Ο λαός, είτε ως “καταναλωτής” είτε ως “φορολογούμενος”, θα συνεχίσει να ματώνει για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων – Το ΚΚΕ για τα νέα κυβερνητικά μέτρα

Η διέξοδος για την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια βρίσκεται στις προτάσεις του ΚΚΕ που θα πάρει άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Αμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες για ουσιαστική ανακούφισης του λαού από την ακρίβεια θα πάρει το ΚΚΕ που σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ σημειώνει ότι τα νέα κυβερνητικά μέτρα μετατρέπουν τους τερατώδεις λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε πρόσθετους φόρους και συνεπώς ο λαός, είτε ως καταναλωτής είτε ως φορολογούμενος, θα συνεχίσει να ματώνει για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων.

Η ανακοίνωση:

«Τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια ουσιαστικά μετατρέπουν τους τερατώδεις λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε νέους πρόσθετους φόρους και περικοπές για το λαό, αφού η όποια ελάφρυνση των λογαριασμών ρεύματος θα πληρωθεί απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τα λαϊκά νοικοκυριά.

Με αυτόν τον τρόπο ο λαός, είτε ως “καταναλωτής” είτε ως “φορολογούμενος”, θα συνεχίσει να ματώνει για τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων, των εφοπλιστών που μεταφέρουν το αμερικανικό φυσικό αέριο, αλλά και για να επιδοτείται με πακτωλό χρημάτων η πανάκριβη ηλεκτροπαραγωγή από LNG και από ΑΠΕ.

Η οποία ελάφρυνση θα αποδειχθεί τελικά χωρίς αντίκρισμα και μακρυά από τις λαϊκές ανάγκες, πολύ περισσότερο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός ομολόγησε ότι οι τιμές στην ενέργεια θα εξακολουθήσουν να ανεβαίνουν.

Ουσιαστικό βήμα ανακούφισης του λαού κι οργάνωσης του αγώνα του μπορούν να αποτελέσουν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ σε σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ για την “πράσινη μετάβαση”, η οποία ευθύνεται για την ενεργειακή ακρίβεια -πολύ πριν τον πόλεμο- και που με συνέπεια προωθούν και στηρίζουν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Αυτές οι προτάσεις θέτουν στο επίκεντρο την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, την κατάργηση του λεγόμενου “ευρωπαϊκού τέλους διοξειδίου του άνθρακα”, που τεχνητά απαξιώνει τη λιγνιτική παραγωγή, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των ειδικών φόρων και του χρηματιστηρίου ενέργειας, την εγκατάλειψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που εκτινάσσουν το κόστος του φυσικού αερίου. Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα πάρει άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Αφήνοντας στο απυρόβλητο τις αιτίες της ακρίβειας στην Ενέργεια που έχει ήδη «καταπιεί» τα έως τώρα μέτρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέφυγε και σε νεότερες εξαγγελίες μέσω διαγγέλματος σε μια προσπάθεια να μετριάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι οι μέρες που έρχονται θα είναι δυσκολότερες για τα λαϊκά εισοδήματα. Παράλληλα εισήγαγε τη πολυχρησιμοποιημένη «ατομική ευθύνη» και στην κατανάλωση Ενέργειας συνιστώντας στον λαό αλλαγή …καθημερινών συνηθειών!

Το «νέο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης», όπως το χαρακτήρισε, περιλαμβάνει μέτρα που δεν ανακουφίζουν ουσιαστικά τα εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, προβλέπεται επιστροφή στον τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβρη έως και τον Μάη, με όριο όμως τα 600 ευρώ ως ανώτατο ποσό αποζημίωσης, αφορώντας όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Επίσης, προβλέπεται κάλυψη κατά 50% κάθε αύξησης στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος πέραν των 300 Kwh για τον Μάη και τον Ιούνη.

​Όσον αφορά στους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος είπε ότι «τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδά τους θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%», δηλαδή θα φορολογηθούν μόνο τα υπερκέρδη αυτής της περιόδου και έτσι οι όμιλοι της Ενέργειας θα συνεχίσουν να έχουν κέρδη όταν ο λαός αγκομαχά καθημερινά. Είπε ακόμα ότι από τον Ιούνη αποσυνδέονται οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο από τους λογαριασμούς ρεύματος για έναν χρόνο, θέτοντας ένα «έμμεσο πλαφόν», όπως το χαρακτήρισε.

Τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να ανακουφίσουν ουσιαστικά τα λαϊκά νοικοκυριά, που βάλλονται ταυτόχρονα από τις υπέρογκες αυξήσεις σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν στα «Τάρταρα». Γι’ αυτό άλλωστε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του συνέστησε …αλλαγή καθημερινών συνηθειών, ως προς την κατανάλωση ρεύματος και ανακύκλωση παλιών ηλεκτρικών συσκευών…

Ακόμα χαρακτήρισε την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του «συνετή και συνεπή», εννοώντας φυσικά ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους, δηλαδή την εξασφάλιση της συνεχιζόμενης κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η οποία αποτελεί σαφέστατη προτεραιότητα όλων των κυβερνήσεων.

Τέλος, επανέλαβε την έκκληση στην ΕΕ για τη λήψη μέτρων καθώς, όπως είπε, «όσο διαρκεί ο πόλεμος, καμία εθνική στήριξη δεν θα μπορεί να απορροφήσει όλες τις αυξήσεις και να κρατήσει τις τιμές Ενέργειας εκεί που ήταν πριν την κρίση».

Η διέξοδος για την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια βρίσκεται στις προτάσεις του ΚΚΕ που θα πάρει άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Το ΚΚΕ έχει ζητήσει άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, κατάργηση του λεγόμενου “ευρωπαϊκού τέλους διοξειδίου του άνθρακα”, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των έμμεσων φόρων και του χρηματιστηρίου ενέργειας, όπως επίσης εγκατάλειψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που εκτινάσσουν το κόστος του φυσικού αερίου.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: