Πόρισμα για την Πυρκαγιά στο Μάτι – Τελικά μάλλον δεν τα έκαναν όλα καλά…

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να υπήρχε το πόρισμα τότε που έδιναν βαρύγδουπες ξιπασμένες συνεντεύξεις. Ή να ξαναμαζευτούν όλοι αυτοί οι κυβερνητικοί παπαγάλοι στις συσκέψεις και στα κανάλια, όπως τότε, να τους διαβάσουμε το πόρισμα. Αλλά γι’ αυτό φτιάχνουν επιτροπές μετά από κάθε δυστυχία ή μάλλον έγκλημα της πολιτικής τους που το πληρώνει ο λαός. Για να κερδίσουν χρόνο.

Είπαν τότε ότι τα έκαναν όλα καλά. Ότι δεν έγιναν λάθη. Ότι έκαναν οτιδήποτε ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Αλλά ότι έφταιγε ο άνεμος, η ζέστη, το κακό το ριζικό μας, τα αυθαίρετα, τα πεύκα, οι ιδιοκτήτες και οι μάντρες κι ο θεός που μας μισεί.

Δεν είπαν ούτε καν ότι δε βρήκαν αρκετά πυροσβεστικά αεροπλάνα από τους προηγούμενους. Ούτε καν ότι τα μισά από όσα παρέλαβαν δεν δούλευαν. Γιατί τότε θα έπρεπε να πουν και γιατί δεν έφτιαξαν τα χαλασμένα. Ή γιατί δεν παρήγγειλαν καινούρια. Γιατί θα αποδεικνυόταν έτσι ότι το κάνουν κατόπιν εορτής και δεν είχαν προγραμματισμό και σχέδιο. Ότι έπρεπε πρώτα να καούμε για να διαπιστώσουν εκείνοι τα προβλήματα.

Κι όρισαν και μια επιτροπή επιστημόνων που οι ίδιοι διάλεξαν, για να βγουν πιο έγκυρα επιστημονικά συμπεράσματα. Επιτροπή με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ και διευθυντή του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών, καθηγητή δρ. Γιόχαν Γκέοργκ Γολντάμερ, που συστάθηκε με εντολή του πρωθυπουργού μετά την τραγωδία. Το πόρισμα το παρέδωσαν χτες και το παρέλαβε και έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης χτες.

Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να υπήρχε το πόρισμα τότε που έδιναν βαρύγδουπες ξιπασμένες συνεντεύξεις. Ή να ξαναμαζευτούν όλοι αυτοί οι κυβερνητικοί παπαγάλοι στις συσκέψεις και στα κανάλια, όπως τότε, να τους διαβάσουμε το πόρισμα.

Αλλά γι’ αυτό φτιάχνουν επιτροπές μετά από κάθε δυστυχία ή μάλλον έγκλημα της πολιτικής τους που το πληρώνει ο λαός. Για να κερδίσουν χρόνο. Να ξεφύγουν την κακοτοπιά της στιγμής. Να ξεχαστεί το θέμα. Όταν βγει το πόρισμα, δε θα υπάρχει ο ίδιος πυρετός στην κοινή γνώμη. Η κοινή γνώμη θα έχει στραφεί αλλού. Θα φωνάζουν μόνο οι συγγενείς κι ο κόσμος θα τους βλέπει σαν “συμπαθείς πληγέντες” που όμως “τι να κάνουμε τώρα” και που “όμως πολλή φασαρία κάνουν”.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ;

1. Αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τις ευθύνες της κυβέρνησης. Μιλά για παντελή έλλειψη ενιαίου σχεδιασμού στην πρόληψη των πυρκαγιών. Για μεγάλα κενά στη λειτουργία των φορέων που σχετίζονται με την πυροπροστασία. Μιλά για διασπορά ευθυνών σε 45 συναρμόδιους φορείς, που δεν μπορούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Λέει χαρακτηριστικά ότι για την καταστολή μιας πυρκαγιάς πρέπει να συνεργαστούν 17 φορείς, που ανήκουν σε 6 υπουργεία, προκειμένου να ασκήσουν 11 διαφορετικές αρμοδιότητες.

2. Μιλά για την άναρχη και απρογραμμάτιστη δόμηση δασικών εκτάσεων και τη δημιουργία ζωνών μείξης δασών οικισμών γύρω από μεγάλα αστικά και τουριστικά κέντρα. Καθώς και για την απουσία εγκεκριμένων και τεκμηριωμένων τοπικών αντιπυρικών σχεδίων.

3. Μιλά για κενά που ξεπερνάνε το σχεδιασμό και τη χρηματοδότηση της επιχείρησης κατάσβεσης πυρκαγιών και επεκτείνονται στην εκπαίδευση και την επιχειρησιακή δράση, στη δυσκολία να υιοθετηθεί η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων και επιστημονικών μεθόδων στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

4. Αναδεικνύει το μεγάλο θέμα της “αντίθεσης αρμοδιοτήτων” Δασικής Υπηρεσίας και πυροσβεστικής. Για τη δασική υπηρεσία αναφέρει ότι είναι τυπικά επιφορτισμένη με τον συντονιστικό ρόλο στον τομέα της πρόληψης, αλλά αδυνατεί να εκτελέσει πλήρως τα καθήκοντά της λόγω νομικού κενού. Ενώ για την Πυροσβεστική ότι εφαρμόζει σε δασικές πυρκαγιές πρακτικές που κανονικά είναι χρήσιμες σε αστικές φωτιές.

5. Προτείνει την αντιμετώπιση των πυρκαγιών από την πολιτεία ενιαία, μέσα από ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης των πυρκαγιών δασών και υπαίθρου, και όχι με μεμονωμένες και ασύνδετες υπηρεσίες και δράσεις πρόληψης ή καταστολής. Προτείνει συνολικό και ενιαίο σχεδιασμό για την πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών. Αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων.

Τι θα πουν τώρα; Θα πουν κάτι για όσα είχαν πει τότε; Θα πουν κάτι επί της ουσίας; Και κυρίως, αυτοί οι διάφοροι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ, που υπερασπίστηκαν τότε την κυβέρνησή τους, που τσακώθηκαν με κόσμο γι’ αυτά τα θέματα και που ελπίζουν (μάταια) από αυτούς ακόμα, θα σκεφτούν τίποτα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό τους; Π.χ. ότι είναι ανίκανοι… και αυτοί; Ή ότι είναι ψεύτες… και αυτοί; Ή ότι διαιωνίζουν την πολιτική ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΕΕ – κεφαλαίου του ολοένα ναι λιγότερο κοινωνικού κράτους… και αυτοί;

Την έκθεση ολόκληρη μπορείτε να τη βρείτε εδώ. Όταν διαβάσετε την έκθεση ή το κείμενο αυτό, φέρτε στο μυαλό σας τα πάγια αιτήματα των πυροσβεστών και των δασοπυροσβεστών, της Λαϊκής Συσπείρωσης, τις ερωτήσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ στη Βουλή, τις προτάσεις του ΚΚΕ στις διάφορες ημερίδες που οργάνωσε σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: