Προς αποκατάσταση της αλήθειας ή προς επίρρωση της καταγγελίας; – Η απάντηση της ΦΥΛ.ΙΣ. ΑΠΘ για τον Μπελογιάννη και τα σεξιστικά πρότυπα

Η απάντηση της “ΦΥΛ.ΙΣ. ΑΠΘ” υπερασπίζεται την καθηγήτρια, απαντά πως… δεν είναι αυτό που νομίζουμε, αλλά στην πράξη μάλλον επιβεβαιώνει την καταγγελία της ΚΝΕ.

Από την υπεύθυνη Γενικού Συντονισμού της ΦΥΛ.ΙΣ. ΑΠΘ, Ολυμπία Γαϊτανίδου, λάβαμε την απάντηση της Ένωσης, “προς αποκατάσταση της αλήθειας”, όπως σημειώνεται, σε σχέση με την καταγγελία της Οργάνωσης του Πολυτεχνείου της ΚΝΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής.

“Προς απάντηση καταγγελιών σχετικά με σχόλια που ειπώθηκαν σε εκδήλωσή μας με τίτλο “Οικοφεμινισμός, Φύλο και Χώρος” και δήθεν αναφέρονταν σε τοιχογραφία που με πρωτοβουλία της ΚΝΕ κοσμεί τον χώρο του Πολυτεχνείου στην μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη ως… ακόμη μια ”ένδειξη σεξισμού στο αστικό πανεπιστήμιο”, η Φοιτητική Ένωση για το Φύλο και την Ισότητα (ΦΥΛ.ΙΣ. ΑΠΘ) διευκρινίζει ότι ουδέποτε έγινε προσπάθεια σύνδεσης της ιστορικής φιγούρας του Νίκου Μπελογιάννη με σεξιστικές συμπεριφορές. Το προσκεκλημένο μέλος ΔΕΠ, τη στιγμή στην οποία αναφέρεται το κείμενο που δημοσιεύσατε, αφορμώμενη από την προσωπική της εμπειρία μιλούσε γενικά για τον χώρο του Πανεπιστημίου. Έτσι κάποια στιγμή στάθηκε στο γεγονός ότι, στην εικονική διαδρομή που ακολουθεί η ίδια για να φτάσει στο Πολυτεχνείο, δεν βλέπει γυναίκες σε κάποιο τοίχο της σχολής, δεν βλέπει γυναικεία ονόματα στην επιγραφή με τα ονόματα των Κοσμητόρων. Το γενικό επιχείρημα ήταν ότι δεν υπάρχουν γυναικείες αναπαραστάσεις σε οποιοδήποτε επίπεδο, πουθενά στον χώρο. Δεν σχολίασε τίποτα συγκεκριμένο για τον Μπελογιάννη, απλά προβλήθηκε εκείνη τη στιγμή μεταξύ άλλων η φωτογραφία της τοιχογραφίας.
Η ΦΥΛ.ΙΣ. ΑΠΘ είναι μια φεμινιστική συλλογικότητα με κινηματική, ενημερωτική και ερευνητική δράση. Ουδέποτε αμφισβητήθηκε η εμβληματική μορφή του ήρωα Μπελογιάννη. Δεν έγινε κανένα σχόλιο που να καταδεικνύει ως “σεξιστική” την ιστορική του φιγούρα ή να τον αποδομεί ως σύμβολο αγώνα και αντίστασης. Σε κάθε περίπτωση, οι απόψεις που εκφέρουν τα καλεσμένα σε εκδηλώσεις μας άτομα, είναι προσωπικές. Εν προκειμένω όμως, θεωρούμε πως διαστρεβλώθηκε πλήρως η άποψη της καλεσμένης μας και υπήρξε λανθασμένη αναπαραγωγή της.
Η συντονιστική ομάδα της ΦΥΛ.ΙΣ. ΑΠΘ”

Το δικό μας σχόλιο είναι πως η απάντηση της ΦΥΛ.ΙΣ. μάλλον επιβεβαιώνει την ουσία της καταγγελίας της ΚΝΕ, καθώς -με βάση τη δική της ανακοίνωση- προβλήθηκε η φωτογραφία της τοιχογραφίας του Μπελογιάννη, στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης αναφοράς για τα σεξιστικά στερεότυπα και την έλλειψη γυναικείων μορφών-αναπαραστάσεων στο περιβάλλον του ΑΠΘ. Η επιλογή της φωτογραφίας έγινε συνειδητά και ασφαλώς κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να είναι, στα συγκεκριμένα συμφραζόμενα, πχ με τη λίστα των ονομάτων των κοσμητόρων της Πολυτεχνικής Σχολής, σε μια απόπειρα να τσουβαλιάσει διαφορετικής ποιότητας πράγματα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ανακοίνωση της ΚΝΕ, απαντώντας στην ανησυχία της καθηγήτριας, θα υπάρχουν σύντομα τοιχογραφίες από ηρωικές κομμουνίστριες-αγωνίστριες, που θα μπορεί να εντάξει στην επόμενη αντίστοιχη παρουσίαση του θέματος.

Την ενημερώνουμε επίσης ότι σύντομα δίπλα στον Μπελογιάννη τους τοίχους του ΑΠΘ θα κοσμεί και η ηρωική Ηλέκτρα και η Μίρκα Γκίνοβα και άλλοι ήρωες και ηρωίδες του λαού μας!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: