Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας: Για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στην καθαριότητα των σχολείων την σχολική περίοδο 2021-22

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη από κάθε άποψη μεθόδευση του ΥΠ.ΕΣ που μειώνει τον χρόνο εργασίας και τις αποδοχές των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων και ταυτόχρονα φορτώνει μια ακόμα αρμοδιότητα του κράτους στους δήμους, χωρίς την επαρκή χρηματοδότηση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού στην καθαριότητα των σχολείων την σχολική περίοδο 2021-22:

Στην 20η/2021 συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής συζητήθηκε το θέμα της πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού για την καθαριότητα των σχολείων την σχολική περίοδο 2021-22.
Η συνοπτική τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης περιλάμβανε τα εξής :
« Ένας μήνας έχει απομείνει από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Για άλλη μια χρονιά μπαίνει επί τάπητος το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Τα νέα στοιχεία για τη μετάλλαξη “Δέλτα” δείχνουν ότι προσβάλλονται μαζικότερα και ταχύτερα οι νεότερες ηλικίες, επομένως η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη απ’ ό,τι πέρυσι. Τα στοιχεία της Παιδιατρικής Εταιρείας ότι μόνο σε μια βδομάδα το φετινό καλοκαίρι νόσησαν 2.500 παιδιά, ενώ στα τρία προηγούμενα κύματα της πανδημίας είχαν νοσήσει 3.000, είναι ενδεικτικά.
Με αυτά τα δεδομένα δεν χωράει καμία επανάπαυση, κανένας εφησυχασμός.
Επιβάλλεται να παρθούν εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία και ασφάλεια των παιδιών με το άνοιγμα των σχολείων.
Προστασία σημαίνει ότι επιβάλλεται να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις με μέγιστο αριθμό τους 15 ανά τμήμα.
Επιβάλλεται να υπάρχουν καθαρίστριες στα σχολεία από την έναρξη των μαθημάτων μέχρι λήξη, για να εφαρμόζονται σωστά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Άρα καθαρίστριες με μόνιμη και σταθερή δουλειά και όχι για 2 και 3 ώρες την ημέρα, που προβλέπονται από την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών που στάλθηκε στους δήμους. Καλούνται οι δήμοι με τα ίδια κονδύλια με πέρυσι, τις ίδιες ανθρωποώρες εργασίας να προσλάβουν περισσότερες σχολικές καθαρίστριες.
Δηλαδή να κόψουν το μισθό των 700 ευρώ σε δύο εργαζόμενους. Να προσθέσουν στο 40% των εργαζόμενων με 3ωρη απασχόληση και άλλους εργαζόμενους με 2ωρη απασχόληση με μισθό των 200 ευρώ. Με τις παραπάνω συμβάσεις και σχολεία θα οδηγηθούν σε υποτυπώδη και ανεπαρκή καθαριότητα.
Όπως λέει και η λαϊκή παροιμία, η κυβέρνηση πετυχαίνει “Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια”. Από τη μια μειώνει την ανεργία από την άλλη περνά αρμοδιότητες του κράτους στους δήμους, χωρίς την επαρκή χρηματοδότηση.
Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι με αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να παραμείνουν καθαρά σχολεία. Προτείνει στους δήμους, αν θέλουν προσωπικό καθαριότητας με παραπάνω ώρες, η επιπλέον δαπάνη να καλύπτεται “από τους ίδιους πόρους” των δήμων.

Η κυβέρνηση την ίδια ώρα που κάνει περικοπές τους μισθούς των καθαριστριών επιδοτεί με εκατομμύρια τους επιχειρηματικούς ομίλους π.χ. 110 εκατομμύρια ευρώ στη διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος” για τις ζημιές που έχει υποστεί εξαιτίας της πανδημίας.
Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στα 120 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε στην “Aegean” και πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ στη “Fraport”.
Καλούμε την διοίκηση του Δήμου στην σημερινή 20η συνεδρίαση της Ο.Ε, στο πνεύμα της σχετικής με το θέμα απόφασης του δημοτικού συμβουλίου (Νοέμβριος 2020) που δεν υλοποιήθηκε πότε .
 Να μη μειώσει το χρόνο εργασίας των καθαριστριών .
 Να μετατραπούν όλες οι θέσεις προσωπικού καθαριότητας των σχολείων για την σχολική περίοδε 2021-22 σε πλήρους απασχόλησης (με συμβάσεις με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα) ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις εκρηκτικές συνθήκες της πανδημίας.
 Να καλύψει το πρόσθετο κόστος από τον Π/Υ του δήμου η την έκτακτη επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, και παράλληλα να διεκδικήσει να αποδοθεί στον δήμο αυτό ποσό.»

Στην συζήτηση αναδείχθηκε το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί στον δήμο Ικαρίας η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών (56982/30-7-21 «Έγκριση πρόσληψης προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ στους Δήμους της Χώρας για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας σχολικών μονάδων»), και η αρχική αντίδραση του δήμου που ζητάει πρόσθετη χρηματοδότηση για την κάλυψη συνολικού κόστους των αναγκαίων θέσεων προσωπικού καθαριότητας, αφού η χρηματοδότηση του ΥΠ.ΕΣ καλύπτει λιγότερες από τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων μας.

Ωστόσο η 142/2021 αποφαση της Οικονομικής επιτροπής (με τις ψήφους των μελών της διοίκησης του δήμου) δεν αναλαμβάνει την κάλυψη του συνολικού κόστους για το 2022, εγκρίνοντας 14 θέσεις εργαζόμενων ΙΔΟΧ για την καθαριότητα των σχολείων (6 θέσεις πλήρους απασχόλησης και 8 μερικής απασχόλησης) για τις 25 σχολικές μονάδες του δήμου .
Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλουμε την απαράδεκτη από κάθε άποψη μεθόδευση του ΥΠ.ΕΣ που μειώνει τον χρόνο εργασίας και τις αποδοχές των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων και ταυτόχρονα φορτώνει μια ακόμα αρμοδιότητα του κράτους στους δήμους, χωρίς την επαρκή χρηματοδότηση.
θα επανέλθουμε στο θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ζητώντας αναμόρφωση του προϋπολογισμού ώστε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι που θα καλύπτουν το συνολικό κόστος των αναγκαίων θέσεων προσωπικού καθαριότητας, όπως περιγράφεται στην 142/2021 αποφαση της Οικονομικής επιτροπής.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: