Εν όψει της νέας σχολ. χρονιάς: Ο Κ. Πελετίδης για την κατάσταση που επικρατεί στην Πάτρα – Επισκέψεις της Δημοτικής Αρχής την Δευτέρα 11/9 στα σχολεία

Σχολεία του Δήμου Πατρέων θα επισκεφθούν το πρωί της Δευτέρας, 11 Σεπτέμβρη, ο Δήμαρχος, Κ. Πελετίδης, και άλλα μέλη της Δημοτικής Αρχής. Θα παραστούν στον αγιασμό για το άνοιγμα των σχολείων, θα ανταλλάξουν ευχές για τη νέα σχολική χρονιά και θα συνομιλήσουν με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, για τα αυξημένα προβλήματα στην Παιδεία.

Συνέντευξη Τύπου με θέμα την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, παραχώρησε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Παρόντες στην συνέντευξη ήταν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Ανδρέας Αθανασόπουλο και ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δήμου, Ανδρέας Αντωνόπουλος. 

Αφού ευχήθηκε σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους, καλή σχολική χρονιά, ο Δήμαρχος τόνισε τα εξής:

“Με την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, θεωρούμε απαραίτητο να  ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη πόλη μας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι μεγαλοστομίες της κυβέρνησης δεν λύνουν τα αυξημένα προβλήματα,  που αφορούν το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και την ολόπλευρη και ουσιαστική μόρφωση των παιδιών μας.

Η πολύχρονη υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία,  η συνεχής μείωση της χρηματοδότησης σε όλα τα επίπεδα, τα υπερπληθή τμήματα, η απουσία ουσιαστικών δομών ενισχυτικής διδασκαλίας έχει ως αποτέλεσμα να υποχρεώνεται ο γονιός (όποιος μπορεί) να πληρώνει από την τσέπη του την μόρφωση των παιδιών του. Την ίδια στιγμή, παρά τις ανάγκες για μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό,  εκατοντάδες δάσκαλοι και καθηγητές είναι άνεργοι.

Ένα ακόμα χειρότερο σχολείο  ετοιμάζεται για τους μαθητές και τους γονείς με το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Περισσότερα εμπόδια και εξετάσεις πανελλαδικού τύπου, με «χαμένους» τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους.

                              

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ακολουθώντας τα βήματα των προηγούμενων κυβερνήσεων, εφαρμόζει  βήμα-βήμα τις εντολές του Ο.Ο.Σ.Α. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προωθεί την αντιδραστική προσαρμογή του δημόσιου σχολείου στις ανάγκες της καπιταλιστικής “αγοράς” . Στόχος η διαμόρφωση  μισοειδικευμένου,  φθηνού και χρήσιμου εργατικού δυναμικού για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Και αυτή η κυβέρνηση, στη λογική των «ιδίων πόρων» και της οικονομικής «αυτοτέλειας» των Δήμων,  φορτώνει στο λαό επιπλέον φόρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατακόρυφη μείωση της χρηματοδότησης για τις ανάγκες συντήρησης των σχολικών κτιρίων. Στο Δήμο μας για τις 264 σχολικές μονάδες όπου φοιτούν 30.000 μαθητές αποδίδονται 460.000 ευρώ  ανά έτος, μείωση που σε σύγκριση με το 2009 ξεπερνά το 65%.

Οι περικοπές στην  χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων  (θέρμανση, καθαριότητα, αναλώσιμα, καθαριστικά κλπ), ξεπερνούν το 60% δημιουργώντας εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες για εκπαιδευτικούς και γονείς.

Διατηρείται από τη σημερινή κυβέρνηση η απαγόρευση  προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και γενικεύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως 8μηνα και 2μηνα.  Σήμερα, λείπουν στο Δήμο μαςπάνω από 600 εργαζόμενοι, κυρίως εργατοτεχνίτες, που είναι απαραίτητοι και για την συντήρηση των σχολικών κτιρίων.

Συνεχίζεται και φέτος το απαράδεκτο καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων με συμβάσεις και αμοιβή ανά αίθουσα, μόνο για την διάρκεια της σχολικής περιόδου (10 μήνες) δηλαδή 300 ευρώ μέσο όρο το μήνα χωρίς άλλα δικαιώματα.

Επίσης δεν καλύπτονται τα κενά στο βοηθητικό προσωπικό του δημόσιου σχολείου, όπως της φύλαξης των κτιρίων, επιστατών, κ.λπ., εντελώς αναγκαίων για την εύρυθμη λειτουργία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Οι σοβαρές ελλείψεις που σημειώνουμε δεν εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες για την εκπαίδευση των παιδιών μας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού του Δήμου και την τεράστια συνεισφορά εκπαιδευτικών, των γονέων και των Συλλόγων τους.

Η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, αντί να επιστρέψει στα σχολεία για τα παιδιά μας, μέρος της φοροληστείας του λαού μας, συνέχισε να δημιουργεί πλεονάσματα για τους Έλληνες και τους ξένους δισεκατομμυριούχους. Τα σχολεία δεν είναι στο κέντρο της προσοχής τους. Είναι ψεύτες και υποκριτές όταν λένε ότι νοιάζονται για την Παιδεία.  

 

Η Δημοτική Αρχή, εξαντλεί κάθε δυνατότητα και μεταφέρει συνεχώς πόρους από τον δημοτικό προϋπολογισμό, για να ανταποκριθεί στις ανάγκες επισκευής και συντήρησης των σχολικών κτιρίων.

Η «υποχρηματοδότηση», μέσω Σ.Α.Τ.Α στο Δήμο μας, επαρκεί για την κάλυψη μόνο ενός μικρού μέρους των αναγκών αυτών.  

Η πενιχρή τακτική επιχορήγηση του έτους 2016, ύψους 456.800 ευρώ, ξεπεράστηκε κατά 187.577,7 ευρώ, δηλαδή κατά 41,06%, μέσω της μεταφοράς πόρων από τον δημοτικό προϋπολογισμό.

Για το τρέχον έτος 2017, μέσω της ίδιας διαδικασίας, έχει ήδη ξεπεραστεί κατά 67.657 ευρώ, η ετήσια επιχορήγηση των 462.500 ευρώ και επιπλέον, στην πρόσφατη 5η αναμόρφωση του Προϋπολογισμού έχει προβλεφθεί  η επιχορήγηση των Σχολικών Επιτροπών με το ποσό των 250.000 ευρώ, προκαλώντας έτσι συνολική επιβάρυνση στον δημοτικό προϋπολογισμό ύψους 317.657 ευρώ, δηλαδή ποσοστό 68.9%.

Στην ίδια αναμόρφωση έχει  προγραμματιστεί η προμήθεια υλικών (οικοδομικών, σιδηρικών, χρωμάτων κ.λπ.), που στη συντριπτική τους πλειοψηφία θα χρησιμοποιηθούν στα σχολικά κτίρια, ύψους 482.500 ευρώ, που διατίθενται στο Δήμο για την κάλυψη των αναγκών  του οκτάμηνου προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του Ο.Α.Ε.Δ, μέσω του Τ.Π & Δανείων.

Με την φιλότιμη προσπάθεια των εργαζομένων μας, μόνιμων και συμβασιούχων, καταφέραμε προχωρήσουμε παρεμβάσεις που αφορούν ηλεκτρολογικές εργασίες, υδραυλικές, σιδηρικές, οικοδομικές και άλλες εργασίες, καθώς και τους ελαιοχρωματισμούς όψεων και στοιχείων προαυλίων στα εξής σχολικά συγκροτήματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

-39ο Νηπιαγωγείο Ανθούπολη

-25ο Δημοτικό, 30ο Νηπιαγωγείο, συγκρότημα Μαραγκόπουλου

-7ο Δημοτικό Βλατερό

-20ο Νηπιαγωγείο Αρόη

-2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, 2ο Ειδικό Νηπιαγωγείο, τέρμα Νόρμαν

-21ο Δημοτικό Σχολείο, 22ο Νηπιαγωγείο Πάτρας, Εγλυκάδα

-56ο Δημοτικό Σχολείο, 18ο και 26ο και 36ο Νηπιαγωγείο, Κύπρου και Δοϊράνης

-42ο Δημοτικό Σχολείο, Στροφάδων και ΚΨΧ Λάγγουρα

-23ο Νηπιαγωγείο, Μπεγουλάκι

-3ο Λύκειο και Νυχτερινό ΕΠΑΛ, Άγιος Ιωάννης Πράτσικα

-1ο και 6ο Γυμνάσιο, Αγίας Σοφίας και Έλληνος Στρατιώτου

-1ο  ΓΕΛ, Ανθούπολη

-10ο Γυμνάσιο, Ετεοκλέους Ζαρουχλέικα

-6ο ΓΕΛ (πόρτες μεταλλικές, προστατευτικά παραθύρων και κιγκλιδώματα).

Επίσης, έγιναν εργασίες ελαιοχρωματισμού στους εσωτερικούς χώρους, σε πάνω από 40 σχολεία.

Η ΔΕΥΑΠ από την πλευρά της, εξακολουθεί να είναι ο κύριος χρηματοδότης των Λαϊκών Φροντιστηρίων Αλληλεγγύης.

 

Η Δημοτική Αρχή διεκδικεί με συνέπεια και απαιτεί:

Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν παιδεία με σύγχρονες υποδομές και οικονομική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, την οικονομική και επιστημονική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών με μόνιμη και σταθερή εργασία, την κατάργηση της κάθε μορφής ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Μέτρα ανακούφισης στις φτωχιές οικογένειες και τους ανέργους για την κάλυψη των βασικών αναγκών σε σχολικά είδη. Ένα γεύμα για όλους τους μαθητές με ευθύνη της κυβέρνησης.

Κατάργηση της απαγόρευσης  προσλήψεων. Σταθερές-μόνιμες θέσεις εργασίας με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για την κάλυψη των κενών του προσωπικού του Δήμου (εργατοτεχνίτης- φύλακες κ.λπ.). Πρόσληψη των συμβασιούχων καθαριστριών ΙΔΟΧ με μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για υγιεινά και καθαρά σχολεία.

Αύξηση της οικονομικής επιχορήγησης στους Δήμους  για  τις επισκευαστικές ανάγκες των κτιρίων και των σχολικών επιτροπών για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.  Μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας των σχολικών συγκροτημάτων

Μαζικούς και μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων για την κάλυψη των αναγκών.”

Επισκέψεις της Δημοτικής Αρχής την Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη στα σχολεία

Σχολεία του Δήμου Πατρέων θα επισκεφθούν το πρωί της Δευτέρας, 11 Σεπτέμβρη, ο Δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Οργανισμών, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι και άλλα μέλη της Δημοτικής Αρχής. Θα παραστούν στον αγιασμό για το άνοιγμα των σχολείων, θα ανταλλάξουν ευχές για τη νέα σχολική χρονιά και θα συνομιλήσουν με εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, για τα αυξημένα προβλήματα στην Παιδεία.

-Ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Αθλητισμού Ανδρέα Αθανασόπουλο, τους δημοτικούς συμβούλους, Σοφία Ασπρούλια και Θόδωρο Μουστάκα, τον Πρόεδρο Μιχάλη Τσομπανίδη και άλλα μέλη του Κεντρικού Διαμερίσματος, θα επισκεφθούν στις 8.45 π.μ., το 7ο Δημοτικό Σχολείο (πλατεία Ανδρούτσου).

-Ο Αντιδήμαρχος Παύλος Στάμος και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ελένη Λέκκα και Δημήτρης Δημησιάνος, με τον Πρόεδρο, Θύμιο Αγγελόπουλο και άλλα μέλη του Αρκτικού Διαμερίσματος, θα επισκεφθούν στις 8.15 π.μ. το 43ο Δημοτικό Σχολείο (Αρέθα 180).

-Ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μελάς και ο δημοτικός σύμβουλος Σ. Βουκελάτος με την Πρόεδρο, Ιωάννα Πελεκούδα και άλλα μέλη του Νοτίου Διαμερίσματος, θα επισκεφθούν στις 8.15 π.μ. το 52ο Δημοτικό Σχολείο (Κρύα Ιτεών).

-Ο Αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας και οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεοδοσία Καββαδία και Γιάννης Κανελλόπουλος, με την Πρόεδρο, Μαρία Νιάρου και άλλα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Ρίου, θα επισκεφθούν στις 8.15 π.μ. το Δημοτικό Σχολείο Ρίου (Σώμερσετ 125).

-Ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς και ο δημοτικός σύμβουλος Π. Βακάλογλου με τον Πρόεδρο, Δ. Αναγνωστόπουλο και άλλα μέλη του Ανατολικού Διαμερίσματος, θα επισκεφθούν στις 8.15 π.μ. το 21ο Δημοτικό Σχολείο (Γερ. Παρασκευοπούλου 1).

-Η Αντιδήμαρχος Ιουλία Γιαννιτσοπούλου και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Γκοτσόπουλος και Επ. Δριμάλας, με τον Πρόεδρο, Ανδρέα Κοντογεωργόπουλο και άλλα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, θα επισκεφθούν στις 8 π.μ. το Δημοτικό Σχολείο Δεμενίκων (Ζαλόγγου 21 Δεμένικα).

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: