Μεγάλη συγκέντρωση – συναυλία ενάντια στις χωματερές της Αττικής σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

«Όλοι στο πόδι! Ξεσηκωμός! Εμπόδιο στο έγκλημα θα είναι ο λαός»

Μεγάλη συγκέντρωση και συναυλία διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη χωματερή της Φυλής το Σάββατο 5 Ιούνη, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα. Στη μεγάλη συναυλία καλεί και η Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στη δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό. Κάλεσμα απευθύνουν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και το Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας.

Πούλμαν για τη συγκέντρωση δρομολογούν η Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στη χωματερή, η Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στη δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό και ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Νίκαιας (ΟΦΟΝ). 

Στη συναυλία με τη συμβολή του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου θα παίρνουν μέρος οι εξής καλλιτέχνες: Χρήστος Δαλιάνης, Παρασκευάς Θεοδωράκης, Πολυξένη Καράκογλου, Θοδωρής Καρέλλας, Παντελής Κυραμαργιός, Αστέρης Κωνσταντίνου, Κώστας Σταυρόπουλος, Πάνος Τσίτσικας.

«Όλοι στο πόδι! Ξεσηκωμός! Εμπόδιο στο έγκλημα θα είναι ο λαός» τονίζει σε ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων ενάντια στη χωματερή της Φυλής και προσθέτει:

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, συνεχίζουμε πιο δυνατά τον αγώνα απέναντι στο διαχρονικό έγκλημα, στο αίσχος του ΧΥΤΑ Φυλής που εδώ και δεκαετίες μολύνει την περιοχή και αποτελεί διαρκή και σοβαρή απειλή για την υγεία και τη ζωή μας!

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής που δίκαια αντιδρούν σε ένα νέο έγκλημα τύπου “Φυλής” που δρομολογείται στην περιοχή τους. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους του Βόλου και της Δυτικής Θεσσαλονίκης που ζουν ήδη το έγκλημα της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων για τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων! Ενώνουμε τη φωνή μας με το λαό της Αττικής που διεκδικεί μέτρα αντιπυρικής προστασίας στην Κινέτα, στο Αλεποχώρι, στο Μάτι, που διεκδικεί να μη ζει δίπλα σε αυθαίρετα χωροθετημένους ΣΜΑ (Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων), όπως στο Περιστέρι, στους Αγίους Αναργύρους, στο Πέραμα, στο Κερατσίνι και αλλού, με το λαό της Ελευσίνας και του Ασπρόπυργου που δεν ανέχεται να ζει με τη ρύπανση μεγάλων βιομηχανιών και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας του.

Το έγκλημα της χωματερής της Φυλής συνεχίζεται…

Πριν λίγες μέρες βγήκε στο φως της δημοσιότητας μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου αποτυπώνονται οι τραγικές συνέπειες που έχει η λειτουργία της χωματερής της Φυλής στα υπόγεια νερά της περιοχής με σοβαρό κίνδυνο και για τη διατροφική αλυσίδα συνολικά του λαού της Αττικής.

Στη συγκεκριμένη μελέτη καταγράφονται μετρήσεις που έγιναν για 17 μήνες (από το Φεβρουάριο του 2019 έως τον Ιούνη του 2020). Στο σύνολο τους καταγράφονται υπερβάσεις ορίων.

Αυτά τα στοιχεία, έρχονται στη δημοσιότητα λίγες εβδομάδες μετά την υπερψήφιση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή, ξημερώματα, από 51 περιφερειακούς συμβούλους. Τι προβλέπεται; Ο διαχωρισμός των σκουπιδιών πάνω στα υφιστάμενα πανωσηκώματα, όπου για την αντιστήριξη τους θα κατασκευαστεί περιμετρικό ανάχωμα, δηλαδή ένα χωμάτινο “μίνι σινικό τείχος μήκους 1.535 μέτρων και ύψους 20 μέτρων (!). Ταυτόχρονα προωθείται η καρκινογόνος καύση των απορριμμάτων και διακινούνται “φήμες” για τη δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων και πάλι στη Δυτική Αττική.

Οι ”εγκληματίες” είναι γνωστοί:

Η Διοίκηση Πατούλη (ΝΔ) συνεχίζει το έγκλημα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη Διοίκηση της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) που λίγο πριν παραδώσει ψήφισε τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Πατούλης – Δούρου και Τζήμερος λίγους μήνες μετά επικύρωσαν αυτή την απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Για το έγκλημα έχουν σοβαρές ευθύνες και οι Δημοτικές Αρχές της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα της Φυλής και του Ασπροπύργου που κυριολεκτικά παίζουν στα ζάρια των αντισταθμιστικών μέτρων την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων.

Δεν έχουμε δυο ζωές, για τους χαρίσουμε αυτή.

Όταν το άδικο συνεχίζεται δεν χωράει απογοήτευση και μοιρολατρία. Είναι ώρα να μπούμε μαζικά στον αγώνα, σε έναν αγώνα διαρκείας, για να υπερασπιστούμε τη ζωή και την υγεία των παιδιών μας και των οικογενειών μας. Αυτό είναι που πραγματικά φοβούνται κυβερνήσεις – περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Γι’ αυτό συνεχώς μας λένε ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής κλείνει και 60 χρόνια όλο συνεχίζει και επεκτείνεται.

Ας θυμηθούμε τον κ. Πατούλη που ονόμασε το 2020 – έτος ανακύκλωσης και το μόνο που έκανε είναι να υλοποιεί την επέκταση και τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Σήμερα οι διάφοροι παπαγάλοι μας λένε ότι θα κλείσει το 2025 και ταυτόχρονα κρύβουν ότι προωθούν την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων.

Ας θυμηθούμε την κ. Δούρου που από τα Άνω Λιόσια έλεγε ότι θα κλείσει η χωματερή και μετά, όταν την επέκτεινε και ψήφιζε τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ, μας απειλούσε ότι θα τη βρούμε απέναντί μας.

Ας θυμηθούμε το δήμαρχο Φυλής που στήριξαν από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που προεκλογικά δήλωνε ότι σε λίγους μήνες η χωματερή κλείνει, μετά είπε ότι θα κλείσει όταν γεμίσει και τώρα βάζει πλάτη για την επέκταση και τη δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή.

Διεκδικούμε:

  • -Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ και για εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.
  • -Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. 
  • -Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.
  • -Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλόλητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
  • -Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
  • -Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος».

Πηγή: 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: