Μήνυμα αλληλεγγύης Ιταλών μαθητών στην Πανελλαδική Συνάντης Επιτροπών Μαθητών

Στήριξη του αγώνα των μαθητών στην Ελλάδα, από εκλεγμένους αντιπροσώπους Περιφερειακών μαθητικών συμβουλίων της Ιταλίας.

Μια ιδιαίτερη νότα έδωσε στην πανελλαδική συνάντηση των Συντονιστικών Επιτροπών Μαθητών στην Αθήνα στις 16 Δεκέμβρη το χαιρετιστήριο μήνυμα Ιταλών εκλεγμένων μαθητών, που δίνουν κι αυτοί τους δικούς τους αγώνες, μέσα σε διαφορετικές συνθήκες, αλλά με κοινή την επιθυμία για ένα σχολείο που μορφώνει και δεν εξοντώνει. Ακολουθεί το μήνυμα:

Χαιρετιστήριο μήνυμα Ιταλών εκλεγμένων μαθητών στην πανελλαδική μας συνάντηση!
Αγαπητοί συναγωνιστές,

Ως αντιπρόσωποι των Ιταλών μαθητών, χαιρετίζουμε την Πανελλαδική Συνάντηση των Συντονιστικών Επιτροπών εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στον αγώνα σας και στα αιτήματα του μαθητικού κινήματος στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες συζήτησης και συντονισμού των μαθητικών αγώνων είναι αναγκαίες για την εμβάθυνση της ανάλυσης και την εξέλιξη των θέσεων, για μια ακόμα πιο πλατιά συμμετοχή νέων στην πάλη για ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Ενάντια σε μια κυβέρνηση εχθρό των μαθητών ας εξεγερθούμε

Παρά τις ιδιαιτερότητες των χωρών μας και τις διαφορές στα εκπαιδευτικά συστήματα, βιώνουμε τις ίδιες αντιφάσεις. Εδώ και δεκαετίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ηγείται της επίθεσης ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση και στα δικαιώματά μας με περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, στερώντας σε εκατομμύρια μαθητές το δικαίωμα στην παιδεία και υψώνοντας οικονομικούς φραγμούς για τις οικογένειές μας. Όχι μόνο αυτό: οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι από τη δεκαετία του ’80 επιμένουν στην προσαρμογή του σχολείου στις ανάγκες τους, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την εκπαίδευση, για το κέρδος των λίγων.

Στην Ιταλία βιώνουμε στο πετσί μας τις συνέπειες αυτού του σχεδίου, που εισήχθηκε με την εναλλαγή ανάμεσα στο σχολείο και την υποχρεωτική δουλειά, με τη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Ρέντσι το 2015. Αυτή τη στιγμή, 1,5 εκατομμύριο Ιταλοί μαθητές είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν τζάμπα, με πρόσχημα την πάλη κατά της ανεργίας.

Οι κυβερνήσεις των χωρών μας έχουν υπακούσει σε όλες τις αποφάσεις και τα μνημόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζοντας μέτρα από δάκρυα και αίμα που έχουν χειροτερέψει την κατάσταση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κινητοποιηθεί για να μην περάσουν οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, διεκδικώντας ένα διαφορετικό τύπο εκπαίδευσης, ακριβώς στον αντίποδα από αυτόν που προωθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν κυβερνήσει, κεντροδεξιές και κεντροαριστερές.

Σίγουρα σχολεία είναι αυτά που δεν καταρρέουν

Σήμερα, η πάλη μας μπορεί να γίνει ακόμα πιο διεισδυτική μόνο αν είμαστε ικανοί να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτή ακόμη περισσότεροι μαθητές, ενημερώνοντας παράλληλα πλατιά για τις κινητοποιήσεις και τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Μόνο αν αποδίδουμε ανοικτά τις πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση που ζούμε στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο, μόνο αν συνδέσουμε τις μαθητικές διεκδικήσεις με την πάλη των εργατών για την οικοδόμηση μιας άλλης, πιο δίκαιης κοινωνίας. Μόνο αν στηρίξουμε την ανάγκη για ένα διαφορετικό εκπαιδευτικό σύστημα που θα επιτρέπει σε κάθε νέο να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, να εκφράσει τις ικανότητες και τα όνειρα του για τη ζωή. Αυτά είναι μόνο κάποια από τα καθήκοντα που θεωρούμε πολύ σημαντικά για την εξέλιξη και ανάπτυξη του αγώνα των μαθητών.

Επιτρέψτε μας να παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον και αλληλεγγύη τη σημαντική πρόοδο του αγώνα σας, που εκφράζεται και στη σημερινή σας Συνάντηση. Ανανεώνουμε τους αδελφικούς μας χαιρετισμούς προς όλους τους συμμετέχοντες μαθητές, για ένα νέο έτος αποφασιστικότητας και επιτυχιών!

Simon Vial, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Μαθητών του Τορίνο
Bryan Barresi, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Μαθητών του Λιβόρνο
Raji Colombo, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Μαθητών της Βενετίας

* Στην Ιταλία υπάρχει η εξής διάρθρωση στο μαθητικό κίνημα: Κάθε χρόνο, κάθε σχολείο πραγματοποιεί εκλογές όπου εκλέγει το συμβούλιο με τους μαθητές αντιπροσώπους του (όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα με τα 15μελή). Στη συνέχεια όλα τα συμβούλια των σχολείων συνεδριάζουν και εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους στο περιφερειακό συμβούλιο τους (πχ περιφερειακό συμβούλιο Τορίνο, Λιβόρνο, Βενετίας, όπου φέτος πρόεδροι εκλέχθηκαν οι συναγωνιστές που μας απέστειλαν το μήνυμα). Τέλος, μία φορά το χρόνο τα περιφερειακά συμβούλια συγκεντρώνονται και αναδεικνύουν τους αντιπροσώπους τους στο εθνικό συμβούλιο των μαθητών.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: