Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος – Παρέμβαση από σωματεία και φορείς έξω από το Άλσος Περιστερίου (ΦΩΤΟ)

Σήμερα, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από σωματεία και φορείς έξω από το Άλσος Περιστερίου, με αίτημα: Να κλείσει τώρα ο ΣΜΑ Περιστερίου και να απομακρυνθούν όλες οι εγκαταστάσεις του  γκαράζ  – Να γίνει ενιαίος χώρος πρασίνου με το Άλσος.

Το Σάββατο 5 Ιούνη, παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από σωματεία και φορείς έξω από το Άλσος Περιστερίου, με αίτημα: Να κλείσει τώρα ο ΣΜΑ Περιστερίου και να απομακρυνθούν όλες οι εγκαταστάσεις του  γκαράζ  – Να γίνει ενιαίος χώρος πρασίνου με το Άλσος.

Ακολουθούν φωτογραφίες καθώς και το ψήφισμα:

Όλοι στη μεγάλη συγκέντρωση – συναυλία,  

το Σάββατο 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 7 μ.μ, στο Σύνταγμα 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οι κάτοικοι του Περιστερίου ενώνουμε την φωνή μας με τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής, απέναντι στο αίσχος του ΧΥΤΑ Φυλής που εδώ και δεκαετίες μολύνει την περιοχή και αποτελεί διαρκή και σοβαρή απειλή για την υγεία και τη ζωή μας!  

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής που δίκαια αντιδρούν σε ένα νέο έγκλημα τύπου “Φυλής” που δρομολογείται στην περιοχή τους. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους κατοίκους του Βόλου και της Δυτικής Θεσσαλονίκης που ζουν ήδη το έγκλημα της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων για τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων! Ενώνουμε τη φωνή μας με το λαό της Αττικής που διεκδικεί μέτρα αντιπυρικής προστασίας στην Κινέτα, στο Αλεποχώρι, στο Μάτι, με το λαό της Ελευσίνας και του Ασπρόπυργου που δεν ανέχεται να ζει με τη ρύπανση μεγάλων βιομηχανιών και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας του. 

Στο Περιστέρι, όπως και στους Αγίους Αναργύρους, στο Πέραμα, στο Κερατσίνι και αλλού ζούμε δίπλα σε αυθαίρετα χωροθετημένους ΣΜΑ (Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων).  Παρά τις ενδείξεις η διοίκηση Παχατουρίδη δεν έχει απαντήσει αν λειτουργία του ΣΜΑ στο Περιστέρι είναι συνδεδεμένη με θανάτους και ασθένειες εργαζομένων που εργάζονται στη μεταφορά συμπιεσμένων απορριμάτων. Πολλές φορές τα απορριμματοφόρα από το ΣΜΑ Περιστερίου προς την Φυλή μεταφέρουν και ραδιενεργά απόβλητα.  

Το έγκλημα της χωματερής της Φυλής συνεχίζεται… 

Πριν λίγες μέρες βγήκε στο φως της δημοσιότητας μελέτη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου αποτυπώνονται οι τραγικές συνέπειες που έχει η λειτουργία της χωματερής της Φυλής στα υπόγεια νερά της περιοχής με σοβαρό κίνδυνο και για τη διατροφική αλυσίδα συνολικά του λαού της Αττικής. 

Τα σχέδια τους περιλαμβάνουν την επέκταση της χωματερής στο λατομείο Μουσαμά ως ΧΥΤΥ, δίπλα ακριβώς από κατοικημένες περιοχές στην Πετρούπολη και στο Περιστέρι. 

Οι ”εγκληματίες” είναι γνωστοί: 

Η Διοίκηση Πατούλη (ΝΔ) συνεχίζει το έγκλημα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη Διοίκηση της Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) που λίγο πριν παραδώσει ψήφισε τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Πατούλης – Δούρου και Τζήμερος λίγους μήνες μετά επικύρωσαν αυτή την απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Για το έγκλημα έχουν σοβαρές ευθύνες και οι Δημοτικές Αρχές της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα της Φυλής και του Ασπροπύργου που κυριολεκτικά παίζουν στα ζάρια των αντισταθμιστικών μέτρων την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων. 

Δεν έχουμε δυο ζωές, για να τους χαρίσουμε αυτή. 

Όταν το άδικο συνεχίζεται δεν χωράει απογοήτευση και μοιρολατρία. Είναι ώρα να μπούμε μαζικά στον αγώνα, σε έναν αγώνα διαρκείας, για να υπερασπιστούμε τη ζωή και την υγεία των

παιδιών μας και των οικογενειών μας. Αυτό είναι που πραγματικά φοβούνται κυβερνήσεις – περιφερειακές και δημοτικές αρχές. Γι’ αυτό συνεχώς μας λένε ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής κλείνει και 60 χρόνια όλο συνεχίζει και επεκτείνεται. 

Ας θυμηθούμε τον κ. Πατούλη που ονόμασε το 2020 – έτος ανακύκλωσης και το μόνο που έκανε είναι να υλοποιεί την επέκταση και τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Σήμερα οι διάφοροι παπαγάλοι μας λένε ότι θα κλείσει το 2025 και ταυτόχρονα κρύβουν ότι προωθούν την καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων. 

Ας θυμηθούμε την κ. Δούρου που από τα Άνω Λιόσια έλεγε ότι θα κλείσει η χωματερή και μετά, όταν την επέκτεινε και ψήφιζε τη δημιουργία 3ου ΧΥΤΑ, μας απειλούσε ότι θα τη βρούμε απέναντί μας. 

Μεγάλες ευθύνες έχει η διοίκηση Παχατουρίδη, που δημιούργησε το ΣΜΑ μέσα στο κέντρο του Περιστερίου, σε απόσταση αναπνοής από το Άλσος όπου καθημερινά κάνουμε τη βόλτα μας, παίζουν τα παιδιά μας.  

Διεκδικούμε: 

  • Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ και για εγκατάσταση μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων. 
  • Να κλείσει τώρα ο ΣΜΑ Περιστερίου και να απομακρυνθούν όλες οι εγκαταστάσεις του γκαράζ – Να γίνει ενιαίος χώρος πρασίνου με το Άλσος. 
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης που συνεπάγεται αυτή. Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή. 
  • Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλόλητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος. 
  • Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία. 
  • Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος. 

Όλοι στη μεγάλη συγκέντρωση – συναυλία,  

το Σάββατο 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 7 μ.μ, στο Σύνταγμα

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: