Ιστορικό φαράγγι Κανδάνου: – Κίνδυνος καταστροφής με σφραγίδα της Μενδώνη…

Τα επιχειρηματικά συμφέροντα, για μια ακόμα φορά, εις βάρος της ιστορίας της μαρτυρικής Καντάνου, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού!

Κάντανος 4-12-2020

Τα επιχειρηματικά συμφέροντα, για μια ακόμα φορά, εις βάρος της ιστορίας της μαρτυρικής Καντάνου, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού!

Με απόφαση που υπογράφει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού  κα Μενδώνη στις 30-11-2020 εγκρίνεται -υπό όρους-  η τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, του υφιστάμενου λατομείου αδρανών υλικών της «Λατομεία Σελίνου Α.Ε.», για την προσθήκη μονάδων παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, ασφαλτομίγματος και διαχείρισης Α.Ε.Ε.Κ., στη θέση Κακόσκαλα στον περιβάλλοντα χώρο του χαρακτηρισμένου ως ιστορικού τόπου παλιού επαρχιακού δρόμου της Καντάνου, Δήμου Καντάνου-Σελίνου.

Η έγκριση δίνεται με τους εξής όρους:

«1. Να περιληφθούν όλες οι δράσεις και ενέργειες για την άμεση εντός διετίας από την κοινοποίηση της εγκριτικής απόφασης υλοποίηση της εγκεκριμένης μελέτης αποκατάστασης του πληγέντος τμήματος του δρόμου του ιστορικού τόπου, η οποία να ικανοποιεί τους όρους της εγκριτικής απόφασης του ΥΠΠΟΑ για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του λατομείου (ΥΠΠΟΑ / ΓΔΑΜΤΕ / ΔΠΑΝΣΜ / 311341 / 28784 / 3943 / 30.11.2015).

2. Να συντμηθεί κατά το μέγιστο δυνατό, και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, ο χρόνος ολοκλήρωσης της αποκατάστασης του φυσικού τοπίου στις Ζώνες Β1,Β2,Β3, που συνδέονται άμεσα με τον ιστορικό τόπο, κατά τις ισχύουσες διατάξεις και προδιαγραφές. Οι παραπάνω εργασίες να υλοποιούνται υπό την εποπτεία και σε συνεννόηση με την ΥΝΜΤΕ Κρήτης.

3. Η τροποποιημένη μελέτη να υποβληθεί στην Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων (ΔΙΠΑΝΣΜ) για έγκριση.

Η μη επακριβής τήρηση των ανωτέρω όρων θα επιφέρει την ανάκληση της παρεχόμενης έγκρισης.»

Με αυτόν τον τρόπο το ΥΠΠΟΑ εγκρίνει την επέκταση,  (με την προσθήκη νέων), λατομικών δραστηριοτήτων σε διπλάσια έκταση και την σταδιακή μετατροπή του ιστορικού φαραγγιού σε βιομηχανική ζώνη.  Παρόλο που η εταιρεία αποδείχτηκε ασυνεπής και  δεν τήρησε ούτε τον μοναδικό πρώτο όρο – προϋπόθεση  που της είχε ξανατεθεί το 2015 από το Υπουργείο προκειμένου να επαναλειτουργήσει το  λατομείο στα 59 στρ.

Ο δεύτερος όρος δε, που τίθεται στην παραπάνω απόφαση, είναι τουλάχιστον τραγελαφικός, εφόσον, (όπως και οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ έχουν εγγράφως βεβαιώσει), τα αναφερόμενα τμήματα  Β2 και Β3 δεν συνδέονται απλά με  τον ιστορικό τόπο αλλά αποτελούν (κατά το μεγαλύτερο μέρος τους) κηρυγμένο ιστορικό τόπο, σύμφωνα με την απόφαση του 2010.

Τονίζουμε ότι κηρυγμένος ιστορικός τόπος δεν είναι μόνο ο παλαιός λιθόκτιστος δρόμος  μήκους 6.640 μέτρων με τα προστατευτικά τοιχία και αναλήμματα, αλλά και η περιοχή «σε πλάτος 50 μέτρων ένθεν και ένθεν του άξονα του δρόμου και με διεύρυνση άνω των 50 μέτρων εκεί όπου το απαιτεί η γεωμορφολογική ενότητα του χώρου».

Τα τμήματα αυτά του κηρυγμένου ιστορικού τόπου, έκτασης 10 στρεμμάτων περίπου, έχουν παραχωρηθεί προς χρήση στην εταιρεία, με την τροποποίηση της  ΜΠΕ του λατομείου το 2018.

Η παραχώρηση  αυτή του 2018 έγινε εν αγνοία των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.

Όμως η παραχώρηση  αυτού του τμήματος του ιστορικού τόπου συμπεριλαμβάνεται εκ νέου και στην τροποποίηση της ΜΠΕ που εγκρίνει η κα Μενδώνη.

Με μια σημαντική διαφορά: Αυτή την φορά, το γεγονός της παραχώρησης του ιστορικού τόπου προς την εταιρεία, είχε τεθεί υπόψιν των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ, του ΚΣΝΜ αλλά και του γραφείου της Υπουργού.

Αντίς λοιπόν το ΥΠΠΟΑ, να απαιτήσει ως όφειλε, “τα του Καίσαρος τω Καίσαρι” και να ζητήσει την αποπομπή της εταιρείας από τον ιστορικό τόπο, «τεμαχίζει»  κατά κάποιο τρόπο τον ιστορικό τόπο, θέτοντας διορία 2 χρόνων για την αποκατάσταση του  λιθόκτιστου δρόμου και αφήνοντας την αποκατάσταση του λοιπού ιστορικού τόπου απροσδιόριστη κατ ουσία, με χρονικό ορίζοντα αποκατάστασης, που έχει οριστεί  από τις υπηρεσίες, το 2048!!!

Το πιο ανησυχητικό όμως και επικίνδυνο για το μέλλον του ιστορικού φαραγγιού, είναι ότι σε αυτήν την απόφαση που υπογράφει η κα Μενδώνη, δεν λήφθηκε καμιά απόφαση ώστε να υπάρξει φραγμός και ανάσχεση σε μελλοντική -επιπλέον- επέκταση του λατομείου στα 348 στρ.

Αν και το θέμα αυτό είχε τεθεί στην ημερησία διάταξη του ΚΣΝΜ (1-10-2020) και η άποψη των υπηρεσιών του ΥΠΠΟ, από τα έγγραφα που μας έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα, είναι «Να μην επιτραπεί μελλοντική επέκταση των δραστηριοτήτων και σχετικών εγκαταστάσεων (του λατομείου) νοτιανατολικά του οριοθετημένου ρέματος, για την προστασία του ιστορικού τόπου και την ανάσχεση της υποβάθμισης του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου»  και  να «εκκινήσει η διαδικασία αποχαρακτηρισμού της λοιπής μη αδειοδοτημένης λατομικής  περιοχής νοτιοανατολικά του οριοθετημένου ρέματος.»

Το ΥΠΠΟΑ και η  κα Μενδώνη με αυτή την απόφαση, προστίθενται στον θλιβερό κατάλογο των Υπουργών Πολιτισμού, έπειτα από τον κ Λιάπη και τον κ Μπαλτά, που αρνήθηκαν να θέσουν την ιστορία και τον πολιτισμό ενός μαρτυρικού τόπου, της Καντάνου, πάνω από τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα κέρδη των εταιρειών.

Πρωτοβουλία κατοίκων για την διάσωση του ιστορικού φαραγγιού της Καντάνου.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: