Οι Ενεργειακοί σχεδιασμοί για την Ικαρία και η απάντηση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ανάπτυξη με κίνητρο το κέρδος και λαϊκή ευημερία δεν συμβαδίζουν – Η 2η εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας και προβολή του ντοκιμαντέρ «Η επιστροφή του Προμηθέα»

Οι εξελίξεις στην ενέργεια, αποδεικνύουν ότι ανάπτυξη με κίνητρο το κέρδος και λαϊκή ευημερία δεν συμβαδίζουν.

Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε. έχει αποδειχθεί ότι η πολιτική της «απελευθέρωσης» του ενεργειακού τομέα δεν υπηρετείτην κοινωνική ευημερία. Αντίθετα:Τα τιμολόγια για τα λαϊκά νοικοκυριά αυξάνονται συνεχώς – Παραδίδονται σημαντικές εκτάσεις γης για ιδιωτικές επενδύσεις – Οι μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ ξεπουλιούνται.

Σε αυτό το γενικά αρνητικό πλαίσιο το νησί μας έχει βρεθεί στο επίκεντρο του «ενδιαφέροντος» του ομίλου Μυτιληναίου καθώς έχει αδειοδοτηθεί για την κατασκευή ενός γιγαντιαίου αιολικού πάρκου, όπου 110 ανεμογεννήτριες θα καταλάβουν και θα εκτείνονται σχεδόν σε ολόκληρη κορυφογραμμή της Ικαρίας.

Σε ότι αφορά την Λαϊκή  Συσπείρωση  Ικαρίας ξεκαθαρίζοντας -για μια ακόμα φορά- την θέση μας σχετικά με την σχεδιαζόμενη επένδυση της εταιρείας ΙΚΑΡΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Α.Ετονίζουμε πως είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο να υλοποιηθεί αυτός   ο  ενεργειακός  σχεδιασμός . Πιστεύοντας ότι ο Ικαριακός Λαός δικαιούται να γνωρίζει τι ενεργειακοί σχεδιασμοί υπάρχουν γενικότερα  διοργανώνουμε ένα κύκλο εκδηλώσεων για να μπορέσει ο καθένας, αφού ενημερωθεί, να τοποθετηθεί υπεύθυνα.

Τετάρτη  1η Δεκεμβριου 2021,  ώρα 19:30

στην αίθουσα εκδηλώσεων του   Καραβοσταμου

Θα ακολουθήσει  προβολή του ντοκιμαντέρ « Η επιστροφή του Προμηθέα»

Περίληψη : Η επιστροφή του Προμηθέα αναδεικνύει τις διακυβεύσεις που συνοδεύουν μια σύγχρονη ενεργειακή πολιτική, στην λεγόμενη μετα-λιγνιτική εποχή. Στο επίκεντρο της διερεύνησης βρίσκεται η έννοια της ενεργειακής φτώχειας και η δυσκολία πρόσβασης του πληθυσμού στους ενεργειακούς πόρους ώστε ανεμπόδιστα να ικανοποιεί τις πολύπλευρες ανάγκες του. Το ντοκιμαντέρ πλαισιώνεται από συνεντεύξεις ειδικών (καθηγητών, τεχνοκρατών, συνδικαλιστών, κ.α.) και επιτόπιες καταγραφές. Μιλούν για τις παραδοσιακές μορφές ηλεκτροπαραγωγής, την υπερθέρμανση του πλανήτη, το περιβάλλον, την ενέργεια, το κλίμα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη μάχη της Ηλεκτρικής και για την αγωνία του σημερινού ανθρώπου για πρόσβαση στην ενέργεια. 

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν: Αναστασία Μαρινοπούλου (καθηγήτρια ΑΕΙ φιλοσοφίας), Λευτέρης Καλογιαννίδης (αντιστασιακός Κερατσίνι), Κώστας Ασαλουμίδης (συνδικαλιστής ΔΕΗ), Στέφανος Πράσσος (συνδικαλιστής ΔΕΗ), Γεώργιος Γεωργίου (δικηγόρος, Βέρμιο SOS), Μάκης Ζέρβας (καθηγητής ΑΕΙ, μηχανικός) και Γιώτα Σταθά (συνδικαλίστρια ΔΕΗ, μηχανικός).

 Σκηνοθέτης:  Κυριάκος Κατζουράκης – Διάρκεια: 39′ – Έτος Παραγωγής:  2019 

Διευθυντής Φωτογραφίας:  Θάνος Τσάντας 

Ηχολήπτης:  Κυριάκος Κατζουράκης 

Mοντέρ:  Σπύρος Κοκκας 

Μουσική:  Δημήτρης Νώπας, Σωτήρης Κιζήλος, Δημήτρης Χρυσομάλλης 

Παραγωγή: Massive Productions 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: