Ο Γοργοπόταμος στέλνει περήφανο χαιρετισμό – Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση τιμής για την 77η επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας (ΦΩΤΟ)

Αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, απόγονοι και φίλοι, επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες και τα παιδιά τους, συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν το πρώτο μεγάλο αντιστασιακό σαμποτάζ κατά των ναζί κατακτητών στις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης.

Εκδήλωση τιμής για την 77η επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, πραγματοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ) και τις ΚΟ Ανατ. Στερεάς – Εύβοιας του ΚΚΕ.

Αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, απόγονοι και φίλοι, επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες και τα παιδιά τους, συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν το πρώτο μεγάλο αντιστασιακό σαμποτάζ κατά των ναζί κατακτητών στις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης. Μια λαϊκή επαναστατική πράξη αληθινού ηρωισμού από τις αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον πρωτοκαπετάνιο Άρη Βελουχιώτη που πέρασε στην ιστορία ως σύμβολο του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης.

«Ο Γοργοπόταμος όμως δεν χωρά, δεν μπορεί να χωρέσει στα αστικά “καλούπια” της ιστορίας, διότι έδειξε τη δύναμη της λαϊκής πάλης, την ώρα που οι αστοί και οι σύμμαχοί τους καλούσαν τον λαό σε αδράνεια απέναντι στους κατακτητές», θπογράμμισε στην ομιλία του ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας:

«Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τη στρατιά ηρώων που διαπαιδαγώγησε, τους χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες που έδωσαν και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους για να πάρει σάρκα και οστά η εποποιία του ΔΣΕ, ο οποίος μπορεί να ηττήθηκε στρατιωτικά, όμως παρά τις θηριωδίες, τη μισαλλοδοξία και το αντικομμουνιστικό μένος του μετεμφυλιακού αστικού κράτους δεν κατορθώθηκε να σβηστεί το μεγαλείο της πάλης του, η ηθική και πολιτική ανωτερότητα και υπεροχή του. Οι χιλιάδες αλύγιστοι της ταξικής πάλης απέδειξαν πως η κοινωνική πρόοδος δεν μπορεί να ανακοπεί, να ανασταλεί, παρά τα πισωγυρίσματα και τις προσωρινές ήττες. Η κοινωνική πρόοδος δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στο σκουριασμένο περίβλημα της εκμετάλλευσης, της αδικίας, της καταστολής. Η στάση τους αυτή αποτελεί προσφορά πρώτου μεγέθους στην πάλη για καλύτερη κοινωνία, στην πάλη για το σοσιαλισμό – κομμουνισμό. Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος είναι δύσβατος, όπως και ότι τα πιο δύσκολα βρίσκονται μπροστά. Αλλά έχουμε βαθιά πίστη στην εργατική τάξη, στις ριζοσπαστικές, λαϊκές δυνάμεις. Είμαστε σίγουροι ότι ο λαός μας, η νέα γενιά θα βρει στέρεα πατήματα στο δρόμο που έχουν ανοίξει οι ηρωικοί αγώνες, τα 100 και πλέον χρόνια ζωής και πρωτοπόρας δράσης, οι ανατρεπτικές και ριζοσπαστικές ιδέες του ΚΚΕ, και θα γράψει νέες σελίδες στον αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση».

Εκ μέρους του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ χαιρέτησε ο πρόεδρος Γιώργος Κατημερτζής, ενώ  χαιρετισμό απηύθυνε και η Δήμητρα Τούντα, εκ μέρους της ΚΝΕ.

Στην ομιλία του ο Γιώργος Κατημερτζής ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι αστοί κρύβουν ότι όταν αναφερόμαστε στην Εθνική Αντίσταση, εννοούμε: Τις οργανώσεις του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΝ, της ΟΠΛΑ, της Εθνικής Αλληλεγγύης. Οργανώσεις που με οργανωτή, καθοδηγητή, ψυχή και ραχοκοκαλιά το ηρωικό ΚΚΕ που, φέτος, κλείνει 101 χρόνια αγώνων και θυσιών για το καλό της εργατικής τάξης και του εργαζόμενου λαού, συγκέντρωσαν την τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού και πολέμησαν τους φασίστες κατακτητές γράφοντας ηρωικές σελίδες δόξας και τιμής.

Κρύβουν ό,τι τα μεγάλα αστικά κόμματα εγκατέλειψαν το λαό φεύγοντας στο Κάιρο, ή συνεργάστηκαν με τους κατακτητές κατά του ΕΑΜικού κινήματος, οργανώνοντας τους Ταγματασφαλίτες, Χίτες, Μαγγανάδες, τους Μιχαλαγάδες και τους ΠΑΟτζήδες που πολέμησαν το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.

Συνεορτασμός με τις δυνάμεις αυτές που, συνειδητά, διαστρεβλώνουν την αλήθεια και κατασυκοφαντούν το ηρωικό ΚΚΕ, θα σήμαινε νόθευση της Ιστορίας, μιας από τις λαμπρότερες σελίδες της νεοελληνικής Ιστορίας μας.

Αυτά τα αστικά κόμματα είναι τα ίδια που έδεναν και δένουν την χώρα στο άρμα του ιμπεριαλιστικού ΝΑΤΟ και της ΕΕ, υπογράφοντας μνημόνια και συμφωνίες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα και την κερδοφορία των μονοπωλίων. Αυτές οι συμφωνίες περιορίζουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις στην Υγεία και Παιδεία. Κορυφαία αντιλαϊκή συμφωνία, η επέκταση των βάσεων του ιμπεριαλιστικού ΝΑΤΟ στην χώρα μας.

Όμως, όση λάσπη κι αν ρίχνεται από διάφορους κύκλους και από τα αστικά ΜΜΕ, δεν μπορεί να αμαυρώσει την Ιστορία της ΕΑΜικής μας Αντίστασης.

Εμείς, οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, οι απόγονοι, φίλοι και οπαδοί μας, αυτήν την ιστορία σεβόμαστε. Κάθε προσπάθεια νόθευσής της, αποτελεί ασέβεια προς τις 500.000 Έλληνες που έδωσαν τη ζωή τους σ’ αυτόν τον υπέροχο αγώνα. Ασέβεια προς τους χιλιάδες κομμουνιστές που έδωσαν τη ζωή τους σ’ αυτόν τον αγώνα.

Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Μιλούν οι 106 κομμουνιστές του Κούρνοβου, οι 200 της Καισαριανής, μιλάει η Ηλέκτρα Αποστόλου, η Παναγιώτα Σταθοπούλου, ο Ναπολέων Σουκατζίδης, ο Άρης Βελουχιώτης. Μιλάει το Μονοδέντρι, το Δίστομο, ο Χορτιάτης, το Κομμένο της Άρτας, τα Καλάβρυτα, η Βιάννος, κ.ά.

Μιλάνε οι, περίπου, 850 μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, που θάφτηκαν στο γνωστό “Λάκκο της Φλώρινας”, μαζί με τους τραυματίες και αιχμαλώτους συναγωνιστές τους, όλοι οι νεκροί μαχητές του ΔΣΕ.

Αυτή η Ιστορία απαιτούμε να διδάσκεται στα σχολεία και το στρατό.

Απαίτησή μας είναι να μπει στην πλατεία της Εθνικής Αντίστασης, στην Αθήνα, η προτομή του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Άρη Βελουχιώτη και του αρχηγού του ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη.

Απαιτούμε ακόμα την αποκατάσταση του παράνομου Τυπογραφείου του ΕAM στην Καλλιθέα.

Απαιτούμε η πολιτεία διεκδικήσει στην πράξη από τη Γερμανία τις αποζημιώσεις-επανορθώσεις».

Ακολουθεί το ψήφισμα της εκδήλωσης:

Εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα, 23.11.2019, για να τιμήσουμε την 77η Επέτειο της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, το πρώτο μεγάλο αντιστασιακό σαμποτάζ κατά των ναζί κατακτητών στις κατεχόμενες χώρες της Ευρώπης, εγκρίνουμε το παρακάτω ψήφισμα:

Οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οι απόγονοι και φίλοι της, επαναπατρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες και τα παιδιά τους:

Καταγγέλουμε την ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα Ελληνοαμερικάνικη Συμφωνία για τις βάσεις που, συνεχίζοντας στον επικίνδυνο δρόμο που χάραξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπέγραψε η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας με την οποία επεκτείνει τη βάση της Σούδας και παραχωρεί νέες βάσεις στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, μετατρέποντας, ουσιαστικά, την Ελλάδα σε ένα απέραντο ΑμερικανοΝΑΤΟϊκό ιμπεριαλιστικό ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς. Ενώ υπάρχει κίνδυνος αποθήκευσης και πυρηνικών όπλων στη βάση του Αράξου…

Η συμφωνία αυτή που βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς των Αμερικανο-Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για το λαό μας. Αυτό υπογραμμίζει και η απαράδεκτη, κυνική δήλωση του ΥΠΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου πως: «…αν χρειαστεί θα ξαναματώσουμε μαζί με τις ΗΠΑ, όπως κάναμε και στο παρελθόν”, κάτι που δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού και υποτίμησης των κινδύνων για το λαός μας.

Επίσης, καταγγέλουμε τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της κυβέρνησης της ΝΔ που, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να προσθέσει νέα αντεργατικά -αντιλαϊκά μέτρα. Όπως τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, νέα χτυπήματα στο εργατικό εισόδημα, νέα αντιασφαλιστικά μέτρα με την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ η φοροληστεία του λαού συνεχίζεται και επεκτείνεται, όταν δίνονται νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο και τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Ακόμα, καταγγέλουμε την αντικομμουνιστική υστερία της ΕΕ και όλων των ιμπεριαλιστικών κέντρων και την προσπάθειά τους να ξαναγράψουν την ιστορία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου κατά πως τους βολεύει. Αποσιωπούν και υποβαθμίζουν την προσφορά της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου στρατού όπως και των Αντιστασιακών κινημάτων στις κατεχόμενες χώρες όπου πρωτοστάτησαν τα Κομμουνιστικά Κόμματα. Ταυτόχρονα, η ΕΕ ανέχεται και στηρίζει τα αντιδραστικά καθεστώτα στις χώρες στης Βαλτικής του Βίζεγκραντ, Ουκρανίας κ.ά όπου διώκονται οι Αντιφασίστες -αντιστασιακοί αγωνιστές και αποκαθίστανται και τιμώνται οι συνεργάτες των ναζί ως αντιστασιακοί!) και απαγορεύουν τα κομμουνιστικά κόμματα. Την ίδια ώρα επιχειρούν να εξισώσουν τον σοσιαλισμό -κομμουνισμό με το φασιστικό τέρας, να εξισώσουν τον Στάλιν που τσάκισε τους ναζί, με τον εγκληματία Χίτλερ!!!

Από τον ιστορικό αυτό χώρο, μπροστά στη Γέφυρα του Γοργοπόταμου, όλοι εμείς δηλώνουμε την απόφασή μας:

Να συνεχίσουμε του αγώνα μας ενάντια στις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές. Συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις του ταξικού εργατικού και συνταξιουχικού κινήματος. Ενισχύουμε με τη δράση μας το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα.

Παλεύουμε για να καταργηθεί η απαράδεκτη Συμφωνία για τις βάσεις και να κλείσουν.

Απαιτούμε να φύγει η χώρα μας από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και ΗΠΑ -ΝΑΤΟ. Καμιά συμμετοχή στους ΑμερικανοΝΑΤΟϊκούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα, να κλείσουν όλες οι βάσεις.

Να φύγει το ΝΑΤΟ από τη Μεσόγειο.

Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.

Απαιτούμε να διδάσκεται η πραγματική ιστορία της ΕΑΜικής Αντίστασης στη νεολαία μας και τα στρατευμένα νιάτα.

Απαιτούμε να αποκατασταθεί και αναδειχθεί το παράνομο Τυπογραφείο του ΕΑΜ στην Καλλιθέα και να γίνει Μουσείο του ΕΑΜικού Τύπου. Να στηθεί αντάξιο Μνημείο με τις προτομές του Άρη Βελουχιώτη και Στέφανου Σαράφη στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης μπροστά στο Δημαρχείο Αθήνας.

 

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: