Η Ελπίδα ξαναγεννιέται, 800 χρόνια μετά – Οι βίσονες επιστρέφουν στη γειτονιά μας

Η Ναντιέζντα (Ελπίδα) είναι ο πρώτος μικρός βίσονας που γεννήθηκε στην οροσειρά της Ροδόπης, μετά από 800 χρόνια…

Την εποχή του μεσαίωνα οι άγριοι βίσονες κυριαρχούσαν στα ευρωπαϊκά δάση, κυνηγήθηκαν όμως τόσο άγρια, που στις αρχές του 20ού αιώνα το είδος οδηγούνταν σε εξαφάνιση και ελάχιστοι βίσονες επέζησαν σε καθεστώς αιχμαλωσίας.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συστηματική προσπάθεια επανεισαγωγής τους σε διάφορους δρυμούς και λιβάδια της Ευρώπης. Το περασμένο καλοκαίρι, ένα μικρό κοπάδι από επτά βίσονες απελευθερώθηκε στη Βουλγαρία, στην οροσειρά της Ροδόπης, και πρόσφατα ένα από τα θηλυκά απέκτησε ένα μικρό.

Οι επιστήμονες του έδωσαν το όνομα Ναντιέζντα, που στα ελληνικά σημαίνει Ελπίδα, και έχει σαφείς συμβολισμούς, αφού ο στόχος είναι να φτάσει να απαριθμεί το κοπάδι 50 μέλη. Αυτός είναι ο πρώτος άγριος βίσονας που γεννιέται στη Βαλκανική, μετά από 800 χρόνια και την εποχή του μεσαίωνα!

Αυτή τη στιγμή στη Γηραιά Ήπειρο ζουν 3.500 βίσονες, ενώ το μεγαλύτερο κοπάδι φιλοξενείται στο δάσος Bialowieza της Πολωνίας και της Λευκορωσίας, από όπου άρχισε η επανεισαγωγή τους σε ελεύθερο περιβάλλον.

Στα αρνητικά σημειώνουμε πως το πρόγραμμα που επαναφέρει τους βίσονες -και άλλα είδη- στις περιοχές που ζούσαν κάποτε, έχει μεταξύ άλλων ως στόχο την αύξηση του τουρισμού που συνδέεται με την παρατήρηση ζώων!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: