Δημοτική Αρχή Πετρούπολης: Απάντηση στις Παρεμβάσεις για τη διαστρέβλωση της θέσης της για τη δίχρονη προσχολική αγωγή

Απάντηση της Δημοτικής Αρχής σην προσπάθεια διαστρέβλωσης που επιχειρεί η παράταξη των Παρεμβάσεων στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «ο Γληνός», σε σχέση με τη θέση και τη στάση της για τη 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Η Δημοτική Αρχή της Πετρούπολης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρεται στην πάγια θέση της για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, και την απόπειρα διαστρέβλωσης της θέσης της από συγκεκριμένη συνδικαλιστική παράταξη. Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ανακοίνωσης

Τις τελευταίες μέρες ενημερωθήκαμε για την προσπάθεια διαστρέβλωσης που επιχειρεί η παράταξη των Παρεμβάσεων στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «ο Γληνός», σε σχέση με τη θέση και τη στάση της Δημοτικής Αρχής Πετρούπολης για τη 2χρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

Ποια είναι, λοιπόν, η πραγματικότητα: Στις 03/04, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής, Ανθή Ζορμπά, εκπροσωπώντας τον Δήμο στη συνεδρίαση της τριμερούς επιτροπής για την Πετρούπολη, τοποθετήθηκε ξεκάθαρα, αναφέροντας: «δεν συναινούμε στο να μην υλοποιηθεί στην πόλη μας η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή… Καταδικάζουμε την πολιτική της κυβέρνησης που ενώ θεσμοθετεί την δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή δεν παίρνει κανένα μέτρο προκειμένου αυτή να υλοποιηθεί απρόσκοπτα… Απαιτούμε να εφαρμοστεί για όλα τα παιδιά των συγκεκριμένων ηλικιών στο δήμο μας και σε όλη τη χώρα!».

Λίγες μέρες μετά την συνεδρίαση της τριμερούς επιτροπής η εν λόγω παράταξη άρχισε να διαδίδει ψευδώς ότι η εκπρόσωπος του Δήμου τάχθηκε αρνητικά και δήλωσε να μην υλοποιηθεί ο νόμος στην Πετρούπολη! Η αγωνία τους, λοιπόν, είναι τόσο μεγάλη να βγάλουν λάδι την κυβέρνηση, η οποία επί της ουσίας δεν λύνει τίποτα στην κατεύθυνση της 2χρονης προσχολικής αγωγής, που λασπολογούν την Δημοτική Αρχή για την κρυστάλλινη και ξεκάθαρη θέση της.

Εξάλλου, ποιος θέλει να κάνει μάθημα σε κτίρια που δεν πληρούν τις προδιαγραφές; Ποιος θέλει να στοιβάζονται 25 ή 30 παιδιά σε μια αίθουσα; Ποιος θέλει την ανασφάλεια που καλλιεργούν οι ελαστικές μορφές εργασίας και η μόνιμη αναπλήρωση; Τελικά, σε ποια κατεύθυνση καλούν οι εκπρόσωποι των “Παρεμβάσεων”;

Οι εκπαιδευτικοί της Πετρούπολης γνωρίζουν πολύ καλά τις προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής και τους αγώνες της να στηρίξει τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία και την πάγια διεκδίκησή της για την καθολική υλοποίηση της 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Όση λάσπη, λοιπόν, κι αν ρίξουν δεν μπορεί να πιάσει τόπο.

Απαιτούμε εδώ και τώρα το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση να πάρουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, με την κατασκευή νέων δομών προσχολικής αγωγής, σύγχρονων και ασφαλών, που θα έχουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Να υπάρχει ενιαίο, επιστημονικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα αγωγής με ευθύνη κεντρικά του κράτους. Επίσης, η κυβέρνηση οφείλει να αυξήσει γενναία τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Καλούμε όλο τον πετρουπολιώτικο λαό να κάνει υπόθεσή του και να αγωνιστεί με βάση τα παραπάνω αιτήματα.

Υ.Γ: για του λόγου το αληθές, σας επισυνάπτουμε την τοποθέτηση, όπως κατατέθηκε και εγγράφως στην συνεδρίαση της τριμερούς επιτροπής.

-.-.-

Η υποχρεωτικότητα της 2χρονης προσχολικής αγωγής με ευθύνη του κράτους αποτελεί διαχρονικό και επιστημονικά θεμελιωμένο αίτημα. Είναι απαραίτητο σε όλα τα παιδιά από την ηλικία των 4 χρόνων να παρέχεται προσχολική αγωγή και αυτό είναι κάτι που και εμείς ως Δημοτική Αρχή χρόνια τώρα υποστηρίζουμε και παλεύουμε.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο, όμως, πέρα από μια εξαγγελία, δεν ανακοίνωσαν κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης τόσο των νηπιαγωγείων, για να αντεπεξέλθουν με επάρκεια στο νέο τους ρόλο.

Η υλοποίηση της 2χρονης προσχολικής αγωγής δε συνοδεύεται από αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, από τη διεύρυνση των δομών, από δημόσιες επενδύσεις για σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, από τη διεύρυνση στις υποστηρικτικές δομές σίτισης και ύπνου, ούτε από μαζικές προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό -παιδαγωγικό και βοηθητικό. Γιατί, για παράδειγμα, δεν νοείται Προσχολική Αγωγή χωρίς σίτιση, χωρίς χώρους να ξεκουράζονται τα νήπια και βέβαια χωρίς το απαραίτητο προσωπικό.

Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους. Μέσω των τριμερών επιτροπών μεταφέρουν την ευθύνη στους δήμους. Στην ουσία, οι όποιες γνωμοδοτήσεις των επιτροπών, ειδικά για τις περιοχές που υπάρχουν πιο οξυμένα προβλήματα, θα λειτουργούν σαν άλλοθι για την κυβέρνηση στη λογική «εμείς θέλουμε αλλά κάποιοι Δήμοι ακόμα δεν μπορούν».

Ως Δημοτική Αρχή καταγγέλλουμε την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ενώ εξαγγέλλει την υποχρεωτική προσχολική αγωγή, αποκλείει παιδιά από αυτήν. Απαιτούμε να εφαρμοστεί για όλα τα παιδιά των συγκεκριμένων ηλικιών στο δήμο μας και σε όλη τη χώρα!

Ακόμη και μέσα από αυτό αποδεικνύεται η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αφού μεταξύ άλλων δημιουργεί περιοχές και δήμους δύο ταχυτήτων, εκεί που θα υλοποιείται η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκεί που δεν θα υλοποιείται και κατ’ επέκταση διαμορφώνεται μια ακόμα εκπαιδευτική διαφοροποίηση.

Κάθε παιδί, από την ηλικία των 4 ετών πρέπει να έχει πρόσβαση στην προσχολική αγωγή και να του παρέχεται δωρεάν και με ευθύνη του κράτους.

Εδώ και τώρα το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση να πάρουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα, με την κατασκευή νέων δομών προσχολικής αγωγής, σύγχρονων και ασφαλών, που θα έχουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Να υπάρχει ενιαίο, επιστημονικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα αγωγής με ευθύνη κεντρικά του κράτους. Να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: