα τα αναγκαία μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Δήμο μας. 
  • Δημόσια και δωρεάν φοίτηση για όλα τα παιδιά χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών.
  • Σύγχρονη κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή που να εξασφαλίζει τους αναγκαίους χώρους -αίθουσες και αυλές- για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών. Δέσμευση χώρων και χρηματοδότηση για την ανέγερση Νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών. 
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας και τραπεζοκόμων. 15 παιδιά ανά τμήμα. 
  • Αύξηση των κονδυλίων που θα δοθούν στις Σχολικές Επιτροπές ώστε να υλοποιηθεί η 2χρονη Προσχολική Αγωγή με σύγχρονους όρους. 
  • Να ολοκληρωθεί άμεσα ο έλεγχος καταλληλότητας των Σχολείων και Παιδικών-Βρεφικών Σταθμών και να εκπονηθεί ταχύτατα πρόγραμμα επισκευών και άλλων αναγκαίων παρεμβάσεων.

Λαϊκή Συσπείρωση Νέαπολης Συκεών

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: