Ξεκίνησε μια νέα, ξεχωριστά δύσκολη, σχολική χρονιά και για την Ειδική Αγωγή

“Το αμίμητο της κ. Κεραμέως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην Ειδική Αγωγή μες στη πανδημία, ότι είναι τρεις μαθητές ανά τάξη είναι μεν για γέλια, αλλά πρέπει να μας προκαλεί οργή και απόφαση για αγώνα!” – Κοινή ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων για το άνοιγμα των Ειδικών Σχολείων

Μια νέα, ξεχωριστά δύσκολη, σχολική χρονιά και για την Ειδική Αγωγή. 

Με τον αγώνα, με την αλληλεγγύη, γονείς, εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη. ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΎΜΑΣΤΕ.

Η κυβέρνηση στη πεπατημένη του ‘’όλα βαίνουν καλώς’’,  με πρωτόκολλα λάστιχο, εκθέτει μπροστά στην πανδημία σε κίνδυνο μαθητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους αλλά και τις οικογένειες τους. Φαίνεται ότι τη βολεύει η απόγνωση που βρίσκονται πολλοί γονείς λόγω των ανακολουθιών της και όταν άνοιξαν τα Ειδικά Σχολειά τον Ιούνη αλλά, και πολύ περισσότερο, με το πώς σχεδιάζει να λειτουργήσουν από Δευτέρα. 

Η οικογένεια σε πανικό! Ο φόβος δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος.

Ένα μέρος των γονιών δεν θέλουν να πάνε τα παιδιά τους σχολείο και ψάχνουν για ατομικές λύσεις. Άλλοι επειδή δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, αρκούνται στο να ανοίξουν τα σχολεία όπως-όπως. 

Γονείς, εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, η θέση του παιδιού είναι στο σχολείο, το κλείσιμο στο σπίτι είναι καταστροφή! 

Πολύ περισσότερο για ένα παιδί με αναπηρία. Πισωγύρισμα, υποτροπή, αποδόμηση σε ό,τι έχει κατακτήσει. 

Η επιστήμη έχει αποδείξει πως όταν τηρούνται οι κανόνες και τα μέτρα ασφαλείας μπορούν να εκπαιδεύονται και τα παιδιά με αναπηρία και παράλληλα να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια παιδιών, εργαζομένων αλλά και των οικογενειών. Γνωρίζουμε πως στην Ειδική Αγωγή τα πράγματα και πριν την πανδημία δεν ήταν καλά. Η αναντιστοιχία λόγων και έργων της κυβέρνησης, δεν πρέπει να μας απογοητεύουν, να μας οδηγούν στο συμβιβασμό ή σε ατομικές λύσεις.

Έχουμε δικαιώματα! Οι εργαζόμενοι και τα παιδιά μας έχουν κοινά δικαιώματα. 

Μόνο με το κοινό, συλλογικό μας αγώνα, μπορούμε να τα επιβάλλουμε. 

Συνεχίζει να προκαλεί η κυβέρνηση λέγοντας ότι φέτος έχει κάνει περισσότερες προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή αθροίζοντας τις 4000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με τις προσλήψεις των αναπληρωτών της πρώτης φάσης. Όμως και η πρόσθεση αυτή δεν είναι ούτε για παιδί νηπιαγωγείου. Δεν πρέπει να αποσπόμαστε ούτε στιγμή: τα προβλήματα όταν δεν αντιμετωπίζονται επί της ουσίας, εν μέσω πανδημίας μεγεθύνονται. 

Το αμίμητο της κ. Κεραμέως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην Ειδική Αγωγή μες στη πανδημία, ότι είναι τρεις μαθητές ανά τάξη είναι μεν για γέλια, αλλά πρέπει να μας προκαλεί οργή και απόφαση για αγώνα!!

Και βέβαια το πρόβλημα δεν είναι μόνο η μάσκα. Τα μεγάλα προβλήματα της ειδικής αγωγής σε συνθήκες πανδημίας ξεκινούν από το πώς γίνεται η μεταφορά (που είναι στα χέρια επιχειρηματιών με ανειδίκευτο προσωπικό και με το ένα παιδί πάνω στο άλλο μέσα στο σχολικό, ενώ πολλά παιδιά ή δεν καλύπτονται ή ταλαιπωρούνται με τον τρόπο που γίνονται τα δρομολόγια). Την ίδια στιγμή τα περισσότερα ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης είναι υπεράριθμα και με ελάχιστο, ανεπαρκές προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Προβλήματα που γίνονται ακόμα πιο σύνθετα όταν πολλά από τα παιδιά, ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να στερηθούν το σχολείο τους, την εκπαίδευση τους, τις θεραπείες τους. Λύσεις υπάρχουν και πρέπει να δοθούν. Το κράτος έχει την υποχρέωση και πρέπει με τον αγώνα μας να επιβάλλουμε να αναλάβει την ευθύνη του. 

Αυτό που άμεσα, τώρα πρέπει να διεκδικήσουμε είναι:

ΑΝΟΙΓΜΑ ΝΕΩΝ ΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΕΩΣΕΙ Ο ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΓΧΡΩΤΙΣΤΕΙ. 

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΓΙΑ 50 ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΣΤΕΓΑΖΟΥΝ  100, ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ 100 ΝΑ ΣΤΕΓΑΖΟΥΝ  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 200-250, όπως κάποια ΕΕΕΕΚ. Αυτό είναι το κρίσιμο! 

Όλοι μαζί στον αγώνα είμαστε δυνατοί, μπορούμε να επιβάλλουμε το δίκιο μας για μας, για τα παιδιά μας, για τις οικογένειες μας. Στρατευόμαστε σε κοινό αγώνα εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, να τους πούμε ως εδώ και μη παρέκει.

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ. Η ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 

ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ.

Μπράτσο με μπράτσο, με τον αγώνα μας, θα την καταπολεμήσουμε όπως και τον κορωνοϊό. 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Κατεπείγουσες μαζικές, μόνιμες προσλήψεις όλων των ειδικοτήτων και βοηθητικού προσωπικού και καθαριστριών για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και ιδιαίτερα τώρα μες στη πανδημία. 
  • Άνοιγμα νέων δομών και επίταξη του ιδιωτικού τομέα για να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος αποσυγχρωτισμός του μαθητικού πληθυσμού για την καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών αλλά και να προστατευτεί η υγεία όλων των εμπλεκομένων. Για να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν για τις θεραπείες των παιδιών τους που είναι χτυπημένοι από τη κρίση. 
  • Για το άνοιγμα των νέων δομών να αξιοποιηθούν σχολεία που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια, άλλα δημόσια κτήρια που παραμένουν κλειστά αλλά και ιδιωτικά που πρέπει να επιταχθούν.
  • Το άνοιγμα νέων δομών και η επίταξη του ιδιωτικού τομέα είναι αναγκαία ούτος ώστε μέσα από ένα ενιαίο κρατικό σχεδιασμό με όρους ασφάλειας να γίνει καλύτερη αξιοποίηση των δομών αλλά και των εργαζομένων δημόσιου , ιδιωτικού τομέα και των αυτοαπασχολουμένων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα μπορούν μέσα στο σχολικό ωράριο οι μαθητές να ολοκληρώνουν όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αλλά και τις υποστηρίχτηκες θεραπείας για να μην είναι εκτεθειμένοι αυτοί και οι γονείς τους στο δρόμο από το πρωί μέχρι το βράδυ, πηγαίνοντας στα απογευματινά ιδιωτικά κέντρα. 
  • Για παράδειγμα , οι σχετικά μικρότερες μονάδες του ιδιωτικού τομέα, να αξιοποιηθούν για την εκπαίδευση και τις θεραπείες των παιδιών με αναπηρία που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. 
  • Πολλαπλά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους και τα παιδιά, ιδιαίτερα στους χρονίως πάσχοντες.
  • Αποφασιστική ενίσχυση με μέσα και προσωπικό στο δημόσιο σύστημα υγείας.

ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ!

Με τις θυσίες μας, τις προσπάθειες μας, τηρώντας τις υποδείξεις των ειδικών, μηδενίσαμε τα κρούσματα μέχρι το τέλος του Ιούνη. Όμως η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρηματιών, «τζογάρησε» τις προσπάθειες μας, τις ζωές των παιδιών μας και τις δικές μας στη ρουλέτα της αγοράς για το άνοιγμα του Τουρισμού, με μόνο πρωτόκολλο αυτό του κέρδους. Στα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για ενίσχυση του συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, της Παιδείας και της Ειδικής Αγωγής μπροστά στη νέα σχολική χρονιά η κυβέρνηση με τα παπαγαλάκια της αντιπαραθέτει την «εφαρμοστικότητα» και το δήθεν μεγάλο κόστος των αιτημάτων. 

Κοστίζει το παιδί, κοστίζει ο παππούς και η γιαγιά, κοστίζουν οι ανάπηροι αλλά και εμείς οι εργαζόμενοι που δουλεύουμε και παράγουμε τα πάντα. Οι μόνοι που δεν κοστίζουν γι’ αυτούς είναι οι μεγαλοεπιχειρηματίες. Σ’ αυτούς σπρώχνουν δεκάδες δις στο όνομα της ανάπτυξης από διαφόρους δρόμους, όπως και στα γεράκια του ΝΑΤΟ που τους «μπουκώνουμε» με 4 δις κάθε χρόνο κι ούτε σύνορα αναγνωρίζουν και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο θέλουν να επιβάλουν και να μας βάλουν στα αίματα, να θυσιάσουμε τα παιδιά μας για το ποια μεγαθήρια θα πάρουν τα κοιτάσματα και τους αγωγούς. Ή θα συγκρουστούμε με αυτή τη πολιτική και αυτούς που τους την εκφράζουν ή θα μας αλέσουν οι μυλόπετρες της αγοράς. 

Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: