Νίκος Σοφιανός: Υποστελεχωμένη η υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων που παρακολουθεί τα θέματα κακοποίησης των παιδιών

Το  περιστατικό στον Άγιο Παντελεήμονα που ήρθε στη δημοσιότητα, είχε καταγγελθεί πριν από δύο μήνες στο Δήμο της Αθήνας, αλλά κανείς δεν πήγε  ακόμα… σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Χαμόγελου του Παιδιού» και το θέμα τελικά  έγινε γνωστό από τους δημοσιογράφους…

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη  Δευτέρα 11 Απρίλη 2022, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και  δημοτικός σύμβουλος, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα: 

«Ήδη από πέρυσι, το Μάρτη του 2021 και στη συνέχεια το Νοέμβρη του 2021,  είχαμε αναδείξει ξανά την απαράδεκτη κατάσταση υποστελέχωσης που  υπάρχει στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και ιδιαίτερα στην υπηρεσία που  παρακολουθεί την κακοποίηση των παιδιών, στην υπηρεσία παιδικής  προστασίας, λέγοντας ότι 5 από τους 7 εργαζόμενους είναι συμβασιούχοι. 

Αναδείξαμε το γεγονός ότι η Συνήγορος του Πολίτη (η αρμόδια συνήγορος για  τα δικαιώματα του παιδιού) αποκάλυψε ότι από τις 70 έως 100 καταγγελίες που  δέχεται ο Δήμος, εξετάζονται μόνο οι 20. Επανήλθαμε το Νοέμβρη του 21 με  αφορμή την συζήτηση για τους εργαζόμενους COVID, καθώς οι πέντε από τους  επτά στο συγκεκριμένο τμήμα είναι εργαζόμενοι COVID, οι οποίοι απολύονται  τον ερχόμενο μήνα. 

Σήμερα, έρχονται τα φώτα της δημοσιότητας να φωτίζουν τέτοιες πλευρές που  δείχνουν στην πράξη την απουσία κοινωνικής ευαισθησίας του Δήμου  απέναντι σε θέματα όπως το πρόβλημα της κακοποίησης των παιδιών. Το  περιστατικό στον Άγιο Παντελεήμονα που ήρθε στη δημοσιότητα, είχε  καταγγελθεί πριν από δύο μήνες στο Δήμο της Αθήνας, αλλά κανείς δεν πήγε  ακόμα… σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Χαμόγελου του Παιδιού» και το θέμα τελικά  έγινε γνωστό από τους δημοσιογράφους… . Επίσης, πριν από δύο μήνες, άλλο  περιστατικό που αφορούσε τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθήνας για την  περίπτωση στην Κυψέλη με τον νεκρό 7χρονο Ανδρέα και τη δεκάχρονη αδερφή  του, έγινε η αφορμή για να δηλώσει η υφυπουργός , αρμόδια για θέματα Πρόνοιας  και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, πως και οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου της Αθήνας φέρουν ευθύνη για την αναζήτηση του παιδιού και το χειρισμό της υπόθεσης. Είναι τραγικά περιστατικά που δείχνουν το γεγονός της  υποστελέχωσης και την έλλειψη προτεραιότητας για να στελεχωθούν με κάθε  τρόπο αυτές υπηρεσίες, ώστε να απαντώνται άμεσα οι καταγγελίες που  γίνονται. 

Τι μέτρα θα πάρει η δημοτική Αρχή ώστε να στελεχωθεί το τμήμα προστασίας  ανηλίκων; Για τις περιπτώσεις κακοποίησης που αυτή τη στιγμή δεν έχουν  εξεταστεί από τις υπηρεσίες, μέχρι πότε αυτά τα παιδιά θα πέφτουν θύματα  κακοποιητικών συμπεριφορών χωρίς να ενεργοποιούνται έγκαιρα οι  υπηρεσίες που πρέπει; 

Δεύτερο θέμα, από το Νοέμβριο έχουν καταθέσει στο Δήμο κείμενο με  περισσότερες από 100 υπογραφές, για ένα θέμα που έχουμε θέσει κι εμείς  αρκετές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο, για τα προβλήματα που  αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στην πλατεία Λαού και στην πλατεία Αττικής.  Περιμένουν τόσους μήνες να μπει στην ημερήσια διάταξη και να συζητηθεί στο  Δημοτικό Συμβούλιο. 

Είναι σε απόγνωση ο κόσμος της Αθήνας. Είναι σε απόγνωση από  προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτός ο κόσμος στην πίεση της  καθημερινότητας. Έκαναν πορεία προς το αστυνομικό τμήμα Αγίου  Παντελεήμονα για να πάρει μέτρα, δεν είναι όμως μόνο θέμα καταστολής. 

Ζητάμε να μπει το θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης και  να μιλήσει εκπρόσωπος της επιτροπή κατοίκων στο δημοτικό συμβούλιο.  Αντίστοιχο αίτημα με 200 υπογραφές που μας ήρθε και από επιτροπές  κατοίκων των γύρω περιοχών (Αχαρνών, Ηπείρου, κλπ) για αντίστοιχα  προβλήματα.» 

Στην ίδια συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την εξασφάλιση της  απρόσκοπτης συνέχισης της φοίτησης των παιδιών των προσφύγων  που απομακρύνονται από τη δομή του Ελαιώνα, και που αναγκάζονται να  διακόψουν βίαια τη φοίτησή τους στα σχολεία της περιοχής, χωρίς καν να έχει  προηγηθεί μετεγγραφή τους σε άλλα σχολεία. Το συγκεκριμένο θέμα  εντάχθηκε στην ημερήσια διάταξη έπειτα από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης  και άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Στην τοποθέτηση του, ο Χάρης  Βουρδουμπάς, Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε τα  εξής:

«Κατά τη γνώμη μας πρέπει να αναδειχθούν ορισμένα βασικά σημεία που  προκύπτουν από τη συγκεκριμένη πολύ αρνητική εξέλιξη. Είναι μια ατράνταχτη  απόδειξη αυτού που επισημαίναμε και σε προηγούμενες τοποθετήσεις μας,  όλα τα προηγούμενα χρόνια, σε σχέση με την διαχείριση του προσφυγικού 

μεταναστευτικού τόσο από την τωρινή και την προηγούμενη δημοτική αρχή,  όσο και από την τωρινή και την προηγούμενη κυβέρνηση. 

Μία ατράνταχτη απόδειξη και της τεράστιας υποκρισίας σας, μιας και ο Δήμος  έχει εξασφαλίσει με πολύ γρήγορο τρόπο μία σειρά από διαδικασίες και μέσα  για να καλυφθούν μία σειρά από ανάγκες για τους πρόσφυγες από την  Ουκρανία (και πολύ καλά κάνει), γεγονός που δείχνει ότι αν θέλει να κάνει  κάποια πράγματα μπορεί να λειτουργήσει γρήγορα και αποτελεσματικά. Που  πάει μαζί με την κυβερνητική υποκρισία σε σχέση με το προσφυγόπουλο  Σαϊντού Καμαρά που ήταν προς απέλαση. 

Στην προκειμένη περίπτωση πετάτε στο δρόμο, επί της ουσίας μέσα στη  σχολική χρονιά, σχεδόν 265 παιδιά. Τόσα είναι τα εγγεγραμμένα σε σχολεία  όλων των βαθμίδων στην εκπαίδευση, από τα παιδιά πού διαμένουν στη δομή  του Ελαιώνα. Από τις παρεμβάσεις που κάναμε και στο διοικητή του camp και  στους Συντονιστές Εκπαίδευσης, όποιον κι αν ρωτήσαμε, κανένας δεν έχει να  δώσει σαφή απάντηση για το τι θα γίνει με αυτά τα παιδιά. 

Με αυτή την έννοια, πέρα από το ψήφισμα που μπορεί να καταλήξει σήμερα  το Δημοτικό Συμβούλιο, το βασικό δεν είναι να ακουστούν σήμερα ορισμένα  λόγια συμπάθειας, ούτε να πούμε ότι «δεν είναι ευθύνη του Δήμου» αλλά είναι  του Υπουργείου Μετανάστευσης.  

Το ζήτημα που θέτουμε είναι, ότι με την ευθύνη που έχετε ως δήμος ως  συνδιαχειριστής του προβλήματος του μεταναστευτικού-προσφυγικού στην  Αθήνα και όχι μόνο της δομής Ελαιώνα, να παρέμβετε στην κυβέρνησή σας  ώστε να ανασταλεί αυτή η απόφαση και τελικά να ολοκληρωθεί η σχολική  χρονιά γι αυτά τα παιδιά και βέβαια να εξασφαλιστεί η φοίτησή τους στα  σχολεία την επόμενη χρονιά. 

Έχουμε συνυπογράψει ως Λαϊκή Συσπείρωση για να μπει το θέμα αυτό στην  ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου και περιμένουμε συγκεκριμένη  απάντηση από τη διοίκηση του Δήμου.» 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: