Η πραγματική εικόνα πίσω από τα “Μολών λαβέ” των ετοιμοπολέμων “Ράμπο” του διαδικτύου

Για κάθε μια φωτογραφία ετοιμοπόλεμου Έλληνα στο ΦΒ υπάρχουν και 10 αιτήσεις μεταθέσεων αυτών που πραγματικά θα χρειαστεί να πολεμήσουν. Τα τηλέφωνα στα τμήματα μεταθέσεων και αποσπάσεων του ΓΕΣ έχουν πάρει φωτιά, αλλά ο κατά φαντασίαν Ράμπο ετοιμάζει απτόητος τη στολή του.

Τις τελευταίες μέρες, έχει δημιουργηθεί στο Facebook ένα γκρουπ συμπαράστασης στους δύο Ελληνες φυλακισμένους στρατιωτικούς. Εκεί μπαίνουν διάφοροι Έλληνες, Ελληναράδες, Ελληνόψυχοι, εθνικιστές και φασίστες και δηλώνουν το δικό τους “παρών”, εννοώντας πως θα είναι παρόντες σε μία πιθανή σύρραξη με την Τουρκία. Τώρα πώς κρίνεται το αξιόμαχο πχ της Μαριλένας από την Κυψέλη και του συζύγου της Νίκου -τυχαία ονόματα- που δηλώνουν αμφότεροι παρόντες, ποστάροντας εμότζι, ζουζουνιές και αγαπούλες στα social media, αυτό ένας θεός -στον οποίο πιστεύουν- το ξέρει.

Αναφέρουμε τη συγκεκριμένη σελίδα, γιατί έχει πάνω από 250 χιλιάδες μέλη και χιλιάδες αναρτήσεις, κάθε μέρα. Εκεί μάλιστα μπορεί να δει κανείς αναρτήσεις χρηστών με φωτογραφικά στιγμιότυπα απ’ τη θητεία τους στο στρατό ή μερικών εν ενεργεία ή έφεδρων, που ετοιμάζουν τα όπλα τους, ποζάρουν με παραλλαγές φούμο και συνοδεύουν συχνά τις εικόνες με τη λεζάντα “μολών λαβέ”.

Υπάρχει μια διακριτή τάση έκφρασης του εθνικισμού, που καλλιεργείται συστηματικά και κερδίζει συνεχώς έδαφος, όσο παραμένει η κρίση με την Τουρκία -κάτι που εκφράστηκε ανοιχτά και στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό. Κι υπάρχει επίσης η πραγματικότητα. Ποια είναι αυτή;

Η πραγματικότητα είναι πως οι Έλληνες στρατιωτικοί τα χρόνια της κρίσης, είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται, και τις συνθήκες να δυσκολεύουν. Βλέπουν τις απαιτήσεις να αυξάνονται, τις ασκήσεις να σοβαρεύουν, την απειλή να γίνεται ορατή και συγκεκριμένη. Κάνουν λοιπόν τα αδύνατα δυνατά να φύγουν απ’ τα σύνορα, βάζουν βύσμα και μέσο, πολιτικό και παπά, για να πάρουν μετάθεση. Να φύγουν από τον Εβρο και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ξέρουν πως σε περίπτωση σύρραξης η Σάμος θα γίνει φύλλο και φτερό, τα νησιά είναι τελειωμένη υπόθεση και όσοι δεν καταλαβαίνουν πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, θα το καταλάβουν όταν πολύ σύντομα υπάρξουν τα νέα Ίμια. Για τους φαντάρους δεν το συζητούμε καν: η εννιάμηνη θητεία είναι μαρτύριο για αυτούς και είναι λογικό, αφού ο Ελληνικός στρατός δεν τους παρέχει απολύτως τίποτα, εκτός από ανελέητο χάσιμο χρόνου.

Για κάθε μια φωτογραφία ετοιμοπόλεμου Έλληνα στο ΦΒ υπάρχουν και 10 αιτήσεις μεταθέσεων αυτών που πραγματικά θα χρειαστεί να πολεμήσουν. Τα τηλέφωνα στα τμήματα μεταθέσεων και αποσπάσεων του ΓΕΣ έχουν πάρει φωτιά, αλλά ο Νίκος από την Κυψέλη (ή και κάπου αλλού), ετοιμάζει την παραλλαγή του κάτω από το βλέμμα της συζύγου του, δηλώνοντας παρών, λίγο πριν την βραδινή τους έξοδο στο μπαρ Κόλαση -όπως λέει και ένας φίλος.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: