Δήμος Θηβαίων – Η δημοκρατία βλάπτει τα συμφέροντα των εργολάβων

Με τη στάση τους εξυπηρετούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν σαν μοναδικό στόχο το κέρδος με κάθε κόστος απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, που υποτίθεται πως θέλουν να προστατεύσουν με την λεγόμενη “πράσινη ανάπτυξη” και τις βιομηχανικού τύπου εγκαταστάσεις ΑΠΕ στις οποίες επενδύουν.

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση που λάβαμε από τη Σφήνα Θήβας (“Σφήνα – Αυτοδιαχειριζόμενος, κοινωνικός, πολιτικός και πολιτιστικός χώρος”:

Την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020 συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θήβας το θέμα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή Ζαγαράς. Η συλλογικότητα της Σφήνας είχε εκφράσει την αντίθεσή της και στο συγκεκριμένο έργο που πρόκειται να καταστρέψει ένα ακόμη σημείο του πολύπαθου Ελικώνα όπου εκτός από την περιβαλλοντική έχει και πολιτιστική αξία. Στην ψηφοφορία που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης το τελικό αποτέλεσμα ήταν 16 αρνητικές ψήφοι και 13 θετικές.

Ο Δήμαρχος μετά από λίγα εικοσιτετράωρα εμφανίστηκε στην επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας Στερεάς εκφράζοντας θετική γνωμοδότηση, σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του κεντρικού οργάνου λήψης αποφάσεων του δήμου που είναι το δημοτικό συμβούλιο και υποστηρίζοντας πλήρως τις θέσεις της εταιρείας που σκοπεύει να καταστρέψει μια ακόμη περιοχή του Ελικώνα. Στο πλευρό του Δημάρχου και ο πρόεδρος της κοινότητας Δομβραίνας ο οποίος έφερε και την θετική γνωμοδότηση του τοπικού του συμβουλίου.

Η αρνητική γνωμοδότηση του δήμου Αλιάρτου δεν πτόησε αυτούς που ήθελαν να εγκριθεί άμεσα το έργο χωρίς καθυστερήσεις. Αμφότεροι Δήμαρχος και πρόεδρος αμφισβήτησαν τη δικαιοδοσία του Δήμου Αλιάρτου υποστηρίζοντας (χωρίς τεκμηρίωση) ότι έχουν αλλάξει τα δεδομένα και η συγκεκριμένη περιοχή είναι αποκλειστικά στα όρια του δήμου Θήβας. Η βασική αιτιολογία που ανέφεραν για την θετική τους γνωμοδότηση ήταν τα χρήματα που θα εισρεύσουν στα ταμεία του δήμου και της κοινότητας. Τελικά η επιτροπή περιβάλλοντος ενέκρινε την ΜΠΕ της εταιρείας με έξι θετικές ψήφους και τρεις αρνητικές, σε μια διαδικασία που μόνο δημοκρατική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς στις θετικές προσμετρήθηκαν και οι ψήφοι αυτών που απουσίαζαν!

Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η στάση του δημάρχου οδήγησε την εταιρεία να υπερασπιστεί με ανακοίνωση τις αντιδημοκρατικές πρακτικές του αλλά και του περιφερειάρχη. Έχοντας ως βασικό επιχείρημα το γεγονός ότι η τοπική κοινότητα της Δομβραίνας γνωμοδότησε θετικά, επιχειρεί να αφαιρέσει το δικαίωμα από τους εκλεγμένους συμβούλους του δήμου Θηβαίων να έχουν διαφορετική άποψη για τα πεπραγμένα στις περιοχές του δήμου. Λες και από τις ιδιοτελείς αποφάσεις μιας τοπικής κοινότητας θα πρέπει να υποθηκευτούν ο φυσικός πλούτος και η ποιότητα ζωής των κατοίκων ολόκληρου του Δήμου αλλά και του νομού για τις επόμενες γενιές.

Η πραγματικότητα είναι ότι με τη στάση τους εξυπηρετούν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν σαν μοναδικό στόχο το κέρδος με κάθε κόστος απέναντι στο φυσικό περιβάλλον, που υποτίθεται πως θέλουν να προστατεύσουν με την λεγόμενη “πράσινη ανάπτυξη” και τις βιομηχανικού τύπου εγκαταστάσεις ΑΠΕ στις οποίες επενδύουν. Εκμεταλλευόμενοι την αλόγιστη παραχώρηση αδειών στα σχέδια για κατασκευή αιολικών πάρκων μέσω της λεηλασίας των βουνών και της φύσης εν γένει και τις διαδικασίες fast track όπως η προαναφερόμενη, οι επενδυτές χρησιμοποιούν κάθε διαθέσιμο μέσο για να πετύχουν τον στόχο τους.

Το κόστος στην φυσική και τοπική ταυτότητα της κάθε περιοχής και τους κατοίκους, όπου εγκαθίστανται βιομηχανικά αιολικά πάρκα είναι καταστροφικό, όπως επίσης και για το μικροκλίμα της κάθε περιοχής με ότι αυτό συνεπάγεται. Η βιοποικιλότητα δέχεται ανηλεή επίθεση από τέτοιου είδους τυχοδιωκτικές επενδύσεις και μάλιστα από τη στιγμή που με βάση τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις η χώρα έχει ξεπεράσει ήδη τον στόχο της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ. Ισχύς που είναι ήδη υπέρμετρη με βάση τις ανάγκες του εθνικού συστήματος ενέργειας. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Πρακτικά σημαίνει ότι η ήδη πολύ ακριβή ενέργεια (130% -400% πάνω από τις τιμές της συμβατικής ενέργειας) που παράγεται από τα αιολικά είναι αχρείαστη για το σύστημα και ότι οι καταναλωτές πληρώνουν μέσω του λογαριασμού ρεύματος (ΕΤΜΕΑΡ) τα κέρδη των κρατικοδίαιτων επενδυτών.

Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι οι προσπάθειες εγκατάστασης βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων σε κάθε βουνό και κάθε πλαγιά αυτού του τόπου, το μόνο που εξυπηρετούν είναι τα ευκαιριακά συμφέροντα του κεφαλαίου που σπεύδει να αξιοποιήσει τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις του “πράσινου ταμείου”. Ας μη είμαστε αφελείς, το καπιταλιστικό καθεστώς χρησιμοποιεί πάντοτε όλους τους πρόθυμους και θα συνεχίσει να το κάνει.

Η συλλογικότητα της Σφήνας δηλώνει την εναντίωσή της στη λεηλασία της φύσης. Δεν έχουμε δικαίωμα να σωπάσουμε σε αυτό το συνεχιζόμενο έγκλημα που γίνεται εδώ και χρόνια στην περιοχή της Βοιωτίας, της Εύβοιας και σχεδιάζεται να γίνει σε όλη την χώρα από χαρτογιακάδες κερδοσκόπους. Το ζήτημα της ενέργειας που έχει μετατραπεί από κοινωνικό αγαθό σε προϊόν προς εκμετάλλευση, όπως και αυτό του νερού, πρέπει να γίνουν εργαλεία κοινωνικής διεκδίκησης προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας και εις βάρος των κρατικοδίαιτων κερδοσκόπων.

Ας συνειδητοποιήσουμε όλοι το γεγονός που αναδεικνύεται και σε πολλές επιστημονικές μελέτες ότι: οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στο περιβάλλον σε μεγάλη αλλά και μικρότερη κλίμακα που έχουν μοναδικό σκοπό το κέρδος, είναι ένα βασικό στοιχείο που επισπεύδει την καταστροφή του πλανήτη όπως τον γνωρίζουμε.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: