Τιμωρία με διακοπή ρεύματος επιβάλλει ξενοδοχείο που φιλοξενεί φοιτητές για “υπερκατανάλωση” ηλεκτρικού

Τόλμησες να ανάψεις το κλιματιστικό πάνω από τους 24 βαθμούς; Μήπως χρησιμοποίησες το κουζινάκι για να μαγειρέψεις; Το μόνο που σου αξίζει είναι να μείνεις στα σκοτεινά και το κρύο μέχρι να βάλεις μυαλό.

Η τραγική έλλειψη εστιών ανοίγει διάπλατα το δρόμο για να ανθίσουν οι “υγιείς επιχειρηματίες” σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ιδίως στην επαρχία, που πληρώνονται από το πανεπιστήμιο για να φιλοξενούν τους ελάχιστους έτσι κι αλλιώς φοιτητές που δικαιούνται δωρεάν στέγαση. Πρόκειται για ξενοδόχους που συνάπτουν σύμβαση με τα κατά τόπους ιδρύματα για να φιλοξενούν τους φοιτητές. Σε μια από αυτές τις περιπτώσεις στην Κέρκυρα, οι φοιτητές που έχουν το “προνόμιο” να ζουν σε δωμάτιο ξενοδοχείου συμβεβλημένου με το πανεπιστήμιο, καλούνται να υπακούσουν σε όρους στρατώνα, ή και χειρότερους, μια και δεν έχουμε υπόψη μας φαντάροι να τιμωρούνται για … υπερκατανάλωση ηλεκτρικού. Αυτό όμως ακριβώς συμβαίνει εν προκειμένω. Οι φοιτητές λοιπόν ενημερώθηκαν πως στο ξενοδοχείο έχει τοποθετηθεί ειδικό σύστημα διαχείρισης της κατανάλωσης ρεύματος σε κάθε δωμάτιο. Οι “παραβάτες” της ημερήσιας επιτρεπόμενης κατανάλωσης τιμωρούνται με διακοπή ρεύματος, ενώ ενημερώνονται και οι αρμόδιες αρχές της – ντεμέκ – φοιτητικής εστίας για τα περαιτέρω.

Τι όμως συνιστά “υπερκατανάλωση”; Να χρησιμοποιείται πολύ το κουζινάκι, να χρησιμοποιούνται άλλες θερμαντικές συσκευές ή να ανοίγει ο κλιματισμός (το μοναδικό μέσο θέρμανσης στο χώρο) για πάνω από 8 – 10 ώρες της μέρας μετά τις 6 το απόγευμα. Τις υπόλοιπες ώρες μπορούν να τουρτουρίζουν ελεύθερα.

 

Αν νομίζετε ότι οι δρακόντιοι όροι σταματούν εδώ, κάνετε λάθος. Ακολουθεί μια ολόκληρη λίστα απαγορεύσεων και υποχρεώσεων των φοιτητών για να διασφαλιστεί πως δε θα κάνουν το χώρο “αμέρικαν μπαρ”. Έτσι λοιπόν το κουζινάκι στο οποίο προαναφερθήκαμε θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για την παρασκευή ροφημάτων, ενώ η θερμοκρασία του κλιματιστικού δε θα πρέπει να είναι άνω των 24 βαθμών, όποιος κρυώνει να ρίξει κάτι πάνω του. Μπάνιο πρωινές και μεσημεριανές ώρες απαγορεύεται ουσιαστικά, αφού ζεστό νερό υπάρχει μόνο το απόγευμα και το βράδυ για 8 ως 10 ώρες. Οι επισκέπτες οφείλουν να εγκαταλείπουν το χώρο το αργότερο νωρίς το βράδυ, ενώ το καλύτερο απ’ όλα είναι πως οι φοιτητές καλούνται να δίνουν αναφορά για το πότε μπαίνουν και πότε βγαίνουν από το ξενοδοχείο.

Προφανώς αν η συγκεκριμένη επιχείρηση εφάρμοζε τέτοιους κανόνες σε τουρίστες, δε θα είχε ούτε έναν επισκέπτη. Αλλά εδώ πρόκειται για φτωχούς φοιτητές τους οποίους από φιλευσπλαχνία στεγάζει και θα πρέπει να λένε και ευχαριστώ. Αυτή εξάλλου φαίνεται να είναι και η στάση της πρυτανείας, που καλεί τους αχάριστους που διαμαρτύρονται να ευγνωμονούν το φιλάνθρωπο επιχειρηματία.

Όλ’αυτά δε σημαίνουν προφανώς ότι οι κρατικές εστίες είναι καλή κατάσταση. Πρόσφατα είναι τα παραδείγματα της πυρκαγιάς στο Ηράκλειο, αλλά και τις απαίτησης του ΤΕΙ Καλαμάτας οι εστιακοί να μην έχουν ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης ή μαγειρικής στα δωμάτιά τους, με πρόφαση τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Είναι σαφές ότι η φοιτητική μέριμνα, εκτός από ανεπαρκής είναι και σε πολλές περιπτώσεις απόλυτα άθλια, με τον ένα ή άλλο τρόπο. Μόνο ο συντονισμένος αγώνας των φοιτητών μπορεί να οδηγήσει στη διεκδίκηση για τη μαζική δημιουργία δημόσιων, δωρεάν και σύγχρονων εστιών για όλους τους φοιτητές που αδυνατούν να καλύψουν τη διαμονή και διαβίωσή τους σε πόλη μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Με πληροφορίες από zulu1988

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: