Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου: Φόροι, φόροι και… πάλι φόροι – Γιατί καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό 2021

Στηρίζουμε μία άλλη εναλλακτική πρόταση, έναν άλλο συνολικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία της ανθρώπινης ζωής που σήμερα μπαίνει στο ζύγι του κέρδους. 

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης Περιστερίου για τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα 2021 του Δήμου Περιστερίου: 

1.Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 82.500.000 € (ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΩΝ 7.150.000 €) ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΣ.

Υποτάσσεται, όπως και ο κρατικός προϋπολογισμός, στις ανάγκες των λίγων, στις προτεραιότητες που θέτουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες της πόλης μας, ευθυγραμμίζεται με τον δημοσιονομικό κορσέ του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Στον προϋπολογισμό του Δήμου θα έπρεπε να αποτυπώνονται κοινωνικές πολιτικές για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, θέτοντας στην υπηρεσία του λαού τα τεράστια επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αντί αυτού βλέπουμε πάλι πως οι βασικοί τομείς όπου κατευθύνονται τα χρήματα είναι σε συνεχείς αναπλάσεις (με στόχο την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στο χώρο της διασκέδασης), στους εργολάβους, στην εμπορευματοποίηση της δημόσιας γης και στις ιδιωτικοποιήσεις. 

2.ΜΕΙΩΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΠΙΟ ΒΑΘΙΑ ΤΟ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ

Η Διοίκηση Παχατουρίδη χειροκρότησε τις αντιδραστικές αλλαγές του Κλεισθένη και του Καλλικράτη που επιβάλλουν: Απόλυτη μείωση της χρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανταποδοτικότητα παντού, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων (με τα 5μηνα και τα 8μηνα να είναι καθεστώς), σύμπραξη με ιδιώτες και ΣΔΙΤ, πάρτυ από ΜΚΟ. Όλα αυτά για να περισσεύει ζεστό χρήμα για τους επιχειρηματίες, τις τράπεζες, το χρέος. 

Οι ΚΑΠ (κρατική χρηματοδότηση) από το 2011 έχουν μειωθεί κατά 65%. Και σα να μην έφτανε αυτό, πλέον το κράτος και η κυβέρνηση δεν αφήνουν  όποιον διαφωνεί να κάνει έστω μία πρόταση αφού θα πρέπει να υποβάλλει αιτιολογική έκθεση και αυτή να έχει εγκριθεί από την οικονομική επιτροπή. Δηλαδή όποιος θέλει να καταργηθούν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς ή να μειωθούν οι δημοτικοί φόροι κατά 20-30% θα πρέπει να πείσει ότι αυτό δεν πλήττει τα δημοσιονομικά της χώρας και του Δήμου!!! 

3.ΟΙ ΛΙΓΟΙ, ΕΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΓΓΙΧΤΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΑΧΑΤΟΥΡΙΔΗ 

Τα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ) ανέρχονται στα 21,8 εκατομμύρια ευρώ (26,5% των συνολικών εσόδων). Τα 20,7 εκατομμύρια ευρώ θεωρούνται μη εισπράξιμα από τη Διοίκηση του δήμου. 

Είναι γνωστό ότι οι διάφοροι εισπρακτικοί μηχανισμοί απαιτούν με κάθε μέσο (εκβιασμούς, κατασχέσεις κλπ) και την τελευταία δεκάρα που οφείλουν (λόγω αδυναμίας) τα λαϊκά νοικοκυριά. Υπάρχουν μεγαλοοφειλέτες που οφείλουν αυτό το ποσό και μένουν στο απυρόβλητο; 

Συνεχίζουν να τρίβουν τα χέρια τους οι καναλάρχες, ιδιοκτήτες σούπερ-μάρκετ, μεγάλων εμπορικών κέντρων, νυχτερινών κέντρων, ιδιοκτήτες ΠΑΕ. 

4.ΦΟΡΟΙ, ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ …ΠΑΛΙ ΦΟΡΟΙ:

    • Τα ΙΔΙΑ ΕΣΟΔΑ του Δήμου ανέρχονται στο ποσό των 19.953.000 €. Πάνω από το 57% των τακτικών εσόδων του Δήμου αφορά νόμιμο “άρπαγμα” από τους δημότες με τέλη, φόρους, παράβολα, πρόστιμα και άλλα χαράτσια.
  • Η κρατική συμμετοχή (ΚΑΠ, επιχορηγήσεις για επενδύσεις ή λειτουργικές δαπάνες) προέρχεται πάλι από την υπερφορολόγηση του λαού (φόροι εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης). Μόνο ένα μικρό μέρος από αυτήν την άγρια φοροληστεία επιστρέφει στο λαό. Στην ουσία ο λαός ξαναπληρώνει μέσω του δήμου για υπηρεσίες που έχει ήδη πληρώσει στο κράτος (τέλη, τροφεία, κολυμβητήριο, σχολεία και άλλα πολλά)

Να ποιος πληρώνει και την κρίση και την ανάπτυξη.  

5.ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • 6.500.000 από τα 7.200.000 είναι έργα από τις προηγούμενες χρονιές (τα περισσότερα βρίσκονται για χρόνια στο μελετητικό στάδιο).  
  • Από το πολυδιαφημισμένο απόθεμα του Δήμου και από τον όγκο της ανταποδοτικής φοροληστείας η Διοίκηση θα  διαθέσει μόνο 250.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση έργων από ιδίους πόρους.  
  • Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από άλλους φορείς κρατικής χρηματοδότης και από κονδύλια του ΕΣΠΑ οι εγγραφές είναι πενιχρές έως μηδενικές.  Στο τεχνικό πρόγραμμα εγγράφονται διεκδικήσεις από αυτές τις πηγές ύψους 10.500.000,00 ευρώ και έργα προ δημοπράτησης ύψους 41.000.000 ευρώ αλλά η αλήθεια είναι ότι ο δείκτης επενδυτικών δαπανών ανήλθε (!) στο 2.39%. Δηλαδή, όπως κάθε χρόνο εγγράφουν και περιγράφουν φαραωνικά έργα μένουν μόνο στη φαντασία τους. 
  1. ΔΕΝ ΕΓΓΡΑΦΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΟΝΔΥΛΙ ΓΙΑ:
  • αντιπυρικό ή αντισεισμικό έργο παρά μόνο μπαλώματα 
  • αντιπλημμυρική θωράκιση παρά μόνο το αντιπλημμυρικό στην Τσαλαβούτα και στο Βόρειο Περιστέρι (προβλέπεται να γίνει Γιοφύρι της Άρτας) και αυτό μετά από δεκαετίες που υπάρχει πρόβλημα. Έχουμε θρηνήσει υλικές καταστροφές και ανθρώπινα δράματα για να γραφτεί έστω και αυτό το έργο.
  • απαλλοτριώσεις  οικοπέδων για κοινόχρηστο πράσινο, πλατείες και διανοίξεις οδικών αρτηριών 
  • δημοτικό αποτεφρωτήρα ή διαδημοτικό νεκροταφείο την ώρα που η κατάσταση στο νεκροταφείο είναι αφόρητη και οι φόροι ταφής είναι τεράστιοι.
  • ανάγκες προσωπικού σε όλους τους κλάδους και ειδικότητες.

Η Διοίκηση Παχατουρίδη δεν τολμά ούτε να διεκδικήσει τα παραπάνω από το Υπουργείο γιατί υλοποιεί κατά γράμμα τις εντολές τις κυβέρνησης και  αποκοιμίζει το λαό αντί να τον κινητοποιεί για να  αποσπά κατακτήσεις.

7.ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

Από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για μισθοδοσίες, εργοδοτικές εισφορές και Μέσα Ατομικής Προστασίας των εργαζομένων του Δήμου το κράτος καλύπτει μόνο τα 14,7 εκατομμύρια €. Δηλαδή, μόνο για τους εργαζόμενους του Δήμου, το κράτος δίνει 3 εκατομμύρια € λιγότερα. 

Το κονδύλι για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ενώ θα έπρεπε να ήταν αυξημένο (με βάση εγκύκλιο του 2019 τα ΜΑΠ είναι περισσότερα).

Συνεχίζονται τα υπέρογκα πόσα που πλησιάζουν το 1.000.000 ευρώ για τους εργολάβους στο πράσινο και αρκετές χιλιάδες ευρώ σε άλλες υπηρεσίες. 

Η Διοίκηση Παχατουρίδη συνεχίζει την απαξίωση υπηρεσιών που σιγά-σιγά τις προωθεί σε εργολάβους και σπεύδει πρώτη να υλοποιήσει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την 3ωρη εργασία και τις απολύσεις.

8.ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ Β/Ν ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Στον φετινό προϋπολογισμό προβλέπονται για την παιδεία 377.700 ευρώ τα οποία είναι όλα από κρατική χρηματοδότηση. 

H Διοίκηση του Δήμου Περιστερίου έχει ήδη, το 2020, παρακρατήσει χρήματα από την κρατική επιχορήγηση των σχολείων από τις λειτουργικές ανάγκες τους, επικαλούμενη τα έξοδα για αγορά αντισηπτικών και μέσων ατομικής προστασίας!

Για άλλη μία φορά ΔΕΝ υπάρχει πρόβλεψη για: 

  • Άμεση ανέγερση νέων σύγχρονων σχολείων και παιδικών σταθμών από δημόσιο φορέα που θα έχει τη συνολική ευθύνη. Το ΕΕΕΕΚ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΛΗΡΩΣ από την εισήγηση. Το ίδιο το 28ο Δημοτικό και η μετεγκατάστασή του, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Συλλόγου Γονέων, καθώς και δεκάδες άλλα σχολεία όπως: 4ο Δημοτικό, Ειδικό Δημοτικό, 7ο-10ο Λύκειο, 6ο Γυμνάσιο. Τα ΠΡΟΚΑΤ θα γίνουν μόνιμα (δύο από τα νηπιαγωγεία της πόλης ήδη το βιώνουν)
  • Άμεση εγκατάσταση του φυσικού αερίου μέσα στα σχολεία ενώ οι αγωγοί έχουν φτάσει ήδη απ’ έξω.

Όσον αφορά τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. 

Για 5η χρονιά (!!!) λιμνάζει η μελέτη για την κατασκευή του ενός και μόνο βρεφονηπιακού σταθμού με το κονδύλι του 1.800.000,00 ευρώ να εγγράφεται χρόνια τώρα στους προϋπολογισμούς  χωρίς να προχωρά τίποτα.

Αυτά όταν 250 παιδιά έχουν μείνει έξω από παιδικό σταθμό (από αυτά που έκαναν αίτηση) και η Διοίκηση ανερυθρίαστα απέλυσε 14 εργαζόμενες βρεφονηπιακών σταθμών με ψεύτικες συνεδριάσεις φέτος το καλοκαίρι.

9.ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ

Η Διοίκηση Παχατουρίδη δεν πήρε ούτε το αυτονόητο μέτρο για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη το διάστημα που τα μαγαζιά είναι κλειστά λόγω του lockdown. 

Στον Προϋπολογισμό του 2021 δεν περιλαμβάνεται καμία μείωση τελών και φόρων. Μόνο μεγάλα λόγια και “βαρετά” σποτάκια.

10.ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Την ώρα που μπροστά μας έχουμε την παραπέρα ιδιωτικοποίηση στη διαχείριση και αποκομιδή απορριμμάτων η απόδοση στον ΕΔΣΝΑ ύψους 3.000.000 € προκαλεί οργή.

Οι εκλεκτοί του κ. Πατούλη στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ και μέσα στην πανδημία, και μέσα στο κατακαλόκαιρο, συνεχίζουν ακάθεκτοι το έγκλημα που ξεκίνησε την 1η Αυγούστου 2019 για την κατασκευή της νέας χωματερής στη Φυλή. Kάθε μέρα πρόσθετες ποσότητες αποβλήτων προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες. Επεκτείνεται το Εργοστάσιο Ανακύκλωσης Κομποστοποίησης. Εγκρίνεται το ανενεργό λατομείο “Μουσαμά” ως κατάλληλος χώρος για ΧΥΤΥ και αναμπαίνει στο “παιχνίδι” η κατασκευή δύο μεγάλων εργοστασίων επεξεργασίας σκουπιδιών.

Αυτά την ώρα που η υγειονομική βόμβα του Σταθμού Μεταφόρτωσης απορριμάτων (δίπλα στο Άλσος) και το λειοτεμαχιστή που μόνο τα φίλτρα του προβλέπονται να κοστίσουν 40.000 ευρώ!!! Η Διοίκηση Παχατουρίδη συμφωνεί με τη λογική «ο ρυπαίνων πληρώνει», η πολιτική της είναι μακριά από τη λογική της ανακύκλωσης στην πηγή.

11.ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ

Οι δικαστικές εξελίξεις σχετικά με τις παράνομες διεκδικήσεις των καταπατητών της Μονής Λαμίας συνεχίζονται.

Η Διοίκηση συνεχίζει την απ’ ευθείας αγορά εκτάσεων από φερόμενους ως ιδιοκτήτες, τη σκόπιμη σκιαμαχία σε δικαστήρια. Κανείς δεν κόβει με τσαμπουκά τον αέρα οικονομικών συμφερόντων και καταπατητών. Μια σειρά έργα θα μπορούσαν να είχαν γίνει με απαλλοτρίωση χώρων και με το υπάρχον προσωπικό του Δήμου το οποίο μπορεί να κάνει θαύματα με τη δουλειά του. 

Διεκδικούμε  την ενοποίηση των χώρων νεκροταφείο, Άλσος, ΣΜΑ (γκαράζ), Εκθεσιακό, Τολ και να διαμορφωθεί ένας μεγάλος χώρος πρασίνου, περιπάτου, άθλησης με χαμηλή ή και καθόλου εμπορική δραστηριότητα. 

Απαιτούμε άμεση νομοθετική ρύθμιση που να κατοχυρώνει ότι οι πλατείες και το Ποικίλο Όρος είναι δημόσιο κτήμα. Να παραχωρηθεί στο Δήμο Περιστερίου και στους άλλους δήμους αποκλειστικά για χώρος πρασίνου, αναψυχής, περιπάτου και πολιτισμού.

12.ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

Το πλεόνασμα των 6.250.000 εκ. ευρώ που δημιουργήθηκε από τη φορομπηχτική πολιτική και την ανταποδοτικότητα η διοίκηση δηλώνει  ότι θα παραμείνει άθικτο στο τέλος του 2020 και διαθέσιμο για την ώρα που θα ζητηθεί από την κυβέρνηση για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών η για απευθείας αγορές οικοπέδων.

Γιατί με το πλεόνασμα δεν ελαφρύνονται οι πιο αδύναμοι (οικονομικά) δημότες; 

Γιατί δεν καταργούνται τα τροφεία στους Β/Ν σταθμούς; Γιατί δεν καταργείται η ανταποδοτικότητα σε μια σειρά υπηρεσίες; Γιατί δεν μειώνονται δραστικά τα δημοτικά τέλη; 

 

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ 

Για την προστασία της υγείας και τη ζωή που δικαιούμαστε

Η εξάπλωση της πανδημίας επιβάλλει τη λήψη άμεσων μέτρων για την υγεία των κατοίκων και των εργαζόμενων του Δήμου. Η διοίκηση του Δήμου πρέπει να σταθεί δίπλα σε όσους διεκδικούν τη στήριξη του  δημόσιου συστήματος υγείας.

Ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε: 

    • Στελέχωση των Κέντρων Υγείας Περιστερίου ώστε να μπορούν να καλύπτουν τους δημότες σε δωρεάν εξετάσεις, τεστ και πληροφόρηση. 
  • Να στελεχωθεί το Αττικό, ως το πιο κοντινό νοσοκομείο στην περιοχή μας. 
    • Μαζικά δωρεάν τεστ για COVID στο Περιστέρι που είναι ήδη επιβαρυμένο. 
  • ΟΛΑ τα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους του Δήμου
  • Προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας σε σχολεία και Β/Ν σταθμούς. 
  • Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας χωρίς αποζημίωση για όσο χρειαστεί.

Απαιτούμε την πλήρη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος, για να μην πληρώνει διπλά και τριπλά το λαϊκό νοικοκυριό για βασικές του ανάγκες.

Στηρίζουμε μία άλλη εναλλακτική πρόταση, έναν άλλο συνολικό σχεδιασμό που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία της ανθρώπινης ζωής που σήμερα μπαίνει στο ζύγι του κέρδους. 

Γι’ αυτό δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε: 

  • Χρηματοδότηση από το κράτος όλων των μέτρων και έργων για πρόληψη- αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί). 
  • Δημόσια και δωρεάν κάλυψη σε αναγκαίες υποδομές για το λαό. 
  • Προστασία του περιβάλλοντος με ατμόσφαιρα, νερό, πράσινο και ελεύθερους χώρους και εξασφάλιση των αναγκαίων έργων οδοποιίας. 
  • Διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στους φυσικούς πόρους
  • Την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερων χώρων. 
  • Τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, την προστασία των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων μέσα από ένα διευρυμένο κρατικό δίκτυο δομών. 
  • Ανάπτυξη δικτύου δωρεάν δημοτικής συγκοινωνίας.

Για αυτά θα κινητοποιηθούμε μαζί με το λαό, τα σωματεία και τους φορείς της πόλης.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: