Εστιακοί Φοιτητές: “Μένουμε Εστία, δε θα γίνουμε εμείς οι βαλίτσες του ιού”

Οι φοιτητές αγνοούν τις απειλές των αρχών για διακοπή της παροχής ρεύματος και νερού και μένουν Εστίες.

Οι οικότροφοι των Εστιών της Ξάνθης δίνουν το δικό τους μήνυμα.

Δεν αφήνουμε τα σπίτια μας, γιατί τα δικαιούμαστε. Κάτω τα χέρια
Δε θα γίνουμε βαλίτσες του ιού, να τον μεταφέρουμε σε περιοχές που δεν έχει φτάσει.
Μένουμε Εστίες, τηρώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε αυτούς που νοσούν, αντίθετα με μια πολιτική που τους θεωρεί υπεύθυνους.
Κάτω τα χέρια από τα σπίτια μας. Ούτε σκέψη για κλείσιμο των Εστιών.

Δείτε τα παιδιά στο βίντεο που τα λένε πολύ καλύτερα, στο βίντεο που ακολουθεί.

Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν:

«Η επιμονή της κυβέρνησης στην απόφαση για απαγόρευση διαμονής στις φοιτητικές εστίες όχι μόνο είναι απάνθρωπη γιατί ξεσπιτώνει τους εστιακούς φοιτητές σε όλη την Ελλάδα αλλά είναι και εγκληματική για τη δημόσια υγεία! Την Παρασκευή 27/3 βρήκαμε τοιχοκολλημένη ανακοίνωση, που προέτρεπε για μια ακόμα φορά τους φοιτητές της εστίας να εκκενώσουν τα κτήρια, προκειμένου να εφαρμοστεί η ΚΥΑ που αναρτήθηκε τις προηγούμενες μέρες. Στην σημερινή ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι από αύριο θα πραγματοποιηθεί διακοπή του ρεύματος και της παροχής νερού σε όλα τα κτήρια.

Ύστερα από επικοινωνία μας με την αντιπρύτανη φοιτητικών θεμάτων, ενημερωθήκαμε ότι δεν θα τεθεί σε ισχύ η διακοπή ρεύματος και νερού. Μας διαβεβαίωσε προφορικά, αρνούμενη κάποια γραπτή τοποθέτηση, ότι η ανακοίνωση αυτή έγινε εν αγνοία της, ότι την ευθύνη φέρει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και ότι δεν υπάρχει περίπτωση εφαρμογής της οδηγίας αυτής, αλλά ότι γίνεται για να αναγκαστούμε να φύγουμε από εστίες.

Εδώ γεννιούνται μια σειρά από ερωτηματικά.

 • Πώς γίνεται αρχικά η αρμόδια για τα φοιτητικά θέματα να μην είναι ενήμερη, ενώ συνομιλεί καθημερινά με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την διαχείριση των εστιών;
 • Ποιος αναλαμβάνει ευθύνη, τρομοκρατώντας έτσι τους φοιτητές, ότι αύριο δεν θα έχουν ρεύμα και νερό και επί της ουσίας θα μείνουν άστεγοι με απειλητικά επικοινωνιακά παιχνίδια;
 • Γιατί υπάρχει τέτοια επιμονή για την εφαρμογή του μέτρου της εκκένωσης των εστιών, ενώ η ΟΕΝΓΕ έχει καταγγείλει την επικινδυνότητα του μέτρου αυτού;
 • Γιατί ΙΝΕΔΙΒΙΜ και πανεπιστήμιο αρνούνται, να κάνουν οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση ενώ προφορικά δείχνουν ‘κατανόηση’ και πετάνε ο ένας το μπαλάκι στον άλλον για ουσιαστικές αποφάσεις;

Οι φοιτητές της εστίας δεν φεύγουμε επειδή θέλουμε να διαφυλάξουμε την υγεία μας και των οικογενειών μας ενώ πολλοί από μας δεν έχουν καν την δυνατότητα επιστροφής στο σπίτι. Η δωρεάν μετακίνηση που προσφέρθηκε από την πρυτανεία, δεν λύνει το πρόβλημα αφού πάλι μας ωθεί στο να έρθουμε σε επαφή με ευπαθή άτομα, χωρίς να ξέρουμε αν είμαστε φορείς του ιού ή αν θα κολλήσουμε κατά την μετακίνηση. Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα για κρούσματα στις άλλες εστίες της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ καθώς και η κήρυξη του νομού Ξάνθης, ως περιοχή υψηλού κινδύνου.

Απαιτούμε να παρθεί πίσω η απόφαση για κλείσιμο των εστιών, να επαναφερθεί η δωρεάν σίτιση και μεταφορά που σταμάτησε από την Τετάρτη 25/3, να μην κοπεί το νερό και το ρεύμα και να παρθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για να μπορούμε να μείνουμε ασφαλείς στα δωμάτιά μας. Οι εστίες είναι το σπίτι μας, έχουμε αναφαίρετο δικαίωμα στην υγεία και τη στέγαση.

Με την απαράδεκτη αυτή απόφαση της κυβέρνησης, όχι μόνο δεν λύνεται κανένα πρόβλημα, αλλά δημιουργούνται πολλαπλά!

Κανείς δε μεριμνά για την προφύλαξη των εστιακών φοιτητών και των οικογενειών τους από την πανδημία, ακόμη χειρότερα, ξεσπιτώνονται κι από πάνω!

Απαιτούμε:

 • Κάτω τα χέρια από τα σπίτια μας- Ούτε σκέψη για κλείσιμο των εστιών
 • Να συνεχιστεί κανονικά η σίτιση και όλες οι φοιτητικές παροχές των φοιτητών που έχουν παραμείνει στην πόλη.
 • Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
 • Συχνές απολυμάνσεις όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.
 • Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
 • Δωρεάν εκτέλεση του τεστ για τον Covid-19.
 • Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κλπ).
 • Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!
 • Να μην ποινικοποιηθεί η μετακίνηση από και προς τις εστίες».

Παραθέτουμε και την ανακοίνωση του Συλλόγου Οικότροφων της ΦΕΠΑ, που υπογράφουν και άλλοι σύλλογοι από εστίες σε όλη τη χώρα και κινείται σε αντίστοιχο μήκος κύματος.

Ως Σύλλογοι Οικοτρόφων καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας, απορρίπτοντας την απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ότι είναι επικίνδυνο να φύγουμε από τις εστίες!

Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει κρατική χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί
από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Εκατοντάδες είναι οι εστιακοί που δεν μπορούν να φύγουν από την εστία για διάφορους λόγους:

• Δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους λόγω αστεγίας ή οικογενειακής κατάστασης
• Οι οικογένειες τους ή οι ίδιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
• Είναι είτε μετανάστες και οι χώρες τους έχουν κλείσει τα σύνορα λόγω της πανδημίας, είτε πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση
• Εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα τους ή της οικογένειάς τους ή δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους
(delivery, super market, βενζινάδικα κτλ)

Επίσης η απόφαση για μεταφορά και μάλιστα ελάχιστων από μας σε ξενοδοχεία είναι τελείως παράλογη, καθώς δεν καλύπτει τις ανάγκες μας και μας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο αναγκάζοντας μας σε μαζικές μετακινήσεις.

Δεν δεχόμαστε «μέσες λύσεις» επομένως και δεν κάνουμε πίσω από το αίτημα μας για παραμονή στην φοιτητική εστία. Πίσω από την ατομική ευθύνη κρύβεται η κρατική ευθύνη. Το κράτος και οι φορείς του φέρουν την πλήρη ευθύνη για τις ανεπαρκείς υπηρεσίες
περίθαλψης λόγω υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και ιδιωτικοποίησης των δομών υγείας.

Οι χρόνιες ελλείψεις στα νοσοκομεία και στο δημόσιο σύστημα υγείας γίνονται ακόμα πιο φανερές αυτή την περίοδο. Η κυβέρνηση και η πολιτική της μας αφήνει απροστάτευτους/ες για ακόμα μια φορά αντιλαμβάνοντας μας ως «κόστος», ενώ θα έπρεπε να παρέχει απολυμάνσεις, αντισηπτικά, προσωπικό καθαριότητας.

Ταυτόχρονα, όχι μόνο θέλουν να μας πετάξουν έξω από το σπίτι μας. Η κυβέρνηση αποφασίζει απαγόρευση κυκλοφορίας, παίρνοντας το παράδειγμα πολλών άλλων χωρών της ΕΕ. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι τα κράτη «παγώνουν» εργασιακά δικαιώματα, βγάζουν τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας στο δρόμο ενάντια στους λαούς, καθώς αποκρύπτουν τις τεράστιες ευθύνες τους, ενώ παράλληλα χρεώνουν στην «ανευθυνότητα» μας τις όποιες οδυνηρές συνέπειες για τις κυβερνητικές επιλογές, επιβάλλοντας ακόμη πιο ολοκληρωτικές εκδοχές της αστικής δημοκρατίας.

Απαιτούμε:

· Παραμονή στα σπίτια μας, τις φοιτητικές εστίες. Καμία υπενοικίαση ξενοδοχείου για στέγαση των εστιακών φοιτητών/τριών
· Πλήρη κάλυψη των αναγκών εμάς και των εργαζομένων (σίτιση, συντήρηση, καθαριότητα, μέτρα πρόληψης και προστασίας, απολυμάνσεις
κτλ)

Μένουμε εστία, υπεύθυνα και αλληλέγγυα.
Καλούμε όλους τους υπόλοιπους Συλλόγους Οικοτρόφων να συνυπογράψουν το κείμενο (όποια υπογραφή φοιτητικής εστίας δεν έχει αναφορά ως Σύλλογος αποτελεί συλλογική θέση όσων οικοτρόφων έχουν παραμείνει αυτή τη στιγμή σε αυτές και δεν μπορούν να έχουν απαρτία για τη λήψη απόφασης Συλλόγου).

Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ (παλιές εστίες ΕΜΠ)
Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Κομοτηνής
Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Θεσαλλονικης
Σύλλογος Εστιακών Ρεθύμνου
Οικότροφοι Σπουδαστικής Εστίας ΔΙΠΑΕ Σίνδου
Οικότροφοι/ισσες Φοιτητικής Εστίας Ιωαννίνων (Δόμπολης)
Οικότροφοι Κυκλαδικής Φοιτητικής Εστίας Ιεράς Μητρόπολης Σύρου
Εστιακοί Φοιτητές Εστιών Πανεπιστημίου Αιγαίου (Καλλιθέας Μυτιλήνης)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: