Λαϊκό Πανεπιστήμιο «Δημήτρης Γληνός» με έδρα τον Άγιο Δημήτριο: Μια σημαντική και πρωτότυπη πρωτοβουλία

Να ευχηθούμε καλή επιτυχία είναι το λιγότερο. Αυτό που χρειάζεται είναι στήριξη και συμμετοχή. Εμείς θα σας ενημερώνουμε για όλες τους τις πρωτοβουλίες.

Ίσως έχετε ακούσει ότι στον Άγιο Δημήτριο, υπάρχει ένα Λαϊκό  Πανεπιστήμιο, όπου μπορεί να πάει ο καθένας και να παρακολουθεί τα μαθήματα – διαλέξεις για διάφορα επιστημονικά, φιλοσοφικά, κοινωνικά, ιστορικά κλπ θέματα, από διάφορους αρμόδιους επιστήμονες. Να φροντίζει για την επιμόρφωσή του.

Αλήθεια σας είπαν. Υπάρχει και λειτουργεί με μορφή Συλλόγου, με το όνομα “Σύλλογος Εργατικής και Λαϊκής Επιμόρφωσης,  Λαϊκό Πανεπιστήμιο “ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ”, που λειτουργεί στον Άγιο Δημήτριο.

Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο υπάρχει και δρα ουσιαστικά από το 2015. Δηλαδή εδώ και 4 χρόνια.
Στους στόχους του Συλλόγου, όπως τους περιγράφει σε μια παλιότερη ομιλία του ο πρόεδρος Θανάσης Ν. Καραγιάννης, συμπεριλαμβάνονται:

“Η εργατική & λαϊκή επιμόρφωση, η ανάπτυξη και καλλιέργεια της λογικής, κριτικής και διαλεκτικής επιστημονικής σκέψης, με τη μέθοδο του Διαλεκτικού και Ιστορικού Υλισμού, μια επιστημονική μέθοδος που ερμηνεύει τη φύση, την κοινωνία και την ανθρώπινη συνείδηση, με τρόπο που να κατακτούν την επιστημονική γνώση οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι και να καταλαβαίνουν την αιτία των προβλημάτων που τους ταλαιπωρούν και έτσι στη συνέχεια να οργανώνονται και ν’ αγωνίζονται για τη λύση τους” …
“Φιλοδοξούμε τα μαθήματα να μην έχουν μόνο επιστημονικό θεωρητικό περιεχόμενο, αλλά και πρακτικό κοινωνικό και συνδικαλιστικό αντίκρισμα” …
“Το Λαϊκό μας Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει την προσπάθειά του να διδάξει παλιά πράγματα, που για πολλούς θα είναι νέα και πρωτόγνωρα. Αυτό θα έχει μεγάλη αξία, αφού, όπως θα διαπιστώσουμε, μέσα στο κεφάλι μας θα συγκρούονται συνεχώς διαφορετικές και αντίθετες πληροφορίες και γνώσεις, που δεχτήκαμε και ιδέες που έχουμε” …
Τα στοιχεία επικοινωνίας τους, είναι:

Φυσικά για να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί τους κάποιος που θέλει να εγγραφεί, ή απλώς να παρακολουθήσει κάποιες διαλέξεις.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Κάποιος που καλό είναι να είναι… πολλοί, γιατί εκεί γίνεται πράγματι μια πολύ καλή δουλειά με σημαντικά αποτελέσματα.

Λειτούργησαν όλα αυτά τα χρόνια με ένα “υπερβολικά φιλόδοξο πρόγραμμα μαθημάτων για διάφορα τμήματα και με  διάφορα σεμινάρια, όπως: Λογοτεχνίας, Θεάτρου…

Κινηματογράφου, Φιλοσοφίας, Πολιτικής Οικονομίας, Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας (Σχολή Γονέων), Κοινωνιολογίας, Φωτογραφίας, Ιστορίας, Επιστήμης για τις Θρησκείες, Νεοελληνικής Ποίησης, Φωτογραφίας”.

Οι διαλέξεις τους γίνονται σε δημόσιους χώρους, στα γραφεία σωματείων όπως η ΟΓΕ, η ΠΕΑΕΑ, ο Σύλλογος Λογιστών, το σωματείο συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, κλπ), στο Δημαρχείο του Αγίου Δημητρίου, ακόμα και σε μια αίθουσα της εκκλησίας. Τελευταία, τα μαθήματα γίνονται στον Πολυχώρο «ΩΡΑ ΤΕΧΝΗΣ», Θεομήτορος 48-Πωγωνίου 1, στον Άγ. Δημήτριο.

ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Για το επόμενο διάστημα, έχουν ανακοινώσει νέο πρόγραμμα μαθημάτων για διάφορα σεμινάρια, που το βλέπετε και στις φωτογραφίες.

Αλλά έχουν καθιερώσει και την «Παρασκευή της αυτομόρφωσης», όπου θα παρουσιάζονται διάφορα βιβλία, ποιήματα, διηγήματα και αποσπάσματα από μυθιστορήματα και θεατρικά έργα, κείμενα από περιοδικά, εφημερίδες κι από το διαδίκτυο για επιστημονικά θέματα. Θα συζητιούνται επίκαιρα κοινωνικά θέματα, βασισμένη σε έγκυρες δημοσιογραφικές ή επιστημονικές πηγές και θα ακολουθεί συζήτηση και θ’ ανταλλάσσονται απόψεις.

Τα θέματα κάθε Παρασκευής θ’ ανακοινώνονται με ηλεκτρονικά μηνύματα στα μέλη και στους φίλους του συλλόγου, αλλά θα είναι αναρτημένα και στην ιστοσελίδα τους και στο f/b.

Για το αμέσως επόμενο διάστημα, οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Συλλόγου είναι:

Α. Η 3η συνάντηση μελών και φίλων του ΣΕΛΕ, που θα γίνει την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2019, ώρες 17.00-19.30΄, με το εξής θέμα: «Η ζωή και το έργο του παιδαγωγού – φιλοσόφου και κοινωνικού αγωνιστή Δημήτρη Γληνού» (συνέχεια της 2ης συνάντησης) και με εισηγητή τον Θανάση Ν. Καραγιάννη, Εργάτη των γραμμάτων. Θ’ ακολουθήσουν συναντήσεις κάθε 15νθήμερο (Παρασκευές).

Β. Την προσεχή Τετάρτη (6.2.2019, ώρα 17.00), θα γίνει κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας του Συλλόγου, στον Πολυχώρο “ΩΡΑ ΤΕΧΝΗΣ”, Θεομήτορος 48-Πωγωνίου 1, στον Άγ. Δημήτριο.

Γ. Στον ίδιο χώρο, την ίδια ημέρα και ώρα θα πραγματοποιηθεί το πρώτο μάθημα του σεμιναρίου “ΙΣΤΟΡΙΑ” του Λαϊκού Πανεπιστημίου “ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΛΗΝΟΣ”, με θέμα: “Η Επανάσταση της Μπουρκίνα Φάσο”, από την κ. Άννεκε Ιωαννάτου, Δρ. Κλασικής Φιλολογίας, Νεοελληνικής και Συγκριτικής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, Κριτικό Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια.

Η συμμετοχή σας σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, ομιλία, συζήτηση, εξασφαλίζεται μόνο με τηλεφωνική δήλωση για συμμετοχή, τρεις μέρες πριν από τη συνάντηση!

Πληροφορίες-Εγγραφές: Θανάσης Ν. Καραγιάννης, τηλέφωνο 6977972991
Μαρία Γεωργούλη, τηλέφωνο 6972201024, Ελένη Ζαμπέλη, τηλέφωνο 6977219780

Να ευχηθούμε καλή επιτυχία είναι το λιγότερο. Αυτό που χρειάζεται είναι στήριξη και συμμετοχή. Εμείς θα σας ενημερώνουμε για όλες τους τις πρωτοβουλίες.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: