Οι αγρότες ζεσταίνουν τα τρακτέρ…

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, με πανελλαδικά συντονισμένη κινητοποίηση κλιμακώνουν την πάλη τους ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων, Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι, Επιτροπές Αγώνα και Μπλόκων, ανταποκρινόμενοι στις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, ετοιμάζονται να βγουν με τα τρακτέρ μαζικά στο δρόμο, προχωρώντας από τη Δευτέρα 28 Γενάρη στο στήσιμο μπλόκων σ’ όλη τη χώρα.

Κόντρα:

— Στην ΚΑΠ της ΕΕ και τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που με τις αποφάσεις και τα μέτρα τους οδηγούν σε επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής.

Στην εκμετάλλευση από τους εμποροβιομήχανους, οι οποίοι, πατώντας στις πλάτες της εφαρμοζόμενης πολιτικής, ρίχνουν συνεχώς τις τιμές των προϊόντων που αγοράζουν από τους αγροτοκτηνοτρόφους, τα οποία μετά φτάνουν πανάκριβα στην αγορά, πλήττοντας έτσι και τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα, εφαρμόζουν σχεδόν παντού το αίσχος των «ανοιχτών» τιμών, με αποτέλεσμα ο παραγωγός να μη γνωρίζει καν πόσο και πότε θα πληρωθεί για το μόχθο του.

Στην κερδοσκοπική ασυδοσία των μονοπωλίων που, δρώντας ανεξέλεγκτα στο πλαίσιο της «ελεύθερης» καπιταλιστικής αγοράς, αυξάνουν διαρκώς το κόστος παραγωγής. Κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων, πουλώντας τους πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια. Αντίστοιχα, οι κυβερνήσεις επιβάλλουν μεγάλη φορολογία στο αγροτικό πετρέλαιο, αυξήσεις στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, υψηλό ΦΠΑ στα άλλα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Στην επίθεση των μεγαλοαγροτών – επιχειρηματιών που, έχοντας τη συνδρομή των κυβερνήσεων και των τραπεζιτών και τσεπώνοντας το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των επιδοτήσεων – ενισχύσεων από την ΕΕ, αποκτούν μεγάλα κέρδη και καιροφυλακτούν να αρπάξουν τα χωράφια και το βιος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Διεκδικώντας:

— Αναπλήρωση του εισοδήματος που χάθηκε λόγω των αδικαιολόγητα χαμηλών τιμών παραγωγού που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι, των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή από αντίξοες και ανεξέλεγκτες συνθήκες, του ρωσικού εμπάργκο μετά τις κυρώσεις της ΕΕ.

— Θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.

— Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα και αρδευτικό νερό, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, κατάργηση των χαρατσιών για αρδευτικές γεωτρήσεις, δηλώσεις ΟΣΔΕ, πιστοποίηση ψεκαστικών κ.ά., νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, ηλεκτρονική σήμανση ζώων κ.ά., κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής.

— Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, δραστική μείωση των ασφάλιστρων. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς απ’ όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

— Αμεση εξόφληση όλων των χρωστούμενων σε νέους αγρότες, να αρθούν οι αποκλεισμοί μικρομεσαίων αγροτών από διάφορα προγράμματα (νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών κ.ά.).

— Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

— Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, με αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

— Να αυξηθεί το ακατάσχετο όριο στους τραπεζικούς λογαριασμούς στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, να σταματήσουν οι παρακρατήσεις για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΛΓΑ.

— Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας, χωραφιού, για δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

— Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις. Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ.

— Να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία» και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

Συγκροτούν:

— πανθεσσαλικό μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας,

— μπλόκο στον κόμβο της Ανθήλης και στη διασταύρωση της Γλύφας στην Πελασγία, από τους αγρότες της Φθιώτιδας κατέρχονται με τα τρακτέρ τους,

— στην Αιτωλοακαρνανία, στις 12 το μεσημέρι στο Αγρίνιο, μπλόκο στην είσοδο της Ιονίας Οδού στο Χαλίκι,

Συγκεντρώσεις:

— στο Αίγιο, συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στα βενζινάδικα της Νέας Εθνικής Οδού στο ύψος του Αιγίου,

— στην Ηλεία, συλλαλητήριο στις 11.30 π.μ. και στήσιμο μπλόκου στον κόμβο Αγ. Γεωργίου έξω από τον Πύργο,

— στα Χανιά, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο με αγροτικά οχήματα στη Δημοτική Αγορά της πόλης, στις 11 π.μ. και

Στον Εβρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Ενότητα» αποφάσισε το στήσιμο μπλόκου στον Κόμβο των Καστανιών, την Τετάρτη 30/1, στις 12 το μεσημέρι.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: