Αυτή είναι η δωρεάν παιδεία του Πελετίδη!

Σε κάποια φοιτητική συνέλευση πήρε το αυτί μου τα μέλη την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να ρωτούν: «Κνίτες, εσείς που συνεχώς μας μιλάτε για δωρεάν παιδεία, πού είναι η δωρεάν παιδεία του δημάρχου σας; Πού είναι η δωρεάν παιδεία του Πελετίδη όταν δίνει σε ιδιώτη τα λεφτά για να φτιάξει καινούριες φοιτητικές εστίες;» Θα πάρω λοιπόν πρωτοβουλία και θα απαντήσω

Σε κάποια συνέλευση φοιτητικού συλλόγου πήρε το αυτί μου τα μέλη την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να ρωτούν: «Κνίτες, εσείς που συνεχώς μας μιλάτε για δωρεάν παιδεία, πού είναι η δωρεάν παιδεία του δημάρχου σας; Πού είναι η δωρεάν παιδεία του Πελετίδη όταν δίνει σε ιδιώτη τα λεφτά των δημοτών για να φτιάξει καινούριες φοιτητικές εστίες;»

Θα πάρω λοιπόν πρωτοβουλία και θα… απαντήσω. Θα σας απαριθμήσω κάποια από τα έργα της δημοτικής αρχής της Πάτρας. Της δημοτικής αρχής που τόσο πολύ συζητάνε διάφοροι και τόσο πολύ την εχθρεύονται. Της δημοτικής αρχής που με την πολύμορφη δράση τις και το πλούσιο έργο της, έχει κερδίσει την αναγνώριση και την αγάπη του συνόλου σχεδόν των Πατρινών.

  1. 1) Ανακαίνιση σχολικών μονάδων σε ποσοστό πάνω από 35%. Ήδη μέσα στην πρώτης 5ετία και παρά την μηδαμινή κρατική χρηματοδότηση, περίπου το 35% των σχολικών μονάδων είχε ανακαινιστεί. Σε συνέντευξη του στην Ελληνοφρένεια ο δήμαρχος λέει χαρακτηριστικά «Μόλις αναλάβαμε τον Δήμο έπρεπε να σπάσουμε την λογική ότι το συνεργείο του Δήμου είναι μόνο για μερεμέτια. Τα μηχανήματα ήταν παροπλισμένα, το κράτος δεν μας έδινε την δυνατότητα να κάνουμε μόνιμες προσλήψεις οπότε εκμεταλλευτήκαμε τα 8μηνα. Αν οι εργαζόμενοι ήταν μόνιμοι το έργο θα είχε βγει εντός 3ετίας». Και συνεχίζει «Όταν πήγαμε στα σχολεία δεν υπήρχε κανένα αίτημα. Οι διευθυντές ήξεραν ότι και να κάνουν αίτημα δεν θα γινόταν τίποτα, οπότε έπαψαν να απευθύνονται στο Δήμο. Τώρα οι διευθυντές ρωτάνε γιατί πήγες σε εκείνο το σχολείο πρώτα και όχι εδώ». Γεγονός που δείχνει ότι η άμεση ανταπόκριση των συνεργείων του Δήμου έδωσε λύσεις στα ήδη υπαρκτά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες της πόλης.
  2. 2) Σίτιση μαθητών στα σχολεία. Από την πρώτη κιόλας στιγμή, με στόχο να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο μαθητών που υποσιτίζονται και λιποθυμούν μέσα στα σχολεία, η δημοτική αρχή φρόντισε το ζήτημα της σίτισης. Καθημερινά σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία μεταφέρεται με ευθύνη του Δήμου κολατσιό για όλους τους μαθητές των οποίων οι γονείς έχουν καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέσα σε σφραγισμένο φάκελο είτε στον διευθυντή του σχολείου, είτε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου. Η διαδικασία αυτή έχει ως στόχο να διασφαλίσει προστασία των ιδιωτικών δεδομένων κάθε οικογένειας, λειτουργώντας ως μέτρο προστασίας απέναντι στις πιθανές κοινωνικές διακρίσεις. Η χρηματοδότηση της δράσης που τέθηκε πρώτη φορά σε λειτουργία το 2014 γίνεται αποκλειστικά από τον Δήμο Πατρών, αφού το αντίστοιχο υπουργείο δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα για χρηματοδότηση. Αυτή την στιγμή ο Κοινωνικός Οργανισμός του Δήμου είναι υπεύθυνος για την σίτιση πάνω από 1600 παιδιών σε όλη την Πάτρα (το σχολικό έτος 2018-2019 περίπου 1600 μαθητές σιτίζονταν με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής).
  3. 3) Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης. Η αδυναμία των λαϊκών οικογενειών να καλύψουν τις γενικότερες ανάγκες τους, όπως και την στήριξη των παιδιών τους οδηγεί όλο και περισσότερους μαθητές και μαθήτριες να αναζητούν βοήθεια στο Λαϊκό Φροντιστήριο Αλληλεγγύης του δήμου Πάτρας, βοήθεια και υποστήριξη για την βελτίωση τους στα μαθήματα. Αυτό σε συνδυασμό με την καλή δουλειά και το μεράκι των εθελοντών καθηγητών (κατά κύριο λόγο άνεργοι και φοιτητές) είναι οι αιτίες που φέτος η δομή αυτή προσμετρά σχεδόν 1000 μαθητές, έναντι των 775 πέρσι. Όπως λένε και οι ίδιοι οι καθηγητές «Εμείς οι εθελοντές καθηγητές δίνουμε για 6η συνεχόμενη χρονιά το παρόν σε αυτή την δομή αλληλεγγύης. Σε αυτή τη δομή που παρέχει ανακούφιση στους γονείς με παιδιά από την Α’ Δημοτικού μέχρι και παιδιά Πανελληνίων. Σε αυτή την δομή που μας μαθαίνει από πρώτο χέρι την έννοια της αλληλεγγύης και ας πηγαίνουμε σε όλες τις γωνιές της Πάτρας είτε χειμώνα, είτε καλοκαίρι. Στόχος μας είναι να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά αυτό που αυτή η πολιτική τους στερεί. Το δικαίωμα στην δωρεάν, ολόπλευρη μόρφωση». Οι 63 μαθητές της Γ ’Λυκείου φέτος έγιναν 150. Εξέλιξη φυσιολογική και αναμενόμενη, αφού από τους 63 μαθητές της περσινής Γ’ Λυκείου, οι 57 όχι μόνο πέτυχαν να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια, αλλά πέρασαν και στις σχολές προτίμησής τους χαρίζοντας πρωτιές στο Λαϊκό Φροντιστήριο.
  4. 4) Ημερήσιες παιδικές κατασκηνώσεις. Από το 2015 η δημοτική αρχή της Πάτρας με στόχο να ανακουφίσει τις οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα διακοπών, έθεσε σε εφαρμογή τις ημερήσιες παιδικές κατασκηνώσεις. Καθημερινά για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, πούλμαν μεταφέρουν δωρεάν μαθητές ηλικίας 9 – 14 σε δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους στα παραλιακά μέτωπα της πόλης. Στον χώρο της κατασκήνωσης οργανώνονται αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, καθώς και διάφορες άλλες μορφές απασχόλησης που στηρίζονται από εθελοντές, ενώ με ευθύνη του Δήμου οι μαθητές σιτίζονται δωρεάν.
  5. 5) Δημιουργία φοιτητικής εστίας. Το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς φοιτητικής εστίας είναι γνωστό τόσο στον Πατραϊκό λαό, όσο και ανάμεσα στα μέλη της φοιτητικής κοινότητας. Κάθε χρόνο πάνω από 100 φοιτητές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς το δωμάτιο που δικαιούνται, αφού οι ήδη υπάρχουσες και εξαθλιωμένες εγκαταστάσεις δεν επαρκούν. Οι φοιτητές που βρίσκονται στον αέρα στεγάζονται προσωρινά σε δωμάτια ξενοδοχείων υπό κρατική μέριμνα, γεγονός που αποτελεί κατάκτηση του συλλόγου εστιακών φοιτητών. Την ίδια στιγμή λοιπόν που Κράτος, Πρυτανεία και Περιφέρεια αποποιούνται κάθε ευθύνη για την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών των φοιτητών και την ανέγερση νέων κτηρίων, η δημοτική αρχή δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Πρόσφατα αγόρασε κτήριο (από ιδιώτη, με μαγικό ραβδί δεν φτιάχνεις κτήρια) στο κέντρο της πόλης με στόχο την δημιουργία επιπλέον δωρεάν φοιτητικών εστιών, δίνοντας μια ανάσα στους εστιακούς φοιτητές.
  6. 6) Εκτός από αυτά, δωρεάν παιδεία είναι και ο αθλητισμός, η ψυχαγωγία, ο πολιτισμός, τα πάρκα! Αλλά και εκεί η Δημοτική Αρχή είναι παρούσα. Ποιος δεν έχει ακούσει άραγε για την αναστήλωση του Νοτίου Πάρκου, ώστε να μπορεί ο Πατραϊκός λαός να ξαποσταίνει λίγο μέσα στην καθημερινότητα του; Ποιος άραγε δεν έχει θαυμάσει τις πολιτιστικές, χορευτικές και θεατρικές ομάδες του Δήμου και την ποικιλόμορφη δράση τους; Ομάδες που ο καθένας μπορεί να συμμετέχει δωρεάν, δίνοντας έτσι στους δημότες της πόλης ένα μέσο έκφρασης και εκτόνωσης από την δύσκολη καθημερινότητα. Ποιος δε ξέρει ότι οι δραστηριότητες ατόμων και ομάδων στα γήπεδα της Πάτρας είναι δωρεάν;

Αλλά ας μην γελιόμαστε! Δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου όλα που έχουν σχέση με ταξικούς φραγμούς και δημόσια δωρεάν παιδεία. Οι ταξικοί φραγμοί ξεκινούν από την κατάσταση της οικογένειας (ανεργία, μισθοί, κρίση κλπ.). Ο Πελετίδης αγωνίζεται φυσικά και γι’ αυτά, μαζί με το λαϊκό εργατικό κίνημα. Αγωνίζεται για την αλλαγή αυτού σάπιου πλέον συστήματος. Και απορώ αν μπορούν οι ΔΑΠίτες (και όχι μόνο) να μας πουν αν ξέρουν κάποιον που να έκανε περισσότερα!

Μέχρι τότε ας θυμούνται καλά ότι αυτή είναι η μέριμνα των εκλεγμένων της δημοτικής αρχής με το ψηφοδέλτιο της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ! Δωρεάν, χωρίς ανταλλάγματα! Έχοντας στο κέντρο της προσοχής τα παιδιά της πόλης, ντόπια και μη. Στεκόμενη στο πλευρό του Πατραϊκού λαού με μια σειρά πρωτοβουλιών (συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικό κτηνιατρείο κλπ), διεκδικώντας το δικαίωμα στην δωρεάν παιδεία.

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΣ!

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΕΤΙΔΗ!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: