Ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για τις συγχωνεύσεις τμημάτων, τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα και την κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει…

Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής. Ρωτά τι προτίθεται να κάνει για να ανακληθούν όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων, να μειωθούν οι μαθητές ανά τμήμα, να καλυφθούν όλα τα κενά  σε εκπαιδευτικούς και να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης απέναντι  στην εξέλιξη της πανδημίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων  

Θέμα: Για τις συγχωνεύσεις στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δυτικού  Τομέα Αθήνας 

Διανύουμε την τρίτη σχολική χρονιά από την έναρξη της πανδημίας, η διαχείριση της  οποίας από την πλευρά της κυβέρνησης έχει κοστίσει σε μορφωτικό, κοινωνικό και  ψυχολογικό επίπεδο στους μαθητές. Την ίδια στιγμή έχουν ψηφιστεί νόμοι (ν. Χατζηδάκη)  με αρνητικές συνέπειες στο εργασιακό καθεστώς, στις συνθήκες εργασίας και στους  μισθούς των εργαζόμενων γονέων. 

Μετά από ενάμισι χρόνο τηλεκπαίδευσης, αφού κοστολογήθηκε ως φθηνότερη λύση, η  έναρξη της σχολικής χρονιάς βρήκε τα σχολεία με υπερπληθή τμήματα μαθητών και  εκατοντάδες κενά σε εκπαιδευτικούς. Ενώ σε ό,τι αφορά στα μέτρα πρόληψης απέναντι  στην πανδημία έμειναν ανοχύρωτα, δίχως σχολικούς νοσηλευτές, επαρκή καθαριότητα  και μέσα ατομικής υγιεινής, περιοδικά επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους δωρεάν,  ουσιαστική ενημέρωση των γονέων και των μαθητών για το πρόγραμμα εμβολιασμών,  μαζί με την ολοκληρωμένη, ολόπλευρη παρακολούθηση των ήδη εμβολιασμένων.  

Αφού δεν εξασφαλίστηκε τίποτα από τα παραπάνω, ενάμισι μήνα από το άνοιγμα των  σχολείων σειρά έχουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων. Αυτές υπολογίζονται σε 1000 περίπου  σε όλη τη χώρα, για την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών σε βάρος της εκπαιδευτικής  διαδικασίας. Μέτρο που έχει αρνητικές συνέπειες και για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς  με ό,τι συνεπάγεται για την ανταπόκρισή τους στο, έτσι και αλλιώς, σύνθετο έργο τους.  

Τμήματα που έχουν έναν ανεκτό αριθμό μαθητών, συγχωνεύονται και  διαμορφώνονται με βάση τον απαράδεκτα υψηλό αριθμό, όπως αυτός ορίζεται από τον  νόμο. Συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Γ΄ Αθήνας συγχωνεύτηκαν με απόφαση του  Υπουργείου Παιδείας τμήματα σε 28 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: 1o-3ο 

Γυμνάσιο και 1ο-2οΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας, 3ο-4ο 7οΓυμνάσιο και 1οΓΕΛ Χαϊδαρίου, 4ο-5ο Γυμνάσιο και 1ο-3ο-6οΓΕΛ Αιγάλεω, 1οΓυμνάσιο Καματερού, 4οΓυμνάσιο Αγίων  Αναργύρων, 3ο-9οΓυμνάσιο και 5ο-6ο-7οΓΕΛ Ιλίου, 2οΓυμνάσιο και 5οΓΕΛ  Πετρούπολης, 2ο-3ο-14ο-16οΓυμνάσιο και 6ο-10οΓΕΛ Περιστερίου. Απόφαση προκλητική καθώς σε πολλά από αυτά τα σχολεία, ήδη πριν τις συγχωνεύσεις, υπήρχαν αίθουσες  σφραγισμένες και τμήματα με μεγάλο αριθμό παιδιών.  

Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει για να ανακληθούν όλες οι  συγχωνεύσεις τμημάτων, να μειωθούν οι μαθητές ανά τμήμα, να καλυφθούν όλα τα κενά  σε εκπαιδευτικούς και να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης απέναντι  στην εξέλιξη της πανδημίας. 

Ο Βουλευτής 

Δελής Γιάννης

***

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γκιόκας Γιάννης, Κανέλλη Λιάνα, Κατσώτης Χρήστος, Μανωλάκου Διαμάντω και Παφίλης Θανάσης. Ρωτούν τι μέτρα θα λάβει, ώστε να μην προχωρήσουν στο Δήμο Φυλής οι συγχωνεύσεις τμημάτων και να ανακληθεί η απόφαση για αναστολή λειτουργίας του 8ου και του 11ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων.

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων  

Θέμα: Για τις συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φυλής, καθώς και αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας

Όπως και σε άλλες περιοχές, έτσι και στο Δήμο Φυλής αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται με ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα προωθείται συγχώνευση τμημάτων στην A’ τάξη του 1ου ΓΕΛ Άνω Λιοσίων, από 4 τμήματα σε 3, με τον αριθμό των μαθητών να ανεβαίνει σε 26 έως 30 ανά τμήμα. Το ίδιο συμβαίνει και στη Α’ τάξη του 2ου Δημοτικού Ζεφυρίου και από 4 τμήματα γίνονται επίσης 3. Αντίστοιχα προγραμματίζονται συγχωνεύσεις στο 3ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων και στο 1ο ΓΕΛ Ζεφυρίου.

Αποτελεί πρόκληση, εν μέσω πανδημίας και μάλιστα μπροστά σε νέα έξαρσή της, όχι μόνο να μη λαμβάνονται μέτρα αραίωσης των μαθητών, αλλά αντίθετα να γίνονται συγχωνεύσεις και να διαμορφώνονται υπεράριθμα τμήματα.

Οι συγχωνεύσεις μάλιστα αυτές γίνονται σε ένα Δήμο, όπου το κτιριακό πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο για πάνω από μια δεκαετία – με σχολεία υπερπληθή, που ξεπερνάνε τον αρχικό αριθμό μαθητών. Σχολεία που έχουν καταργηθεί οι αίθουσες εκδηλώσεων, που στα προαύλιά τους στοιβάζονται προκάτ αίθουσες ελαφρού και βαρέος τύπου (4ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων, 6ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων, 3ο ΓΕΛ Άνω Λιοσίων), που στους κοινόχρηστους χώρους ξεφυτρώνουν αίθουσες (6ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων ), σχολεία αποκλειστικά προκάτ (10ο Δημοτικό).

Επίσης, χρειάζεται να ληφθεί υπόψη ότι στο Δήμο Φυλής συνολικά φοιτούν μαθητές που χρίζουν ιδιαίτερης στήριξης, αφού προέρχονται από ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με δυσκολίες στην κοινωνική ένταξη, ζήτημα που κάνει την εκπαιδευτική διαδικασία ακόμα πιο σύνθετη και απαιτητική.

Τέλος, η κατάσταση επιδεινώνεται παραπέρα, με την απόφαση του Υπουργείου να προχωρήσει στη αναστολή λειτουργίας δύο ιδρυμένων Δημοτικών Σχολείων στα Α. Λιόσια, του 8ου και του 11ου – παρόλο που υπάρχει κτίριο που μπορεί να στεγαστεί – με την Αριθμ. Φ.2.1/16140 (ΦΕΚ Β 4690 στις 11/10/2021 του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής).

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στα σχολεία του Δήμου Φυλής έχει προκαλέσει δικαιολογημένα αντιδράσεις σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Μάλιστα η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής έχει προχωρήσει σε ανοιχτή καταγγελία για τις παραπάνω ενέργειες του Υπουργείου, απευθυνόμενη και στη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Δυτικής Αττικής.

Ανάλογη επιστολή έχουν δημοσιοποιήσει και γονείς των μαθητών του 1ου ΓΕΛ, επισημαίνοντας τους κινδύνους που απορρέουν από αυτές τις συγχωνεύσεις εν μέσω πανδημίας και επιπλέον συνωστισμού των παιδιών, καθώς επίσης επισημαίνουν τους επιπλέον κινδύνους που προκύπτουν σε περίπτωση φυσικών φαινομένων, όπως πχ μια σεισμικής δόνησης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει, ώστε να μην προχωρήσουν στο Δήμο Φυλής οι συγχωνεύσεις τμημάτων και να ανακληθεί η απόφαση για αναστολή λειτουργίας του 8ου και του 11ου Δημοτικού Σχολείου Άνω Λιοσίων.

Οι Βουλευτές

Γκιόκας Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Κατσώτης Χρήστος
Μανωλάκου Διαμάντω
Παφίλης Θανάσης

***

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Παφίλης Θανάσης, Γκιόκας Γιάννης, Κανέλλη Λιάνα, Κατσώτης Χρήστος, Μανωλάκου Διαμάντω. Ρωτούν τι προτίθεται να κάνει για να ανακληθούν όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων, να μειωθούν οι μαθητές ανά τμήμα, να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς και να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης απέναντι στην εξέλιξη της πανδημίας: 

ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων  

Θέμα: Σχετικά με τις συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία των Δήμων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και Νέας Ιωνίας

Όπως και σε άλλους Δήμους, έτσι και στους Δήμους Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και Νέας Ιωνίας αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται με ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όταν ήδη η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρήκε τα σχολεία με υπερπληθή τμήματα μαθητών και εκατοντάδες κενά σε εκπαιδευτικούς σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας προχωράνε συγχωνεύσεις τμημάτων στο 3ο ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας και στο ΓΕΛ Ν. Χαλκηδόνας μετατρέποντας τα τμήματα σε 30άρια.
Στο Δήμο Νέας Ιωνίας, στο 7ο Δημοτικό Σχολείο συγχωνεύονται 2 τμήματα της ΣΤ΄ τάξης, ενώ υπάρχει πρόθεση να συγχωνευτούν άλλα 3 τμήματα. Επίσης, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο συγχωνεύονται 2 τμήματα της Γ’ τάξης, για τη δημιουργία τμημάτων με 25 μαθητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Διεύθυνση Π.Ε. Β’ Αθήνας ασκεί πιέσεις για μείωση τμημάτων ακόμη και στα ειδικά σχολεία.
Μετά από ενάμισι χρόνο τηλεκπαίδευσης και την ώρα που σε ό,τι αφορά στα μέτρα πρόληψης απέναντι στην πανδημία τα σχολεία έχουν μείνει παντελώς ανοχύρωτα, δίχως σχολικούς νοσηλευτές, επαρκή καθαριότητα και μέσα ατομικής υγιεινής, περιοδικά επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους δωρεάν, ουσιαστική ενημέρωση των γονέων και των μαθητών για το πρόγραμμα εμβολιασμών, μαζί με την ολοκληρωμένη, ολόπλευρη παρακολούθηση των ήδη εμβολιασμένων, αποτελεί πρόκληση, όχι μόνο να μη λαμβάνονται μέτρα αραίωσης των μαθητών, αλλά αντίθετα να γίνονται συγχωνεύσεις και να διαμορφώνονται υπεράριθμα τμήματα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει για να ανακληθούν όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων, να μειωθούν οι μαθητές ανά τμήμα, να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς και να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης απέναντι στην εξέλιξη της πανδημίας.

Οι Βουλευτές

Παφίλης Θανάσης
Γκιόκας Γιάννης
Κανέλλη Λιάνα
Κατσώτης Χρήστος
Μανωλάκου Διαμάντω

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: