«Ο Σαϊντού ρίζωσε εδώ, είναι κομμάτι από τη σάρκα μας…» – Κύμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο προσφυγόπουλο από τη Γουινέα που κινδυνεύει με απέλαση

Την ώρα που κυβέρνηση και ΜΜΕ ξεχειλίζουν από «ευαισθησία» για το δράμα των προσφύγων από την Ουκρανία, ένα προσφυγόπουλο από την Αφρική που ζει και μορφώνεται στην Ελλάδα, απειλείται από τον κρατικό μηχανισμό να επιστρέψει στους κινδύνους από τους οποίους προσπάθησε να ξεφύγει πριν από τρία χρόνια αναζητώντας μια καλύτερη ζωή…

Την ώρα που τα στελέχη της κυβέρνησης και τα κυρίαρχα ΜΜΕ ξεχειλίζουν από «ευαισθησία» για το δράμα των προσφύγων από την Ουκρανία, ένα προσφυγόπουλο από την Αφρική που ζει και μορφώνεται στην Ελλάδα, απειλείται από τον κρατικό μηχανισμό που εξαντλεί την αυστηρότητά του, να επιστρέψει στους κινδύνους από τους οποίους προσπάθησε να ξεφύγει πριν από τρία χρόνια αναζητώντας μια καλύτερη ζωή…

Ο -άμεσος- κίνδυνος απέλασης του Σαϊντού Καμαρά, μαθητή του 1ου Λυκείου Αγίου Δημητρίου, με καταγωγή από τη Γουινέα, λόγω ενηλικίωσης, έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των συμμαθητών του, γονέων και κατοίκων της περιοχής.

Ο Σαϊντού που συμμετείχε με το σχολείο του στη μαθητική παρέλαση, χτες, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, έφτασε στην Ελλάδα σε ηλικία 16 χρόνων μέσω Σενεγάλης και Τουρκίας, διακινδυνεύοντας τη ζωή του, περνώντας με βάρκα που ναυάγησε στην Κάλυμνο. Με καθεστώς προστασίας ασυνόδευτου ανηλίκου, φιλοξενήθηκε σε δομές και ταυτόχρονα παρακολούθησε με μεγάλη επιτυχία μαθήματα στο 1ο Λύκειο Αγ. Δημητρίου, έμαθε Ελληνικά, έκανε φίλους και έχει τη στήριξη της γειτονιάς του, που είναι η νέα του οικογένεια.

Ο Σαϊντού κινδυνεύει άμεσα με απέλαση με το σκεπτικό ότι είναι πλέον 18 χρόνων και η Γουινέα θεωρείται τυπικά «ασφαλής χώρα». Τον Δεκέμβρη του 2021 η αίτηση ασύλου που είχε υποβάλει, απορρίφθηκε. Αυτή η άδικη απόφαση, ενόψει και της κρίσης της σε δεύτερο βαθμό στις 30 Μάρτη, πρέπει να παρθεί πίσω. Σε αυτό καλούν οι μαθητές του σχολείου του, οι εκπαιδευτικοί, η γειτονιά του, ενώ υπάρχει και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής. Το παρακάτω ψήφισμα υπογράφεται από τον Σύλλογο  Διδασκόντων, τον Σύλλογο Γονέων  και Κηδεμόνων και το Δεκαπενταμελές Συμβούλιο του 1ου Γενικού Λυκείου Αγ. Δημητρίου «Τάκης Ζενέτος»:

“Οι μαθήτριες και οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς της Σχολικής Κοινότητας του 1ου Γενικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου «Τάκης Ζενέτος» απευθύνουμε έκκληση για την έγκριση της αίτησης διεθνούς προστασίας του συμμαθητή και φίλου μας, του μαθητή και γιου μας Σαϊντού Καμαρά, η οποία θα συζητηθεί σε β΄ βαθμό σε λίγες ημέρες.

Ο Σαϊντού, θύμα διακρίσεων και ακραίας πενίας στη χώρα του, τη Γουινέα, λίγο μετά τη συμπλήρωση των δεκατεσσάρων χρόνων του, αναζητώντας ασφάλεια και αξιοπρεπή διαβίωση, αποτόλμησε μόνος, χωρίς συγγενείς ή στηρίγματα στο εξωτερικό, το μεγάλο ταξίδι φυγής που τον έφερε ως τη χώρα μας, ταξίδι που κανείς έφηβος δεν  επιχειρεί αν δεν αισθάνεται ότι κινδυνεύει η ίδια του η ζωή.

Στο σχολειό μας ήρθε πριν από τρία χρόνια ως ασυνό δευτος ανήλικος πρόσφυγας, μόχθησε σκληρά να μάθει τη γλώσσα και να ενταχθεί στο νέο περιβάλλον, άδραξε κάθε  μορφωτική ευκαιρία, πέρασε με επιτυχία τις τάξεις, ολοκληρώνει σε λίγους μήνες το Λύκειο, κυνηγώντας το όνειρό  του για πνευματική πρόοδο και προσωπική καλλιέργεια. Το σημαντικότερο· έκανε φίλους, φίλους ζωής, συμμαθητές,  εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στη δομή φιλοξενίας, που τον περιέβαλαν με την αγάπη και την αλληλεγγύη  τους. Και μπορεί να ονειρεύεται! Να ονειρεύεται σπουδές στην Ελλάδα, δουλειά και προσωπική εξέλιξη στην Ελλάδα,  προκοπή στην Ελλάδα, κοντά στους φίλους του που τον στήριξαν και τους στήριξε.

Ο Σαϊντού ρίζωσε εδώ, είναι κομμάτι από τη σάρκα μας, συμμέτοχος σε κάθε μας δραστηριότητα, μέλος αναπόσπαστο της σχολικής κοινότητας και  της γειτονιάς μας!

Απορριπτική απόφαση στην αίτησή του συνεπάγεται προφανή κίνδυνο ζωής, βίαιη διακοπή της επιτυχημένης ένταξής του στην ελληνική κοινωνία, αναίρεση της σκληρής προσπάθειας που έχει καταβάλει για την επούλωση των  τραυμάτων του παρελθόντος, ακύρωση της επίμοχθης προσπάθειας για μόρφωση!

Απευθύνουμε έκκληση λοιπόν να εγκριθεί η αίτηση του Σαϊντού και να παραμείνει στη χώρα μας. Κοντά μας! Για να  συνεχίσει να ονειρεύεται!”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: