Μεγάλες διαδηλώσεις για Προσφυγικό / Μεταναστευτικό σε Λέσβο, Χίο και Σάμο – Ρεσιτάλ ρατσισμού από τον περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου

Μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν χτες σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, με κύρια αιτήματα τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα μας, το κλείσιμο των hot spots, να μη δημιουργηθεί κανένα άλλο κλειστό ή ανοιχτό πουθενά στα νησιά και να καταργηθεί η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας – Ελλάδας.

Μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν χτες σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, με κύρια αιτήματα τον απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα μας, το κλείσιμο των hot spots, να μη δημιουργηθεί κανένα άλλο κλειστό ή ανοιχτό πουθενά στα νησιά και να καταργηθεί η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας – Ελλάδας.

Χιλιάδες κάτοικοι συμμετείχαν στην απεργιακή κινητοποίηση στη Λέσβο και στις στάσεις εργασίας σε Χίο και Σάμο. Εκλεισαν καταστήματα και πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις και πορείες.

Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι τα νησιά δεν μπορούν να είναι φυλακές ανθρώπων, όπως επιτάσσουν οι πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Οτι οι ροές των κατατρεγμένων θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις θα διαλύουν τις χώρες τους αλλά και θα στραγγαλίζουν οικονομικά τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους.

Οτι δεν πρέπει να εξισώνονται τα θύματα με τους θύτες, τους υπαίτιους για τα μεταναστευτικά – προσφυγικά ρεύματα, για τον εγκλωβισμό, για τις άθλιες συνθήκες διαμονής.

Οτι πρέπει να απομονωθούν οι προσπάθειες εγκλωβισμού και ελέγχου των λαϊκών διαμαρτυριών εντός των αντιδραστικών επιλογών που καταδικάζουν τα νησιά να έχουν μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Εδώ και τώρα απεγκλωβισμός!

Πλήθος κόσμου στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς

Στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, στην απεργιακή συγκέντρωση για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό που κάλεσε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, χτες το πρωί μαζεύτηκε πλήθος κόσμου από όλο το νησί, διεκδικώντας:
  • Να κλείσουν τώρα όλα τα hot spots, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο – φυλακή στο νησί, ούτε ανοιχτό ούτε κλειστό.
  • Απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.
  • Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας, και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Ολη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και Εκπαίδευση, να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.
  • Να καταργηθούν η Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και όποια άλλη Συνθήκη τούς εγκλωβίζει στα νησιά και στη χώρα.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.
  • Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.

Η συγκέντρωση πορεύτηκε μέσω της προκυμαίας της πόλης μέχρι τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου και θυροκόλλησαν τα αιτήματα, καθώς δεν υπήρχε κανένας αρμόδιος να του επιδοθούν.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης και της πορείας ακούγονταν συνθήματα όπως «Η αποσυμφόρηση είναι εμπαιγμός, εδώ και τώρα απεγκλωβισμός», «Κλειστές ή ανοιχτές, όλες οι δομές είναι Γκουαντάναμο, είναι φυλακές», «Μετανάστες – πρόσφυγες – κάτοικοι νησιών είμαστε όλοι θύματα των ιμπεριαλιστών», «Αλληλεγγύη το όπλο των λαών, όχι στο μίσος των εθνικιστών», «Ούτε κλειστά ούτε ανοιχτά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά», «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν».

Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Νάσος Γαλής εκ μέρους της ΔΗΠΑΚ Ιατρών Λέσβου, μέλος της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Παναγιώτης Παπαρίσβας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ΕΒΕ Νίκος Μπουλμπούλης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου Δημήτρης Καραγιάννης.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, Θοδωρής Ασλανίδης. Ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε:

«Σήμερα εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε πρόσφυγες και μετανάστες, στα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των συνεπειών τους αλλά και του οικονομικού στραγγαλισμού των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών τους. Και τα δύο αυτά έχουν ως συνέπεια τον ξεριζωμό των λαών από τις πατρίδες τους, τις αιτίες που γεννούν τη μετανάστευση και την προσφυγιά.

Σήμερα όμως, για άλλη μια φορά, εκφράζουμε και την εναντίωση μας, τη διαφωνία μας στα σχέδια της κυβέρνησης, που παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη συνεχίζει την πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ την ίδια στιγμή παραμένει αδιάφορη για τα προβλήματα που βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού (…)

Σε αυτήν την πολιτική βέβαια συναινεί ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρης, αφού με τις θέσεις που εκφράζει για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό και με την απόλυτη συμφωνία του με τις θέσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ αποδεικνύει περίτρανα ότι είναι υπέρ της λειτουργίας των hot spots αλλά και της δημιουργίας νέων κλειστών κέντρων κράτησης.

Προσπαθεί να εγκλωβίσει, να ελέγξει και να παγιδεύσει τις λαϊκές διαμαρτυρίες εντός των αντιδραστικών επιλογών που καταδικάζουν τα νησιά να έχουν μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών. Αυτό εξάλλου αποδεικνύουν ο αποκλεισμός των φορέων από τις ομιλίες αλλά και οι αυταπάτες που πλασάρει με τις θέσεις που προασπίζει (…)

Αναφέρει το αντιδραστικό και απαράδεκτο σύνθημα της αφίσας τους ότι “θέλουμε πίσω τα νησιά μας”! Εκτός του ότι ρίχνουνε νερό στο μύλο ακροδεξιών, φασιστικών και ρατσιστικών φωνών, αποκρύπτουν ότι με τα μέτρα που προτείνουν, τα νησιά μας θα μετατραπούν σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, σε απέραντα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατατρεγμένων (…)

Και συνεχίζει το σύνθημα: “Θέλουμε πίσω τη ζωή μας”! Λες και μας έκλεψαν τη ζωή, λες και οι πρόσφυγες και μετανάστες ευθύνονται για τον μακροχρόνιο εγκλωβισμό τους στα νησιά μας και στην Ελλάδα γενικότερα. Εξισώνουν δηλαδή τα θύματα με τους θύτες, τους υπαίτιους για τα μεταναστευτικά – προσφυγικά ρεύματα, για τον εγκλωβισμό, για τις άθλιες συνθήκες διαμονής.

Να τους θυμίσουμε μόνο ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι οι πρώτοι που θέλουν να φύγουν προς τις χώρες προορισμού τους, να ζήσουν ανθρώπινα και όχι στοιβαγμένοι, κάτω από άθλιες συνθήκες».

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου. Ακολούθησε πορεία στην κλειστή – λόγω της απεργίας των εργαζομένων – Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου θυροκολλήθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

ΣΑΜΟΣ
Τα σχέδια της κυβέρνησης να μείνουν στα χαρτιά

Μεγάλη κινητοποίηση έγινε και στη Σάμο. Κλειστές παρέμειναν οι υπηρεσίες της Τοπικής Διοίκησης, τα εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα στο χώρο της εστίασης και τα σούπερ μάρκετ. Χιλιάδες κάτοικοι του νησιού συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ.

Στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του ΕΚ Βασιλική Βρυνιώτη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου χαιρετίζει όσους διεκδικούν να κλείσει το hot spot και να μη γίνει κανένα νέο πουθενά, κλειστό ή ανοιχτό, μικρό ή μεγάλο. Πρόσφυγες και μετανάστες να απεγκλωβιστούν από τα νησιά και τη χώρα και να πάνε με ασφάλεια όπου επιθυμούν.

Χαιρετίζουμε όσους ορθώνουν το ανάστημά τους και δεν ανέχονται να μας κοροϊδεύουν τόσο η προηγούμενη όσο και αυτή η κυβέρνηση, που συνεχίζει την πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ, διατηρώντας τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και άλλες συνθήκες και συμφωνίες, οι οποίες πρέπει άμεσα να καταργηθούν. Είναι απάνθρωπο και δεν ανεχόμαστε άλλο αυτοί οι άνθρωποι να ζούνε σε φαβέλες, εκτεθειμένοι στο κρύο, στη βροχή και τις ασθένειες. Πρέπει στο νησί να διαμένουν για λίγο σε έναν αξιοπρεπή μικρό χώρο καταγραφής και ταυτοποίησης, όπου θα τους παρέχεται ιατροφαρμακευτική φροντίδα και από εκεί σύντομα θα μετακινούνται σε ανθρώπινες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου θα κάνουν τις αιτήσεις ασύλου και θα μεταβαίνουν με ασφάλεια σε όποια χώρα επιθυμούν.

Είμαστε εδώ σήμερα, συνεχίζοντας τον αγώνα που δίνουμε εδώ και καιρό για να μείνουν στα χαρτιά τα σχέδια της κυβέρνησης! Για να μη γίνει το νέο hot spot – κέντρο κράτησης, γιατί θα μονιμοποιηθούν ο εγκλωβισμός, η καταστολή και η απανθρωπιά. Σε συνδυασμό με τον νέο νόμο για το άσυλο θα χωριστούν οικογένειες, θα οξυνθεί το πρόβλημα για τους κατοίκους του νησιού και για πρόσφυγες – μετανάστες. Οι επιπτώσεις του εγκλωβισμού είναι καθημερινά ορατές στη ζωή των κατοίκων και γι’ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να αποζημιώσει στο 100% όσους έχουν υποστεί ζημιές. Αλλωστε, αυτή και η προηγούμενη έχουν ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί μας. Πρέπει να σταματήσει το αίσχος των ΜΚΟ, να φύγουν από το νησί και το κράτος να αναλάβει όλη τη διαχείριση του Προσφυγικού».

Ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, υπογράμμισε, ανάμεσα στα άλλα, ότι «εμείς δεν μιλάμε με μισόλογα. Εμείς δεν λέμε άλλα τώρα και άλλα μετά από μια ώρα. Εμείς δεν χαϊδεύουμε κανέναν και πολύ περισσότερο δεν προσπαθούμε να κρυφτούμε πίσω από τα δάχτυλά μας. Δεν λέμε άλλα στο λαό και άλλα όταν συσκεπτόμαστε με τους αρμόδιους. Δεν βγάζουμε κορόνες αντιδραστικές, πυροδοτώντας ακραίες καταστάσεις, εξισώνοντας πολλές φορές τους θύτες με τα θύματα, όπως κάνουν πολλοί άλλοι. Εμείς σηκώνουμε το χέρι και δείχνουμε ευθεία τους πραγματικούς υπεύθυνους. Δείχνουμε αυτούς που πραγματικά ευθύνονται για όλη αυτήν την κατάσταση. Αυτούς που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εκδιώχνουν λαούς ολόκληρους από τις χώρες τους, οδηγώντας τους σε θάλασσες νεκροταφεία ή σε θάλασσες ελπίδας, μιλώντας τους για παραδείσους.

Δείχνουμε αυτούς που τους εγκλωβίζουν στα νησιά μας και τη χώρα, που δεν είναι άλλοι από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις. Τους εγκλωβίζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, δημιουργώντας στην κυριολεξία μια άθλια κατάσταση για ντόπιους, πρόσφυγες και μετανάστες. Τους εγκλωβίζουν στα νησιά και τη χώρα, ώσπου να έρθει η ώρα να πάρει η ΕΕ την επόμενη βάρδια των φτηνών εργατών, αφού πρώτα τους κοιτάξει καλά στα δόντια».

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, Βασίλης Πανουράκης, ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης και ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος.

ΧΙΟΣ
Οχι σε νέα κέντρα – φυλακές

Στη Χίο η κεντρική πλατεία της πόλης και οι γύρω από αυτήν δρόμοι είχαν από νωρίς το μεσημέρι κατακλυστεί από κόσμο.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Μάρκος Σκούφαλος, πρόεδρος του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, τόνισε ότι «το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα του νησιού είναι παρόν, δίνει τον αγώνα απέναντι στις πολιτικές εγκλωβισμού ανθρώπινων ψυχών στα νησιά μας και στη χώρα μας, εκφράζει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του στα θύματα του πολέμου, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, γιατί έχουμε βαθιά γνώση της Ιστορίας του λαού μας. Εχουμε ζήσει και πολέμους και επεμβάσεις και προσφυγιά. Το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, όταν με τυμπανοκρουσίες η προηγούμενη κυβέρνηση ίδρυε τη ΒΙΑΛ, ήταν εκεί και διαμαρτυρόταν, γιατί ήξερε τι θα συμβεί και πως σύντομα τα λόγια θα έδιναν τη θέση τους στη σημερινή τραγική πραγματικότητα. Το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ με συνέπεια αγωνίζεται ενάντια στη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας – ελληνικών κυβερνήσεων, πρώτα του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ, που το τερματίζει δημιουργώντας φυλακές και στρατόπεδα συγκέντρωσης, μετατρέπει τους κατοίκους των νησιών μας σε δεσμοφύλακες.

Δεν χάνουμε το στόχο. Δεν βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Οι υπογραφές εγκλωβισμού και οι υποσχέσεις για κέντρα – φυλακές είναι δεδομένες. Είναι η κυβερνητική πολιτική που γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τη θέληση και τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών για απεγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων από τα νησιά και τη χώρα. (…) Ολα αυτά τα χρόνια οι δημόσιες υπηρεσίες που ανήκουν στην ΑΔΕΔΥ, οι εκπαιδευτικοί, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, οι δικαστικοί υπάλληλοι, η Αστυνομία, το Λιμενικό, οι υπηρεσίες ασύλου και πρώτης υποδοχής είναι στο μάτι του κυκλώνα, επωμίζονται τεράστιο φόρτο με λειψές δυνάμεις, παραμένουν υποστελεχωμένες και δεν μπορούν ούτε τον ντόπιο πληθυσμό να εξυπηρετήσουν ούτε τον προσφυγικό. (…)

Είναι ντροπή να υπάρχουν στα νησιά μας και στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της υποτιθέμενης πολιτισμένης Ευρώπης στρατόπεδα συγκέντρωσης και εγκλωβισμού ανθρώπων. Να υπάρχουν φυλακισμένοι, απομονωμένοι και χωρίς τη δυνατότητα επανένωσης με τις οικογένειές τους. Είναι ντροπή τα νησιά μας και οι θάλασσές τους να είναι υγροί τάφοι και ο ανθρώπινος πόνος μόνιμος περιπατητής στους δρόμους μας. (…)

Τέλος, δηλώνουμε ότι με αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να σταθούμε όρθιοι απέναντι στις κυβερνητικές αντιλαϊκές πολιτικές, αλλά και απέναντι στο μίσος για τον άνθρωπο ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας ή χρώματος».

Στη συγκέντρωση μίλησαν ακόμα οι: Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης, δήμαρχος Οινουσσών Γιώργος Δανιήλ, δήμαρχος Ψαρών Κώστας Βρατσάνος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου Παντελής Λεγάτος, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του ΤΕΕ Μάνος Μισυρλής, αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕ Χίου Δημήτρης Κυτριλάκης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κώστας Λίνας. Οι ομιλητές επεσήμαναν την ανάγκη του απεγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών από το νησί, την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στη δημιουργία υπερδομής στο Αίπος ή σε όποια άλλη περιοχή του νησιού, το άμεσο κλείσιμο της ΒΙΑΛ.

Ρεσιτάλ ρατσισμού από τον περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου

Σε ένα ρεσιτάλ ρατσισμού επιδόθηκε χτες ο περιφερειάρχης Βόρειου Αιγαίου, Κ. Μουτζούρης, στην ομιλία του στη συγκέντρωση στη Μυτιλήνη, που διοργάνωσε μαζί με άλλους τοπικο-διοικητικούς φορείς. Μια ομιλία αφενός μεν «αβάντα» στα κυβερνητικά μέτρα, αφετέρου με πολλές λαθροχειρίες, αφού κατέστησε θύτες τα θύματα, δηλαδή, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσιεύματα τοπικών ιστοσελίδων ανέφερε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά: «Μα ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι η ζωή των νησιών έχει αλλοιωθεί σε μεγάλο βαθμό; Οτι δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο σύστημα Υγείας, ότι δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε από τις τράπεζες; Οτι το σχολικό μας σύστημα έχει φορτιστεί υπέρμετρα;». Ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι για τα προβλήματα αυτά δεν φταίνε η ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική και οι περικοπές, αλλά οι χιλιάδες ξεριζωμένοι άνθρωποι που έρχονται στη χώρα μας για να γλιτώσουν τη ζωή τους. Ουσιαστικά, επανέλαβε, με δικά του λόγια, τη λογική της Χρυσής Αυγής και των ακροδεξιών μορφωμάτων…

Σε άλλο σημείο ο περιφερειάρχης ανέφερε: «Θέλουμε αποτροπή». Πρόσθεσε δε κινδυνολογώντας ότι «έχει αλλάξει βιαίως η ζωή μας. Στις χώρες της Ευρώπης έχουν αλλοδαπούς. Αλλά αυτές οι χώρες ήταν αποικίες και μεταφέρθηκαν ως δούλοι οι άνθρωποι. Θέλουν να μας επιβάλουν άλλον τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία». Με τα λόγια αυτά στην ουσία αναπαρήγαγε χρυσαυγίτικα επιχειρήματα περί εισβολέων που προσπαθούν να αλλάξουν τη σύνθεση του πληθυσμού της χώρας.

Λες και παπαγάλιζε τα πρωτοσέλιδα ακροδεξιών φασιστικών φυλλάδων τύπου «Ελεύθερης Ωρας» και «Μακελειού», ο Κ. Μουτζούρης αναφέρθηκε σε ένα σχέδιο «υποκατάστασης πληθυσμού». Και είπε, θυμίζοντας άλλες εποχές: «Η πατρίς κινδυνεύει. Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας». Κάλεσε την κυβέρνηση να εντείνει ακόμα περισσότερο την καταστολή κατά προσφύγων και μεταναστών. Αλλωστε, αποτροπή κατά των ξεριζωμένων εφαρμόζει και η κυβέρνηση με την ενίσχυση των μέτρων καταστολής στα σύνορα.

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: