Στιγμιότυπα από τις φοιτητικές εκλογές (ΦΩΤΟ)

Η συμμετοχή έμεινε στάσιμη, τα ποσοστά της ΠΚΣ ανέβηκαν, η ΔΑΠ τίμησε το δόγμα “βία και νοθεία” και η/τα/@ ΕΑΑΚ το σύνθημα “μαζί να χτυπάμε, χωριστά να βαδίζουμε”…

Μπορεί χρόνο με το χρόνο κι όσο μεγαλώνουμε να μας φαίνεται πως χάνουν κάτι από τη λάμψη τους, παρόλα αυτά συνεχίζουν να μας συγκινούν και να μας ιντριγκάρουν. Ας δούμε λοιπόν κωδικοποιημένα και οπτικοποιημένα μερικά σημεία από τις φετινές φοιτητικές εκλογές.

-Η Πανσπουδαστική κινείται ανοδικά (περίπου μία ποσοστιαία μονάδα στα ΑΕΙ) και σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση και σε ποσοστά πάνω από το 20%. Βγήκε πρώτη δύναμη μετά από πολλά χρόνια στο ΕΚΠΑ (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο) και για πρώτη φορά στο Πολυτεχνείο Ξάνθης, ενώ είχε σημαντικές πρωτιές και αυτοδυναμίες (26 και 29 αντίστοιχα) σε δεκάδες φοιτητικούς συλλόγους.

Η ανοδική σταθερότητά της από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 90′ και της ανασυγκρότησης μετά την κρίση και τον απόηχο της αντεπανάστασης είναι σταδιακή αλλά εντυπωσιακή.

-Τα μοναδικά έγκυρα αποτελέσματα μπορεί να τα μάθει κανείς από το spoudastes.gr. Ακλόνητη απόδειξη πως δίνει στην Πανσπουδαστική μικρότερα ποσοστά από ό,τι της δίνουν άλλες παρατάξεις, με τις δικές τους αλχημείες, για να φουσκώσουν και τα δικά τους. Τα περισσότερα ΜΜΕ παρόλα αυτά επιμένουν να μεταδίδουν την εκδοχή της ΔΑΠ.

-Τα ποσοστά μπορεί να ανεβαίνουν, παράληλλα όμως πέφτει συνεχώς τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές κι ο αριθμός των συνολικών ψήφων στα Πανεπιστήμια. Μια εικόνα απομαζικοποίησης, η οποία αναπόφευκτα ευνοεί το κατεστημένο της ΔΑΠ, που πρωτοπορεί εδώ και τρεισίμισι δεκαετίες στον εκφυλισμό και την παθητικοποίηση και με τη σταθερότητά της εκφράζει το μπετόν-αρμέ της αντίδρασης.

-Η ΔΑΠ τίμησε για πολλοστή χρονιά το δόγμα “βία και νοθεία”, που συντροφεύει την παράταξή της από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Σε πολλά τμήματα των ΤΕΙ, όπου είναι κράτος εν κράτει, βρέθηκαν κάλπες που ήταν γεμάτες ψηφοδέλτια από πριν, προτού καν ανοίξουν, ενώ στη Θεσσαλονίκη επιτέθηκαν και τραμπούκισαν όσους τόλμησαν να καταγγείλουν τις μεθόδους τους ή απλώς να βρίσκονται δίπλα τους. Ενώ στη Νομική του ΕΚΠΑ, καλούσαν τους φοιτητές να ψηφίσουν στην Αίγλη του Ζαππείου…
Το πιο “ωραίο” της υπόθεσης είναι πως χρησιμοποιούν αυτά τα εκφυλιστικά φαινόμενα που οι ίδιοι προκαλούν, για να υποστηρίξουν την πλήρη κατάργηση του ασύλου, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κοκ.

-Η ΠΑΣΠ φυτοζωεί, αλλά αρνείται να πεθάνει. Όσο υπάρχουν πάρτι, σημειώσεις, εκδρομές και ρουσφέτια, οι παρατάξεις του παλιού δικομματισμού θα έχουν πάντα λόγο ύπαρξης. Κι όσο υπάρχουν Πασόκοι, θα βρίσκουν πάντα τρόπους να μεταμφιέζονται και να κρύβουν την πολιτική τους ταυτότητα, πολλές φορές με τη μάσκα του “ανεξάρτητου” -όπως κάνουν και στις εκλογές της Τοπικής Διοίκησης.

-Το Bloco του Σύριζα αρνείται να υπάρξει, ως αμελητέα δύναμη και κινείται κοντά στην ποσοστιαία μονάδα. Φαντάσου δηλαδή να μην ήταν ο Σύριζα “το κόμμα της νεολαίας”, όπως τον διαφήμιζαν…

-Η/τα ΕΑΑΚ έχουν το δικό τους εσωτερικό ανταγωνισμό, κατεβάζουν για άλλη μια φορά διαφορετικά σχήματα σε πολλές σχολές, αλλά καταγράφονται ενιαία σε κάποια sites, για να αθροίζεται το ποσοστό τους και να εμφανίζεται αυξημένο. Δρουν κι ευδοκιμούν σε “προπύργια” όπως τα Πολυτεχνεία της χώρας, φυλλορροούν όμως μόλις βγουν στην πραγματική ζωή και την αγορά εργασίας.

-Για πολλοστή χρονιά, οι καθεστωτικές παρατάξεις θα αδιαφορήσουν για τη συγκρότηση της ΕΦΕΕ που είναι πλέον ένα νεκροζώντανο φάντασμα, με το απερχόμενο ΔΣ της να έχει εκπρόσωπο της -προ πολλού διαλυμένης- Πολιτικής Άνοιξης του Σαμαρά.

Κλείνουμε με κάποια χαρακτηριστικά στιγμιότυπα της φετινής αναμέτρησης

 

Δύο ΕΑΑΚ, δύο γιγαντοπανό, ένα άθροισμα

Στο ένα είναι και η ΓΚΑΦΑ που συμμ. στα ΕΑΑΚ

Στο άλλο είναι το σχήμα ΨΥΧΑΚΙΑ προφανώς στο Ψυχολογικό

Εσύ έκανες τη διαφορά;

Νομικό Θεσσαλονίκης

Η ΣΣΠ είναι εδώ

Αναρχικό αντιεκλογικό χαβαλέ

ΦΛΣ Αθήνας

Φιλοσοφική Σχολή με σήμα το σφυροδρέπανο. Υγ: πού είναι η ουκρανική πρεσβεία;

Εντυπωσιακές ταπετσαρίες

Η ΣΣΠ είναι και εδώ

Για να μην ξεχνιόμαστε

Αρχιτεκτονική Πάτρας

Επίλογος με το πρωτότυπο προεκλογικό της Πανσπουδαστικής για τις φετινές εκλογές. Εντάξει, ούτε εγώ τα καταλαβαίνω όλα, κάνουν όμως τη διαφορά…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: