“Πήγαν να μας πνίξουν” – Καταγγελία πρόσφυγα σε βάρος του ελληνικού λιμενικού

“Ήταν τόσο απάνθρωπο, προσπάθησαν να μας σκοτώσουν” υποστηρίζει Ιρακινός πρόσφυγας, που έχασε την κόρη του στην προσπάθειά του να περάσει προς τη Σάμο.

Σε μια πολύ σοβαρή επώνυμη καταγγελία προχώρησε ο πρόσφυγας από το Ιράκ Μοχάμεντ Φαντίλ, που προσπάθησε να περάσει πριν δυο μέρες ξημερώματα από το Κουσάντασι της Τουρκίας στη Σάμο. Επέβαινε μαζί με τα τρία παιδιά του και άλλους 42 πρόσφυγες σε βάρκα. Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν καθιστούσαν πολύ επικίνδυνο αυτό το ταξίδι. Περνώντας τα θαλάσσια σύνορα, εντοπίστηκαν από άντρες του ελληνικού λιμενικού. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο Φαντίλ, οι άνδρες όχι μόνο δε βοήθησαν στη διάσωση των προσφύγων, αλλά επιδόθηκαν σε συνειδητή προσπάθεια να βουλιάξουν τη βάρκα. Όπως λέει ο ίδιος:

Νομίσαμε ότι ήρθαν να μας σώσουν. Μας είπαν να κλείσουμε την μηχανή. Ύστερα μας έδεσαν μ’ ένα σκοινί στο δικό τους σκάφος. Και άρχισαν να μας γυρίζουν γρήγορα γύρω γύρω… Τους φώναξα ότι υπάρχουν παιδιά στη βάρκα. Συνέχισαν…

 

Όπως είναι λογικό γρήγορα η βάρκα γέμισε νερά κι άρχισε να βουλιάζει, μέχρι που παρενέβη το τουρκικό λιμενικό. “Ήταν τόσο απάνθρωπο, προσπάθησαν να μας σκοτώσουν”, προσθέτει ο Φαντίλ. Η βάρκα των μεταναστών γέμισε νερά απ’ τα απόνερα του λιμενικού ταχύπλοου και άρχισε να βουλιάζει. Δυστυχώς ο Φαντίλ έχασε την τετράχρονη κόρη του Ζαϊνάμπ, που πνίγηκε, ενώ τα δυο αγόρια του διασώθηκαν.

 

Το γεγονός πως ο πρόσφυγας κατααγγέλλει με το όνομα και το πρόσωπό του το περιστατικό, καθιστά ακόμα πιο επιτακτική τη διερεύνηση των καταγγελιών και την απόδοση τυχόν ευθυνών που θα προκύψουν. Υπενθυμίζουμε ότι παρότι είναι αδιαμφισβήτητο ότι άνδρες του λιμενικού έχουν διασώσει πολλές φορές πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου, δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται καταγγελίες παρόμοιων περιστατικών σε βάρος του σώματος.

Με πληροφορίες από sarajevomag.gr και hurrietdailynews.com

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: