Για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη  των περιοχών του Δικτύου NATURA Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης καταψήφισε την  Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) των περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης στο περιφερειακό συμβούλιο στις 29 Μάρτη

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης καταψήφισε την  Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) των περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης στο περιφερειακό συμβούλιο στις 29 Μάρτη.  Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανώλης Συντυχάκης, ανέφερε:    

«Επιτρέψτε μου – ευθύς εξαρχής – να πάρω θέση εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης, χωρίς ναι μεν αλλά του τύπου «είναι ελλιπής», «δεν είναι ξεκάθαρη», «θέλει συμπληρώσεις – διορθώσεις», κ.λπ. για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη.

Διαφωνούμε ριζικά με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) και την απορρίπτουμε. Δεν παίρνει διορθώσεις, παρ’ όλες τις επιστημονικά ορθές και τεκμηριωμένες παρατηρήσεις της υπηρεσίας  που παρουσιάστηκαν εδώ.

Κι αυτό, γιατί διαφωνούμε με τον ίδιο τον εγκληματικό περιβαλλοντοκτόνο νόμο 4685/2020 μαζί με προγενέστερους νόμους, το Ν.4688/2020 («Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη»), το πρόγραμμα «NATURA 2000», καθώς και τον μεταγενέστερο νόμο 4782/2021 («αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων) που προβλέπει, με μπόλικη δόση πονηριάς, «ήπια» βιομηχανική δράση σε περιοχές NATURA, απότοκος των οποίων είναι η ΕΠΜ που συζητάμε. 

Για την ιστορία και τα πρακτικά, τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο 4685/2020, τον ψήφισαν, εκτός της ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ με «ελαφριά πηδηματάκια» εγκατέλειπε την αίθουσα απέχοντας από την ψηφοφορία, μόνο και μόνο για να κρύψει τη συμφωνία του, επί της αρχής, στο περιβαλλοντοκτόνο έγκλημα της ΝΔ.  

Από τούτο το βήμα, χαιρετίζουμε τις τοπικές κοινωνίες της Σητείας, του Παλαικάστρου, του Οροπεδίου που εναντιώνονται στους σχεδιασμούς που γίνονται παρά και ενάντια τη θέλησή τους. 

Την Κυριακή στον Πόρο του Οροπεδίου, κάτοικοί του διαμαρτυρήθηκαν εναντίον της εγκατάστασης 75 ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές του Οροπεδίου Λασιθίου. Από εδώ στέλνουμε τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς στη μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Παλαίκαστρο Σητείας, που είναι σε εξέλιξη και απαιτούν την απόσυρση – απόρριψη της ΕΜΠ. 

Η μαζική αλλαγή χρήσεων γης, η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχει σοβαρές επιπτώσεις σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, ενώ, η αποψίλωση δασικών εκτάσεων και το μπάζωμα ρεμάτων θα δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα συγκράτησης υδάτων και τα πλημμυρικά φαινόμενα θα ενταθούν.

Όσο κι αν η Ειδική Μελέτη παρουσιάζει «ως βασικούς στόχους την ενίσχυση …..των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 για τη θωράκιση της βιοποικιλότητας της χώρας μας», δεν μπορεί να κρύψει ότι – εν τέλει – υπό τον μανδύα ενός «φιλοπεριβαλλοντικού αφηγήματος» θα εξυπηρετηθούν οι όμιλοι για να μπορούν να εγκαταστήσουν και να αναπτύξουν γρήγορα και χωρίς πολλά εμπόδια αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μεταλλευτικές δραστηριότητες, εξορύξεις υδρογονανθράκων κ.τ.λ. όπου και όσα θέλουν, ακόμα και σε περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας, αρκεί να εξασφαλίσουν επιχειρηματικά κέρδη και μόνο. 

Επίσης, με τον νόμο 4688/2020 («Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη») άνοιξε ο δρόμος, να παραδοθούν περιοχές απαγορευμένες μέχρι σήμερα όπως λίμνες, ποτάμια, σπήλαια, θαλάσσιες περιοχές, αιγιαλοί, ακτές, ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι – ναυάγια-μνημεία, προστατευόμενα ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα και περιοχές που βρίσκονται σε δίκτυο ΝΑTURA 2000, ακόμα και νησιωτικά συμπλέγματα, δέλτα ποταμών κ.α.  σε επιχειρηματικούς ομίλους και διάφορες «ΜΚΟ», για τουριστική εκμετάλλευση, με συμβάσεις που εκτείνονται από 20 ως 30 χρόνια. 

Τέτοιοι είναι η Σπιναλόγκα, η Χρυσή, Γαύδος κ.α. 

Σε τελική ανάλυση, η ΕΠΜ, οι ψηφισμένοι περιβαλλοντοκτόνοι νόμοι, το πρόγραμμα «NATURA 2000», εντάσσονται στο γνωστό παραμύθι της «πράσινης ανάπτυξης» και της «πράσινης μετάβασης», το οποίο το παρουσιάζουν χωρίς δράκο. 

Με την «πράσινη μετάβαση», θέλουν να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση επενδύοντας κεφάλαια σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε τέτοιες μορφές ενέργειας και μόνο, για να κερδίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι, πρώτα απ’ όλα οι δικοί τους και στη συνέχεια βέβαια και κάποιοι εγχώριοι. 

Η «πράσινη ανάπτυξη» είναι «πράσινες» μπίζνες, οι ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές της χώρας, τα φωτοβολταϊκά, η εγκληματική απολιγνιτοποίηση στο όνομα της αντικατάστασής της από φθηνότερη πρώτη ύλη, όπως το Φυσικό Αέριο και οι ΑΠΕ. Τώρα, βέβαια, που το Φυσικό Αέριο έχει πάρει την ανιούσα στην ΕΕ, η κυβέρνηση, η ΕΕ έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους. «Πράσινη Μετάβαση»  είναι ο πόλεμος με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία,  που στην πραγματικότητα είναι πόλεμος μεταξύ των ισχυρών ΗΠΑ-ΕΕ-ΡΩΣΙΑΣ-ΚΙΝΑΣ για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και δρόμων. «Ο πόλεμος, ας το κρατήσουμε αυτό, είναι η συνέχιση της πολιτικής και της οικονομίας με άλλα πιο βίαια μέσα», όπως έλεγε ο Κλαούσεβιτς (Γερμανός στρατιωτικός και συγγραφέας περί της θεωρίας και πρακτικής του πολέμου).

 Για τους ανταγωνισμούς αυτούς, τα σχέδια των μονοπωλιακών ομίλων,  θα εκταμιευθούν δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να δρομολογηθούν όλα όσα αντιμάχονται οι τοπικές κοινωνίες. 

Σας ρωτάμε λοιπόν : Γιατί στηρίζετε αυτές τις πολιτικές, γιατί στηρίζετε τον πακτωλό δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εφόσον ήδη γνωρίζετε για ποιο λόγο προορίζεται ; Σταματήστε την υποκρισία!

Εσείς που διαμορφώνεται την πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο (εννοούμε όλους εσάς – παρατάξεις ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ) και διάφοροι άλλοι διάττοντες αστέρες επί του αντικειμένου, δεν είστε απλώς αντιφατικοί, στρουθοκαμηλίζετε! Γι’ αυτό και ο στρουθοκαμηλισμός δεν απέχει και πολύ από την υποκρισία.

Δεν μπορεί να λες ΟΧΙ στις ΑΠΕ, αλλά ΝΑΙ στους περιβαλλοντοκτόνους νόμους. Να λες ΟΧΙ στις ΑΠΕ, αλλά ΝΑΙ στην εξόρυξη αδρανών υλικών. 

Αποδέχεστε, τόσο το θεσμικό πλαίσιο προστατευόμενων περιοχών για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και τις ανεμογεννήτριες (έστω υπό όρους) που καταστρέφουν το περιβάλλον, σκοτώνουν τα πουλιά, εξαφανίζουν ακόμη και λαγούς, αλλοιώνουν τη βιοποικιλότητα, κ.ά.

Η υποκρισία είναι τεράστια αφού παρουσιάζεται/ε «το ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000», και το «εθνικό οικολογικό δίκτυο Natura 2000» ως φιλοπεριβαλλοντικό, ως ένα δίκτυο ζωνών προστασίας της φύσης, ενώ στην πραγματικότητα έχει εξελιχθεί (για περιοχές τις οποίες υποτίθεται προστατεύει) σε νομιμοποίηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που είχαν πραγματοποιηθεί σε πρότερο χρόνο (Ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, βιομηχανικές μονάδες, αγροτική δραστηριότητα, κ.λπ.). 

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι στα πλαίσια λειτουργίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) ενσωματώνονται 7 από τους 29 φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών. Αποσκοπεί στην παράκαμψη κάθε περιορισμού και τήρησης  των όποιων περιβαλλοντικών όρων υπήρχαν και έβαζαν κάποιους ελάχιστους περιορισμούς στην εκμετάλλευση των προστατευόμενων  περιοχών και του περιβάλλοντος. Συμβάλλει στη γενικευμένη προώθηση των επενδυτικών σχεδίων των ομίλων στον ενεργειακό, στον κατασκευαστικό και στον τουριστικό τομέα. 

Να ξέρει ο κόσμος ότι η ασυδοσία τους είναι τεράστια. Θα τα σαρώσουν όλα και με τη βούλα του κράτους, κυβερνήσεων και κεφαλαίου. 

Έτσι, εξυπηρετείται η καπιταλιστική «πράσινη» ανάπτυξη που υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η ΝΔ, την στηρίζετε κι εσείς, διότι αυτούς τους στόχους έχει χαράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση και στη διαχείριση προστατευόμενων περιοχών καταστρέφοντας όμως το περιβάλλον.

Υπάρχει λύση που να μπορεί να ικανοποιήσει το σύνολο των αναγκών του λαού με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα;

Εμείς απαντάμε ξεκάθαρα ναι! 

Αναφερόμαστε σ’ έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου ο λαός θα είναι αφέντης στον τόπο του, όλες οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, τα μέσα παραγωγής, διανομής και μεταφοράς Ενέργειας, τα βουνά, οι θάλασσες και οι αιγιαλοί θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει ένας ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας διαχείρισής τους, που θα λειτουργεί με επίκεντρο την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Αυτός ο νέος δρόμος προϋποθέτει αλλαγή εξουσίας, όπου ο λαός θα έχει το πάνω χέρι.

Μόνο στα πλαίσια μια τέτοιας οικονομίας, η χώρα μας, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα (ήλιο, αέρα, θάλασσα, εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, κ.λπ.) μπορεί να παράγει ενέργεια, φθηνή για τον λαό, να πάψει να είναι πανάκριβο εμπόρευμα, να εξαλείψει την ενεργειακή φτώχεια και να προστατέψει το περιβάλλον.  Το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση, δεν δαιμονοποιούν τις ΑΠΕ, το σύνολο των διαθέσιμων ενεργειακών πηγών. Αντίθετα, το ζητούμενο είναι από «ποιον και για ποιον» θα αξιοποιηθούν.  Εμείς λέμε από τον λαό με σκοπό την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών !

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: