Ο Μπογδάνος ξεπλένει τους ναζί και βάζει τον ύμνο τους στην εκπομπή του

Ξεκινάει η εκπομπή. Οι λίγοι φανατικοί ακροατές του στήνουν αυτί να ακούσουν αν θα πετάξει καμιά καμαρωτή λόγω της ημέρας. Ακούγεται ο ύμνος των ναζί. Αναρωτιέσαι αν γυρίσαμε το χρόνο στην περίοδο της Κατοχής αλλά όχι, απλώς ο καραφλός ποιητής “πρωτοπορεί” άλλη μια φορά.

Ξεκινάει η εκπομπή. Οι λίγοι φανατικοί ακροατές του στήνουν αυτί να ακούσουν αν θα πετάξει καμιά καμαρωτή λόγω της ημέρας.

Ακούγεται ο ύμνος των ναζί. Αναρωτιέσαι αν γυρίσαμε το χρόνο στην περίοδο της Κατοχής αλλά όχι, απλώς ο καραφλός ποιητής “πρωτοπορεί” άλλη μια φορά.

Στο καπάκι ακούγεται η φωνή του Ιωσήφ Στάλιν. Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος κάνει αμέσως τη σύνδεση. Αν μας ενοχλεί το ένα, θα πρέπει να μας ενοχλεί και το άλλο, λόγω του συμφώνου Μολότοφ-Ρίμπεντροπ. Δικαίως μας εξοργίζει το πρώτο γιατί όχι και το δεύτερο όμως;

Μια πιθανή απάντηση Κωνσταντίνε είναι γιατί ο Στάλιν ήταν ο ηγέτης των λαών της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού που τσάκισε το φασισμό και την πιο τρομακτική πολεμική μηχανή που είχε γνωρίσει ο κόσμος. Αλλά για τους θιασώτες της θεωρίας των δύο άκρων αυτά είναι το ίδιο, μαύρος και κόκκινος φασισμός…

Όσοι νομίζουν πως αυτή η θεωρία κρατά απλώς ίσες αποστάσεις, χάνουν την ουσία. Κι αυτή είναι αφενός η λάσπη κατά των κομμουνιστών για να σκεπάσει την ιστορική μνήμη για το θανάσιμο εχθρό του φασισμού. Κι αφετέρου είναι το ξέπλυμα του ναζισμού και των πολιτικών του απογόνων για να μπουν απαλλαγμένοι από κάθε ρετσινιά και ενοχή στο πολιτικό παιχνίδι, με μια πιο… σοβαρή εκδοχή τους ίσως.

Ο συλλογισμός μπορεί να πάει κι ανάποδα. Αν δε σας ενοχλεί, πάρα μόνο αισθητικά ίσως, να βλέπετε τον “χίπστερ” Μπογδάνο να κλαμπάρει με μπλουζάκι CCCP γιατί θα σας ενοχλούσε να τον δείτε πχ με μια στολή των SS; Στην τελική θα ήταν και μια ειλικρινής παραδοχή των πολιτικών του συμπαθειών.

Συμπέρασμα: ασφαλώς και δεν είναι ναζί όσοι ξυρίζουν το κεφάλι τους. Αλλά ο Μπογδάνος είναι, ακόμα κι αν είχε μαλλιά και φορούσε φανελάκι της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: