“Κάτω τα χέρια από το άσυλο” – Σωματεία στο χώρο της εκπαίδευσης απαντούν στη Νίκη Κεραμέως

Η υπουργός παιδείας και συνολικά η κυβέρνηση αυτοαναγορεύονται σε εκπροσώπους της κοινωνίας και του εκπαιδευτικού κόσμου για το άσυλο, εργαζόμενοι του χώρου και φοιτητές όμως έχουν άλλη άποψη.

Εικόνα γενικευμένης ομοθυμίας σχετικά με την κατάργηση του ασύλου προσπαθεί να δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ, επιχειρώντας να παρουσιάσει την κοινωνία ως συνένοχη στα σχέδιά της, που ελάχιστη σχέση έχουν με την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, η οποία δεν παρεμποδίζεται εξάλλου ούτε και σήμερα από το άσυλο, αλλά στοχεύουν σε ένα αποστειρωμένο πανεπιστήμιο άνδρο των μεγάλων εταιρειών. Πιο συγκεκριμένα, η αρμόδια υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως, ισχυρίστηκε πως “Η κατάργηση του (πανεπιστημιακού) ασύλου βρίσκει μεγάλη απήχηση στην πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία”. Στην αλαζονική αυτή αντίληψη, απαντούν σύλλογοι εργαζομένων από όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στηλιτεύοντας την κυβερνητική υποκρισία περί δήθεν πάταξης της “ανομίας” στα ιδρύματα. Τονίζουν πως δε λείπει η παραπέρα καταστολή από την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά η χρηματοδότηση και η επαρκής στελέχωση των δομών της. Παράλληλα καλούν τους συναδέλφους τους και κάθε εργαζόμενο, να αντιταχθεί στους σχεδιασμούς κατάργησης του ασύλου με μαζικές κινητοποιήσεις τη μέρα που θα έλθει στη βουλή το νομοσχέδιο.

«Με το “καλημέρα”, η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει τα δόντια της απέναντι στους φοιτητές και τους εργαζόμενους. Η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας θα είναι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η κατάργηση αυτής της κορυφαίας κατάκτησης του φοιτητικού κινήματος θα συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή, στις 23 Ιούλη.

Υπενθυμίζουμε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για το άσυλο ήταν αυτό του νόμου Γιαννάκου, το οποίο είχε αποσυρθεί κάτω από την πίεση του φοιτητικού κινήματος και το επανέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το πλαίσιο αυτό δίνει τη δυνατότητα παρέμβασης στην αστυνομία σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων. Τι επιδιώκουν να πετύχουν λοιπόν;

Η δήθεν ανησυχία της κυβέρνησης για την εγκληματικότητα στα Ανώτατα Ιδρύματα είναι υποκριτική. Δεν είναι το πανεπιστημιακό άσυλο αυτό που εμποδίζει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης των ναρκωτικών στα Πανεπιστήμια. Άλλωστε, όπως ήδη αναφέραμε, το ήδη υπάρχον πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα εγκληματικότητας μέσα σ’ αυτά.

Αυτό που λείπει σήμερα στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν είναι τα ΜΑΤ και οι διμοιρίες καταστολής. Για να λυθούν προβλήματα, όπως π.χ. έλλειψη φωτισμού, συντήρησης και φύλαξης που δίνουν χώρο σε φαινόμενα εγκληματικότητας όπου αξιοποιούνται υποκριτικά μετά για το χτύπημα του ασύλου, απαιτείται η επαρκής χρηματοδότηση και στελέχωση με προσωπικό που θα δουλεύει με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Η προσπάθεια για την κατάργηση του ασύλου έχει άλλες στοχεύσεις. Στοχεύουν στο φοιτητικό κίνημα, στο κίνημα των εργαζομένων, στους αγώνες που μπορεί ν’ αναπτυχθούν.

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Καλούμε και τους υπόλοιπους πρωτοβάθμιους Συλλόγους να καταδικάσουν με αποφάσεις την προσπάθεια της κυβέρνησης.

Καλούμε εργαζόμενους και φοιτητές να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν τη μέρα που θα φέρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Να μην περάσει η κατάργηση του ασύλου! Να μην περάσουν οι σχεδιασμοί τους για την Ανώτατη Εκπαίδευση!»

Την ανακοίνωση υπογράφουν, μεταξύ άλλων, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, «Ο Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης» και «Ρ. Ιμβριώτη», καθώς και η Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Επίσης, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων» και ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: