Πογκρόμ κατά προσφύγων με πέτρες και ξυλοδαρμούς παιδιών στα Βίλια – Υποδαύλιση της επίθεσης από τη δήμαρχο καταγγέλλει η ΚΟ Μάνδρας – Ειδυλλίας του ΚΚΕ

Πέτρες στη τζαμαρία του ξενοδοχείο, κροτίδες και εισβολή στα δωμάτια με χειροδικίες ακόμα και σε βάρος παιδιών καταγγέλλουν πρόσφυγες, ενώ η ΚΟ Μάνδρας – Ειδυλλίας του ΚΚΕ κατονομάζει άμεσα τις ευθύνες της δημοτικής αρχής, καθώς η δήμαρχος φέρεται να απηύθυνε το κάλεσμα της επίθεσης.

Τα Βίλια μπορεί να είναι γνωστά ως ένα γραφικό χωριό στις πλαγιές του Κιθαιρώνα, οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν όμως πριν λίγες μέρες μόνο ειδυλλιακές δεν είναι. Μερίδα κατοίκων προέβη σε ρατσιστική εγκληματική επίθεση σε βάρος προσφύγων που έφτασαν στη Σάμο, σε ξενοδοχείο μισθωμένο από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. 20 οικογένειες έγιναν στόχος της ρατσιστικής μανίας των δραστών, που πέταξαν πέτρες στη τζαμαρία της εισόδου και κροτίδες προς τα δωμάτια, χειροδικώντας ακόμα και σε βάρος παιδιών. Όπως ανέφερε πατέρας δυο κοριτσιών σε τηλεοπτικό δίκτυο, τον χτύπησαν με πυροσβεστήρα παραβιάζοντας την πόρτα του δωματίου, ενώ κλώτσησαν και έβρισαν το κοριτσάκια, τα οποία και χτύπησαν στο κεφάλι.

Εξαιρετικά σοβαρή είναι η καταγγελία της ΚΟ Μάνδρας – Ειδυλλίας του ΚΚΕ, που βάζει στο στόχαστρο το ρατσιστικό κρεσέντο της δημοτικής αρχής της περιοχής, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, υπεύθυνη για το κάλεσμα της επίθεσης είναι η δήμαρχος.  Επισημαίνονται παράλληλα και οι ευθύνες της κυβέρνησης, που έφερε τους πρόσφυγες σε μια περιοχή η οποία δε διαθέτει καμία υποδομή έστω και για τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει:

Η Δημοτική Αρχή Μάνδρας – Ειδυλλίας, με το ρατσιστικό της παροξυσμό, διαμόρφωσε τις συνθήκες για την εγκληματική επίθεση που δέχθηκαν πρόσφυγες το απόγευμα της Παρασκευής, στα Βίλια.

Δεν της φτάνει που λειτουργεί ως φορομπηχτικός και αντιλαϊκός μηχανισμός, που στη θητεία της μετρήσαμε 24 νεκρούς, αλλά κάνει κι ότι μπορεί για να μετατρέψει την απανθρωπιά σε έμβλημά της.

Στοχοποιούν τους πρόσφυγες, τα θύματα των πολέμων που γίνονται για τα κέρδη των μονοπωλίων και αφήνουν στο απυρόβλητο αυτούς που διεξάγουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ. Την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχει στις στρατιωτικές επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, που μετατρέπει τη χώρα σε απέραντη αμερικανονατοική βάση πολεμικών εξορμήσεων, που εφαρμόζει κατά γράμμα την πολιτική της ΕΕ, όπως την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που κρατάει εγκλωβισμένους στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες.

Σοβαρές ευθύνες έχει επίσης η κυβέρνηση, που μεταφέρει δεκάδες πρόσφυγες σε ένα ορεινό χωριό όπως τα Βίλια (που δεν διαθέτει καν κέντρο υγείας), χωρίς να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες υποδομές για την υποδοχή και τη φιλοξενία τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν και να απομονώσουν τη δράση των εγκληματικών φασιστικών ομάδων και των άλλων δυνάμεων, που καλλιεργούν το ρατσισμό και το μίσος ανάμεσα στους λαούς.

Να δυναμώσουν την αντιιμπεριαλιστική πάλη, τον αγώνα για να μη “σκοτώνονται οι λαοί για τ’ αφέντη το φαΐ”, για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις. Για τον συνολικό απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών που το επιθυμούν από την Ελλάδα. Για ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για όσο διάστημα φιλοξενούνται στη χώρα. Για γρήγορες διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

Να βάλουν στο στόχο την πραγματική αιτία για τα κοινά μας βάσανα, το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι εμφανίζονται διχασμένοι, με κάποιους να δηλώνουν πως «ντρέπονται» για λογαριασμό των συγχωριανών τους και να καταδικάζουν απερίφραστα τις εγκληματικές πράξεις, κι άλλους, κυρίως στο τουριστικό κέντρο του χωριού να αναμασούν τη γνώριμη ρατσιστική ρητορική πως οι πρόσφυγες «δημιουργούν προβλήματα», μπορεί να μην είναι υγιείς και να «δημιουργηθούν επεισόδια» που θα βλάψουν τον τουρισμό. Μέχρι στιγμής πάντως, το μόνο αδίκημα που διερευνούν οι αρχές είναι εκείνο της παραβίασης ασύλου, ενώ ο δήμος, που συγκαλεί δημοτικού συμβούλιο αύριο, περιορίστηκε να δηλώσει πως δεν υπήρξε ενημέρωση για την άφιξη των προσφύγων, χωρίς να βρει ούτε λέξη καταδίκης για το ξενοφοβικό αμόκ, ενισχύοντας έτσι τις καταγγελίες για υπόθαλψη του ακραίου αυτού περιστατικού μίσους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: