Αυτή είναι ολόκληρη η αλήθεια για την ανακύκλωση στον Δήμο Πατρέων

Για μεγάλο διάστημα, ακούγονται ή γράφονται από τις δημοτικές παρατάξεις και ορισμένα μέσα ενημέρωσης, συνειδητά ψεύδη, σε σχέση με την ανακύκλωση στον Δήμο Πατρέων…«κεντάνε» κυριολεκτικά ένα ψεύτικο αφήγημα, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και αποκρύπτοντας την αλήθεια.

Άρθρο του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Νίκου Ασπράγκαθου.

Για μεγάλο διάστημα, ακούγονται ή γράφονται από τις δημοτικές παρατάξεις και ορισμένα μέσα ενημέρωσης, συνειδητά ψεύδη, σε σχέση με την ανακύκλωση στον Δήμο Πατρέων. Όμως δεν λένε ούτε μια λέξη για τις ευθύνες των κυβερνήσεων και της εταιρείας ανακύκλωσης.

Έχοντας ως αφετηρία το χαμηλό ποσοστό ανακύκλωσης στον Δήμο Πατρέων, «κεντάνε» κυριολεκτικά ένα ψεύτικο αφήγημα, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και αποκρύπτοντας την αλήθεια.

Για παράδειγμα:

Κατηγορούν την Δημοτική Αρχή για την διαχείριση και τα χαμηλά ποσοστά της ανακύκλωσης.

Αποκρύπτουν συνειδητά, ότι:

–Τα ποσοστά ανακύκλωσης συσκευασιών σε όλους τους Δήμους είναι χαμηλά, γιατί η ανακύκλωση έχει παραχωρηθεί από τις κυβερνήσεις στους ιδιώτες και συγκεκριμένα στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ). Εντελώς αθώα (😉 και από σύμπτωση (😉, την εταιρεία ελέγχουν ως μέτοχοι, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που παράγουν και πωλούν, εκατομμύρια συσκευασμένα προϊόντα τους. Εμείς ως καταναλωτές, με την αγορά των προϊόντων τους, πληρώνουμε το κόστος της ανακύκλωσης, που πάει πάλι στην τσέπη τους για το καλό της… ψυχής τους. Τα ποσοστά ανακύκλωσης παραμένουν χαμηλά, γιατί οι διεθνείς τιμές των ανακυκλώσιμων, έχουν κατρακυλήσει και δεν έχει κέρδη η εταιρεία ανακύκλωσης.

–Οι ίδιοι που εγκαλούν την Δημοτική Αρχή για κρατισμό, την μέμφονται γιατί δεν αναλαμβάνει την λειτουργία της ανακύκλωσης. Ψεύδονται επίσης, γιατί γνωρίζουν ότι η Δημοτική Αρχή -επειδή θεωρεί την ανακύκλωση στην πηγή σημαντική πλευρά της διαχείρισης των απορριμμάτων- προσπάθησε από την αρχή της πρώτης θητείας της να διακόψει την σύμβαση που έχει υπογράψει από το 1997 ο Δήμος με την εταιρεία ανακύκλωσης. Εμπόδιο αποτέλεσε, η απαγόρευση από τις κυβερνήσεις, των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, αλλά και το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ, που καθιστούν αδύνατη κάθε προσπάθεια να περάσει στον Δήμο αυτή η σημαντική λειτουργία.

–Λένε τη μισή αλήθεια, ισχυριζόμενοι ότι η Δημοτική Αρχή έχει προβλέψει μεγάλο ποσοστό ανακύκλωσης, ενώ η πραγματικότητα είναι, ότι τα υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης στα τοπικά σχέδια διαχείρισης των Δήμων είναι υποχρεωτικά με βάση τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Εθνικό Σχεδιασμό. Κάθε απόπειρα να μειωθεί το ποσοστό αυτό και να γίνει πιο «ρεαλιστικό», θα είχε ως αποτέλεσμα να μην εγκριθεί το Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου και οι χρηματοδοτήσεις των έργων διαχείρισης απορριμμάτων.

Η προστασία του περιβάλλοντος και ο όγκος των υπολειμμάτων που οδηγούνται στους ΧΥΤΑ, δεν μπορεί να εξαρτώνται από το χρηματιστήριο και την κερδοφορία ούτε από τη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει», ώστε να τα πληρώνει ο δημότης διπλά και τριπλά. Αντί να περιοριστεί η παραγωγή αποβλήτων και ειδικά συσκευασίας, προωθείται η «κυκλική οικονομία» για την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων.

Είναι φανερό ότι με το σύστημα της ιδιωτικοποιημένης ανακύκλωσης δεν μπορούμε να πετύχουμε υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης και προστασία του περιβάλλοντος, που είναι εφικτά με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα.

Η Δημοτική Αρχή, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει δεκάδες παρεμβάσεις προς όλες τις κυβερνήσεις και την εταιρεία ανακύκλωσης, για τα χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης, απαιτώντας από την εταιρεία με βάση τις θεσμικές της υποχρεώσεις, άμεσα να διατεθούν 2.500 καινούργιοι μπλε κάδοι, την συντήρηση και επιδιόρθωση των υπαρχόντων, την αλλαγή και την πύκνωση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων, την χρηματοδότηση της καμπάνιας για την ενημέρωση των δημοτών. Αυτοί που μας εγκαλούν και δεν μιλάνε για τις υποχρεώσεις της εταιρείας μάλλον θέλουν να πληρώσει ο δημότης το κόστος της ανακύκλωσης δεύτερη φορά.

Ο Νίκος Ασπράγκαθος

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δήμος Πατρέων, εφαρμόζοντας το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, τοποθέτησε τον τελευταίο χρόνο:

-146 κάδους με κίτρινο καπάκι για την ανακύκλωση έντυπου χαρτιού, το οποίο θα επεκταθεί σε συνεργασία με τα σχολεία.

-320 εσωτερικούς κάδους συγκέντρωσης έντυπου χαρτιού στις δημόσιες υπηρεσίες.

-Κάδους ανακύκλωσης μικρών ηλεκτρικών συσκευών στο ισόγειο δημοτικών κτιρίων ανά την πόλη, όπως και κάδους συγκέντρωσης λαμπτήρων, τόνερ εκτυπωτών και φωτοτυπικών.

-Πριν λίγες μέρες, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για σύστημα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και μέσα στο 2021 θα εγκατασταθεί δίκτυο καφέ κάδων και θα διανεμηθούν κάδοι οικιακής κομποστοποίησης.

-Άμεσα θα κατατεθούν ώριμες μελέτες για την χρηματοδότηση πράσινου σημείου και γωνιών ανακύκλωσης για χωριστά ρεύματα ανακυκλώσιμων υλικών, με σκοπό την ανάπτυξη δικτύου διαλογής στην πηγή.

Οι ειδικές συνθήκες που βιώνουμε με τον covid-19, ανέτρεψαν προσωρινά τον σχεδιασμό του Δήμου για την υλοποίηση ενημερωτικών εκδηλώσεων σε σχολεία και συλλόγους της πόλης σε μια προσπάθεια να φτάσει παντού το μήνυμα της ανακύκλωσης. Η πραγματοποίηση των εκδηλώσεων, μαζί με την ειδική καμπάνια για την ανακύκλωση, μετατίθεται για αργότερα, όμως βρίσκεται στην διαδικασία της ετοιμασίας, ενημερωτικό φυλλάδιο για την ανακύκλωση, που θα διανεμηθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΠ σε όλη την πόλη και θα περιέχει πληροφορίες για τον σωστό διαχωρισμό των υλικών και τα σημεία εναπόθεσής τους.

Πηγή: Κώστας Πελετίδης – Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πατρέων

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: