Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας: Βαθιά ταξική η πολιτική του Δήμου εν μέσω κρίσης

“Συζητάμε με δεδομένες τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, τις ζώνες τεράστιας  φτώχειας και ένδειας ειδικότερα στην πόλη μας, για την οποία κάποιοι τώρα  ανακάλυψαν, καθυστερημένα, ότι το ένα τέταρτο είναι μετανάστες και πάνω από το ένα  τρίτο ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. “

Στη συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Δεκέμβρη 2020, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ & Δημοτικός  Σύμβουλος, έθεσε στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση τα εξής θέματα: 

«Σήμερα συζητάμε με δεδομένο ότι μέχρι και τις 7 Γενάρη θα συνεχιστεί ο αποκλεισμός  και θα συνεχίσουμε να μετράμε καθημερινά σχεδόν εκατό συνανθρώπους μας να χάνουν  τη ζωή τους. Τα νοσοκομεία, ειδικά στην Αθήνα, βρίσκονται σε κατάσταση τραγική, με το  προσωπικό τους να τα δίνει όλα και να έχει εξαντληθεί κυριολεκτικά.  

Συζητάμε με δεδομένες τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, τις ζώνες τεράστιας  φτώχειας και ένδειας ειδικότερα στην πόλη μας, για την οποία κάποιοι τώρα  ανακάλυψαν, καθυστερημένα, ότι το ένα τέταρτο είναι μετανάστες και πάνω από το ένα  τρίτο ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.  

Με αυτά τα δεδομένα η πολιτική σας αφήνει βαθύ ταξικό αποτύπωμα. Αναφέρομαι σε  συγκεκριμένα θέματα από τα οποία φαίνονται οι προτεραιότητες της δημοτικής Αρχής και  το πως αντιλαμβάνεται την πόλη, τους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους αυτής της πόλης: 

  • Έχουμε τρεις μέρες έντονα καιρικά φαινόμενα στην Αθήνα. Την προηγούμενη  εβδομάδα είχαμε άλλες δύο μέρες με τέτοια καιρικά φαινόμενα. Είναι απλά μια  συνεχής βροχόπτωση, όμως όποιος περπατήσει στην πόλη διαπιστώνει ότι η εικόνα  που υπάρχει στην Αθήνα είναι τραγική. 

Υπάρχουν δρόμοι που έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, όπως για παράδειγμα η οδός  Λιοσίων! Υπάρχουν διασταυρώσεις που έχουν μετατραπεί σε χείμαρρους που είναι  επικίνδυνο να διαβείς, όπως για παράδειγμα Πατησίων & Χαλκίδος! Υπάρχουν κτίρια  που πέφτουν από αυτή τη βροχή, όπως αυτό στην οδό Μυλλέρου! Υπάρχουν  ολόκληρες γειτονιές που μετατρέπονται σε λίμνες, όπως στην Ακαδημία Πλάτωνος  που καταγγείλαμε την προηγούμενη εβδομάδα! Ο κόσμος παίρνει τηλέφωνο στο Δήμο  και συνδέετε κυριολεκτικά με το πουθενά! Υπάρχουν φρεάτια βουλωμένα χωρίς καμία  πρόβλεψη. 

Καμία μέριμνα δεν υπάρχει ώστε να πάρουν το δρόμο της υλοποίησης έργα που έχουν  ήδη ψηφιστεί. Επειδή στο πρώτο θέμα ο Δήμαρχος θα μας αναλύσει πώς μέσα σε μόλις έξι μήνες θα γίνουν περιβαλλοντικές και άλλες μελέτες και θα εκδοθούν  οικοδομικές άδειες για να ξεκινήσει η περίφημη “Διπλή Ανάπλαση”, πρέπει να μας απαντήσει και γιατί, ενώ περνούν τα χρόνια, τα αντιπλημμυρικά έργα στη Λεωφόρο Ηρακλείου, στη Ριζούπολη και σε άλλες περιοχές της πόλης δεν προχωρούν, κάτι που  έχει ξαναγίνει θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.  

Είμαστε στο χειμώνα και θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Θεωρούμε ότι η δημοτική  Αρχή πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να μη θρηνήσουμε και θύματα. 

  • Το δεύτερο θέμα στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ήταν για να  πληρώσει ο Δήμος της Αθήνας 380 χιλιάδες ευρώ σε μία εταιρεία, για να στείλει  ετεροχρονισμένα “ραβασάκια” σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και επαγγελματίες  της πόλης, τα περισσότερα για πρόστιμα κυκλοφορίας. Θεωρούμε απαράδεκτη αυτή  τη λογική που αποδεικνύει τη φοροεισπρακτική λογική της δημοτικής Αρχής και  αναδεικνύεται ότι είναι δίκαιο το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης να μη “νοικιάζει” ο  Δήμος το δημόσιο δρόμο για να πληρώνουν οι κάτοικοι της Αθήνας για να παρκάρουν,  όταν αναγκάζονται να κινηθούν στο κέντρο της πόλης για τις δουλειές τους.  
  • Σε συνέχεια του θέματος που θέσαμε σε προηγούμενη συνεδρίαση, περιμένουμε  ενημέρωση για το αν θα δώσει τελικά ο Δήμος Αθηναίων έστω και τα ελάχιστα  τρόφιμα που είναι υποχρεωμένος να δώσει σε χιλιάδες κατοίκους που είναι  εγγεγραμμένοι, με βάσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (πρόγραμμα ΤΕΒΑ) και την  απορία, σαν στήριξη για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται. 
  • Επίσης, με απόφαση της διοίκησης του ΟΠΑΝΔΑ καταλογίστηκε σε εργαζομένους του  πρώην Πολιτισμικού Οργανισμού (ΠΟΔΑ) να επιστρέψουν χιλιάδες ευρώ που αντιστοιχούν σε δεδουλευμένα σχεδόν ενός χρόνου, για την περίοδο 2009-2010 κατά την οποία δεν είχαν ακόμα υπογραφεί συμβάσεις και εργάζονταν με “εντέλλεσθε”. 

Θεωρούμε απαράδεκτη την ενέργεια της διοίκησης του ΟΠΑΝΔΑ που με ψήφους μόνο  της πλειοψηφίας πέρασε την απόφαση γι΄αυτούς τους καταλογισμούς. Το θέμα δεν  αφορά μόνο το Δήμο της Αθήνας, όμως είναι ευθύνη της δημοτικής Αρχής να πιέσει την Κυβέρνηση για να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην πληρώσουν οι  εργαζόμενοι αυτά τα ποσά.  

  • Πρέπει να επανεξεταστεί η Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακαποθηκών. Η απόφαση αυτή  πάρθηκε με οριακή πλειοψηφία το καλοκαίρι. Πρέπει να επανέλθουμε στο θέμα και  να συζητήσουμε για τα αποτελέσματα που έχουν καταγγελθεί από το σύνολο των  παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ο Δήμος της Αθήνας δεν πρέπει να υπογράψει αυτή τη Σύμβαση και για το 2021.»

Στην ίδια συνεδρίαση, η Βούλα Παναγή, δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, πρόσθεσε τα εξής: 

«Τον Ιούνιο, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε Απόφαση που προβλέπει την επέκταση του  ωραρίου στις φαρμακαποθήκες, ώστε αυτές να λειτουργούν και το Σάββατο. 

Με αυτό τον τρόπο έγινε στην ουσία παρέμβαση στο ωράριο των εργαζομένων όπως έχει  οριστεί από την κλαδική Σύμβαση Εργασίας (πενθήμερο, οκτάωρο, από Δευτέρα έως  Παρασκευή), δε θεωρούμε ότι θα πρέπει να γίνεται τέτοια παρέμβαση με απόφαση του  Δημοτικού Συμβουλίου. 

Το κύριο επιχείρημα της δημοτικής Αρχής ήταν ότι με τη λειτουργία τους το Σάββατο θα  ενισχυθεί η απασχόληση στον κλάδο και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Εμείς,  καθώς και άλλες παρατάξεις, είχαμε από τότε προειδοποιήσει ότι τα επιχειρήματα αυτά  δεν βρίσκουν εφαρμογή στην καθημερινή ζωή. 

Επιβεβαιώνεται, σχεδόν επτά μήνες μετά, ότι αυτή η Απόφαση λειτούργησε υπέρ μιας  μόνο επιχείρησης του κλάδου, η οποία επιδίωξε και να ληφθεί η εν λόγω απόφαση. Οι  εργαζόμενοι εκεί πλέον δουλεύουν μέχρι τις 6 το απόγευμα, όχι μόνο τις καθημερινές  αλλά και το Σάββατο, χωρίς να αμείβονται υπερωριακά. Δεν προέκυψαν νέες θέσεις  εργασίας αλλά είχαμε απολύσεις, τόσο στον κλάδο, όσο και στην συγκεκριμένη  επιχείρηση. Στη σχετική επιστολή της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών &  Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδος αναφέρονται μια σειρά και από άλλα ζητήματα που  προκύπτουν εις βάρος των εργαζομένων.  

Την προηγούμενη φορά η δημοτική Αρχή δεν άκουσε τους εργαζόμενους που  συναντήθηκαν με το Δήμαρχο και διαμαρτυρήθηκαν με κάθε τρόπο, με παράσταση  διαμαρτυρίας έξω από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και με  απεργιακές κινητοποιήσεις που έγιναν και στη συγκεκριμένη επιχείρηση και συνολικά  στον κλάδο. Αυτήν την φορά πρέπει να λάβετε όλα αυτά υπόψη. Οφείλουμε να  ακούσουμε την εκπρόσωπο των εργαζομένων, στην οποία πρέπει να δοθεί ο λόγος.  

Επίσης, σχετικά με το 6ο Δημοτικό Ιατρείο στην Κυψέλη, θέλουμε μια απάντηση σε σχέση  με το αν θα ανανεωθούν ή όχι οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων με το πρόγραμμα  ΕΣΠΑ που λήγουν στις 6 Ιανουαρίου, δεδομένου ότι γνωρίζουμε ότι δεν κλείνονται  ραντεβού με ασθενείς για τις 7 Γενάρη και μετά. » 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: