“Οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι τα θύματα των πολέμων και της εξαθλίωσης” – Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στις συνθήκες κράτησης 93 προσφύγων στη Σάμο

Ανάμεσα στους πρόσφυγες βρίσκονται και 15 μικρά παιδιά 1-3 ετών, που διανυκτερεύουν σε παντελώς ακατάληλες συνθήκες μέσα στο κρύο.

Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους 93 πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται σε υπαίθριο χώρο στο λιμάνι του Μαλαγαρίου, έδειξαν προχθές το απόγευμα μέλη της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης και της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου. Ανάμεσα στους πρόσφυγες βρίσκονται και 15 μικρά παιδιά 1-3 ετών, που διανυκτερεύουν σε παντελώς ακατάληλες συνθήκες μέσα στο κρύο.

Οι αντιπροσωπείες των μαζικών φορέων διαμαρτυρήθηκαν για την παραβίαση του στοιχειώδους δικαιώματος διεθνούς προστασίας πολιτών τρίτης χώρας, που επιδιώκουν να υποβάλλουν αίτημα ασύλου. Ζήτησαν να στεγαστούν σε κλειστό χώρο και πρόσφεραν μια μικρή βοήθεια σε παιδικό γάλα, πάνες και μωρομάντηλα για βρέφη και μικρά νήπια που τα χρειάζονταν.

Η ενημέρωση που έλαβαν από τις λιμενικές αρχές είναι ότι θα εφαρμοστούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, για μεταφορά τους σε αρματαγωγό με κατεύθυνση κλειστό κέντρο κράτησης, όπου θα περιμένουν την απέλασή τους.

Η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης και η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών, τονίζουν ότι «οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι τα θύματα των πολέμων και της εξαθλίωσης που επιβάλλουν στους λαούς το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε, οι ΗΠΑ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για να κλέψουν τον πλούτο των χωρών τους. Στη συνέχεια τους χρησιμοποιούν στους ανταγωνισμούς μεταξύ τους και τελικά τους εγκλωβίζουν στα νησιά και στη χώρα μας, στερώντας τους κάθε δικαίωμα που προκύπτει από το διεθνές δίκαιο.

Οι δύο φορείς καλούν το λαό του νησιού μας, να απομονώσει τον ρατσισμό και τη ξενοφοβία, να δείξει ακόμα μια φορά την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη του και να απαιτήσει:

  • Να εφαρμοστούν οι διεθνείς συνθήκες για πρόσφυγες και μετανάστες.
  • Να πιεστεί η Ε.Ε ώστε να τους δεχτεί αναλογικά στις χώρες – μέλη της.
  • Να κλείσουν όλα τα hot spot στα νησιά και στη χώρα, να μην γίνουν νέα, ούτε κλειστά – ούτε ανοιχτά.
  • Μετά την ταυτοποίηση και καταγραφή τους, να τους δίνονται ταξιδιωτικά έγγραφα για τις χώρες που δηλώνουν ότι επιθυμούν να πάνε και εκεί να εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου τους».

Με πληροφορίες από 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: