Πλήρης επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, απόσυρση από τις κυρώσεις της ΕΕ

Έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη σχετικά με τα ενεργειακά – Οι προτάσεις του ΚΚΕ – μαζί με τα μέτρα ανακούφισης για τη μείωση της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα και την ενέργεια – είναι τα στοιχειώδη, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και να ανακουφιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά απ’ την ακρίβεια.

Καθησυχαστική επιχειρεί να εμφανιστεί η κυβέρνηση ως προς την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι ο λαός -πέραν των πανάκριβων τιμών και της ενεργειακής φτώχειας- θα πληρώσει την συμμετοχή της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση και μέσω της δημιουργίας προβλήματος στην προμήθεια φυσικού αερίου, με ότι αυτό συνεπάγεται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με όσα «διαρρέονταν» από το Μαξίμου, στην έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός μετά την απόφαση της Gazprom να κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου στην Βουλγαρία και την Πολωνία, διαπιστώθηκε ότι «υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας».

Από την κυβέρνηση αιτιολογούσαν αυτή την εκτίμηση με το επιχείρημα πως οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο δεκαήμερο του Μάη. Όμως, δεν διευκρίνισαν πως θα γίνουν οι πληρωμές προς την ρωσική εταιρεία, η οποία δεν δίστασε να κόψει την παροχή στην Βουλγαρία και την Πολωνία επειδή δεν πλήρωσαν με ρούβλια. Είναι προφανές πως εάν συμβεί κάτι ανάλογο στην Ελλάδα, η οποία συμμετέχει ενεργά στις κυρώσεις της ΕΕ προς την Ρωσία, θα δημιουργηθεί πρόβλημα, παρά τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση.

Το σχέδιο που έχει εκπονηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας, μέσω της μίσθωσης μιας επιπλέον πλωτής δεξαμενής, προκειμένου να αποθηκεύεται περισσότερο από το πανάκριβο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), ιδίως το αμερικάνικο. Επίσης, πέντε μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού που λειτουργούν με φυσικό αέριο μπορούν να λειτουργήσουν με diesel, ενώ η κυβέρνηση σπεύδει τώρα να αυξήσει κατά 50% την εξόρυξη λιγνίτη για την επόμενη διετία, ένα εγχώριο καύσιμο που είχε ξεγράψει για να «τρέξει» τις «πράσινες» μπίζνες. Το δε χρηματιστήριο ρύπων, στο οποίο ομνύει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης», έχει εκτοξεύσει τεχνητά την τιμή του λιγνίτη στα ύψη.

Η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας υπονομεύεται ακόμη περισσότερο από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συνδράμει ενεργειακά την Βουλγαρία, εκπληρώνοντας (και) με αυτόν τον τρόπο τις «συμμαχικές» της υποχρεώσεις στο ευρωατλαντικό μπλοκ.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συντάσσεται πλήρως με τους ευρωατλαντικούς ενεργειακούς σχεδιασμούς τα εργατικά λαϊκά στρώματα της χώρας μας πληρώνουν το βαρύ τίμημα αυτών των επιλογών. Όπως προκύπτει από καταγγελίες συνδικαλιστών στον ΔΕΔΔΗΕ, κάθε μέρα στέλνονται πάνω από 1000 αιτήσεις αποκοπών ρεύματος, ενώ μόνο στην Αττική φτάνουν τις 500 ημερησίως. Μπορεί όλες αυτές οι εντολές να μην υλοποιούνται στο τέλος, αφού οι καταναλωτές σπεύδουν να καταθέσουν ένα ποσό από τα χρωστούμενα και να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα διακανονισμού, ωστόσο δείχνει την τάση που επικρατεί αυτή τη στιγμή μεταξύ των παρόχων ρεύματος.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την κυβερνητική σύσκεψη σχετικά με τα ενεργειακά σημειώνει:

«• Άμεση και πλήρης επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων, χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων, που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του λιγνίτη.

• Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

• Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου, όπως οι εφοπλιστές, θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικάνικου LNG.

Αυτές οι προτάσεις του ΚΚΕ – μαζί με τα μέτρα ανακούφισης για τη μείωση της τιμής στο ηλεκτρικό ρεύμα και την ενέργεια – είναι τα στοιχειώδη, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια και να ανακουφιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά απ’ την ακρίβεια.

Πραγματική βελτίωση υπέρ του λαού χωρίς σύγκρουση με την πολιτική της “απελευθέρωσης” και της “πράσινης μετάβασης” της ΕΕ, δηλαδή με τις αιτίες που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, δεν μπορεί να υπάρξει».

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: