Πάρτε πίσω την αυταρχική και αναίτια κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ

Ρεπορτάζ από την έκτακτη Συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ με εργαζόμενους, γονείς που τα παιδιά τους δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης τώρα ή την έδωσαν πριν από 30 χρόνια και σήμερα ζουν ελεύθεροι από ναρκωτικά και δεκάδες φορείς.

Η απαξίωση του ΚΕΘΕΑ, ενός φορέα που έχει βοηθήσει χιλιάδες πρώην τοξικοεξαρτημένους και τις οικογένειές τους να απαλλαγούν από τον εφιάλτη των ναρκωτικών, είναι συνεχής τα τελευταία χρόνια. Το επιστέγασμα αυτού του χρονικού υποβάθμισης ήρθε με τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στο χθεσινό ΦΕΚ, με το οποίο το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ υπάγεται απευθείας στον εκάστοτε υπουργό Υγείας και διορίζεται από αυτόν.

Με κυρίαρχο, αίτημα να αποσυρθεί η κατάπτυστη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, το Κέντρο παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Οκτώβρη έκτακτη συνέντευξη Τύπου, με την αίθουσα της ΕΣΗΕΑ να γεμίζει ασφυκτικά από εργαζόμενους, γονείς που τα παιδιά τους δίνουν τη μάχη της απεξάρτησης τώρα ή την έδωσαν πριν από 30 χρόνια και σήμερα ζουν ελεύθεροι από ναρκωτικά και δεκάδες φορείς. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια, ο οποίος επέμεινε στην αυταρχική και αναίτια κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ. Το ρεπορτάζ από τον 902.gr:

«Με την ΠΝΠ αλλάζει το θεραπευτικό μοντέλο του ΚΕΘΕΑ, η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών. Κάθε χρόνο βγαίνουν 300 ενεργά άτομα στην κοινωνία. Μετά δεν θα βγαίνουν ούτε 10, όπως συμβαίνει σήμερα στα προγράμματα υποκατάστασης. Το θεραπευτικό μοντέλο και το μοντέλο διοίκησης του ΚΕΘΕΑ είναι αξεδιάλυτα συνυφασμένα. Βασίζονται στην ενεργητική συμμετοχή των μελών σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες του Οργανισμού, με κορυφαία έκφραση την εκλογή του εθελοντικού και άμισθου Διοικητικού Συμβουλίου», είπε ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γιώργος Μπαρδάνης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Είναι ζήτημα πολιτικό, οικονομικό, ιδεολογικό, επιδέξια στόχευση και μεθόδευση. Αυτό που ενοχλεί είναι η θεραπεία. Ίσως να προτιμούν να λεγόμαστε Κέντρο Οικονομικής Διαχείρισης Ατόμων με δικαίωμα στην Εξάρτηση. Είναι πράξη συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και στήριξης επιχειρηματικών συμφερόντων», υπογράμμισε ο Δημήτρης Γιαννάτος, γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Κολοκάθης, τόνισε ότι «πρόκειται για συκοφαντική δυσφήμηση σ’ έναν Οργανισμό που δεν έδωσε ποτέ δικαίωμα για πρωτοσέλιδα και σκανδαλολογία. Τα οικονομικά του ελέγχονται ετησίως από ορκωτούς ελεγκτές και δημοσιεύει τους οικονομικούς του απολογισμούς».

Την ανησυχία «εκατοντάδων οικογενειών και χιλιάδων παιδιών που ξέρουμε από πρώτο χέρι τι έργο παράγει το ΚΕΘΕΑ» μετέφερε ο Θωμάς Μάνος, εκπρόσωπος των Συλλόγων Οικογένειας.

«Το “στεγνό” πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ με βοήθησε να αλλάξω πράγματα, να αλλάξω τη ζωή μου», σημειώνει ο Θ. Ν., μέλος της επανένταξης στο θεραπευτικό πρόγραμμα «ΔΙΑΒΑΣΗ», υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει γι’ αυτούς ότι μέσα στο ΚΕΘΕΑ η φωνή τους ακούγεται και μετράει.

«Όταν υπονομεύεται η εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα, τότε η κυβέρνηση λέει μείνετε εκεί που είστε, στις πιάτσες. Τους καταδικάζει στο θάνατο. “Τα ναρκωτικά είναι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση”, λένε, και τα ναρκωτικά θερίζουν, σκοτώνουν», υπογράμμισε η Κατερίνα Μάτσα, πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης του Επιστημονικού Εργου του «18 ΑΝΩ».

Ενώ ο Σπύρος Σασάνης, εκ μέρους του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, επισήμανε ότι η ΠΝΠ «είναι η συνέχεια μιας διαχρονικής πολιτικής απαξίωσης όλων των κοινωνικών δομών».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τον πρώην πρόεδρο Γεράσιμο Νοταρά και τον πρώην διευθυντή του ΚΕΘΕΑ Χαράλαμπο Πουλόπουλο και πολλούς φορείς.

 

Δείτε ακόμα:

Ταφόπλακα στο ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση της ΝΔ

Τα κατεπείγοντα της εξουσίας

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: