Να μη συγκαλυφθεί το νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στα Οινόφυτα

ΛΑΣΥ Τανάγρας:
Αλήθεια τι έκανε η Περιφέρεια από το 2016 για να προστατέψει τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής; Τι θα γίνει με όλα τα βιομηχανικά απόβλητα που υπάρχουν; Τα οποία  θάβονται, σκεπάζονται η ακόμη αφήνονται ακάλυπτα στη περιοχή μας; Πώς θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι του δήμου μας;  

Μετά από την αντίδραση κατοίκων και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, αποτράπηκε προσωρινά η αποσφράγιση των εγκαταστάσεων της εταιρείας ΛΟΥΦΑΚΗΣ ΑΕ ΧΗΜΙΚΑ, η οποία είχε σφραγιστεί το 2016 λόγω εντοπισμού επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων που αποθηκεύονταν εκεί για λογαριασμό της CINAR AE.

Σύμφωνα με το έγγραφο με τίτλο «Πρόσκληση Ειδικού Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.)» της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος (!!!) της Περιφέρειας Στερεάς, σχεδιαζόταν να δοθεί πρώτα η άδεια στην εταιρεία CINAR AE να απομακρύνει τον εξοπλισμό της από τις εγκαταστάσεις και στη συνέχεια να υποβάλει … σχέδιο απομάκρυνσης των επικίνδυνων αποβλήτων.

Να θυμίσουμε ότι η σφράγιση το 2016 είχε συνοδευτεί από τα απαραίτητα τσιτάτα του κυρίου Μπακογιάννη, με δελτία τύπου που έκαναν λόγο για «κανένα περιθώριο ανοχής σε όποιον λειτουργεί σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας μας…».

Από εδώ πήγαν και άλλοι συμπληρώνουμε εμείς, τα ίδια παχιά λόγια ακούσαμε όχι μόνο από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, αλλά και από κάθε άλλη, συμπεριλαμβανομένης και της τωρινής.

Στην πράξη, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Αλήθεια τι έκανε η Περιφέρεια από το 2016 για να προστατέψει τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της περιοχής; Τι θα γίνει με όλα τα βιομηχανικά απόβλητα που υπάρχουν; Τα οποία  θάβονται, σκεπάζονται η ακόμη αφήνονται ακάλυπτα στη περιοχή μας; Πώς θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι του δήμου μας;

Απ’ ό,τι δείχνουν οι πράξεις της τωρινής Περιφερειακής Αρχής και της Επιτροπής «Περιβάλλοντός» της, η πρόθεσή τους δεν είναι απλά να κρατήσουν στάση ανοχής στους βιομήχανους που ρυπαίνουν, αλλά ακόμη και υποβοηθήσουν.

Εξάλλου, το βασικό για το οποίο «καίγονται» βιομήχανοι, περιφερειακές και δημοτικές αρχές είναι το φαραωνικό έργο του «Ολοκληρωμένου Σχεδίου Στρατηγικών Παρεμβάσεων για την Αναζωογόνηση και Εξυγίανση της ευρύτερης περιοχής της ΛΑΠ (Λεκάνης Απορροής) Ασωπού». Με βάση τον προϋπολογισμό του έργου, από τα 250 εκατ. ευρώ που προβλέπονται, μόλις 1,5 – 2 εκατομμύρια αφορούν την αντιμετώπιση της ρύπανσης και τη δημόσια υγεία. Ο πακτωλός των υπολοίπων θα κατευθυνθεί στη διαμόρφωση μιας οργανωμένης βιομηχανικής περιοχής, η οποία θα ελέγχεται απόλυτα από τους ίδιους τους βιομήχανους και στην κατασκευή της (πρώτης στην Ελλάδα) Μονάδας Επεξεργασίας και Χώρου Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων, η οποία θα λειτουργήσει ως ιδιωτική επιχείρηση…

Με δυο λόγια, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης είναι οι βιομήχανοι να «διαχειρίζονται τα απόβλητά τους» κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του ίδιου τους του εαυτού…

Όσον αφορά την περίπτωση της CINAR AE, προφανώς δεν έχει τελειώσει τίποτα. Εξάλλου το ίδιο το έγγραφο της Επιτροπής «Περιβάλλοντος» καταλήγει στο εξής: «Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατόν η υλοποίηση των παραπάνω τις ημέρες αναφοράς, θα προγραμματιστεί νέα πρόσκληση και χρονοδιάγραμμα εργασιών.

Με βάση τα παραπάνω, καλούμε τη Δημοτική Αρχή της Τανάγρας να συγκαλέσει άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρει θέση και απόφαση  για το πρόβλημα.

Να ανακληθεί άμεσα η απαράδεκτη Απόφαση της Επιτροπής «Περιβάλλοντος» και να υποχρεώσει με νέα απόφασή της την αρμόδια εταιρεία να απομακρύνει άμεσα από τις εγκαταστάσεις τα επικίνδυνα απόβλητα.

Να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες για την επί τετραετία παραμονή επικινδύνων αποβλήτων στις εγκαταστάσεις.

Να ενημερώνεται επίσημα το Δημοτικό Συμβούλιο Τανάγρας για τα θέματα που τίθενται προς συζήτηση στην Επιτροπή «Περιβάλλοντος» της Περιφέρειας και αφορούν το Δήμο μας.

Καμία σκέψη για τις γνωστές «μεθοδεύσεις» συγκάλυψης του περιβαλλοντικού εγκλήματος.

Δήμος Τανάγρας και Περιφέρεια Στερεάς να δώσουν απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα: Τι γίνεται με τους ελέγχους των βιομηχάνων στην περιοχή μας; Πότε θα λειτουργήσει αυτό έστω το «Γραφείο Περιβάλλοντος» που είχε εξαγγείλει η Περιφέρεια;

Να τεθεί ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο η θέση απέναντι στα σχέδια για κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας και Χώρου Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων και η ανάληψη κάθε είδους ενεργειών για την αποτροπή τους.

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΑΝΑΓΡΑΣ

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: