Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας: Κυβέρνηση και Δήμος Αθηναίων στοιβάζουν σε κοντέινερ την ένταξη των προσφύγων και τη δίχρονη προσχολική αγωγή

Το καθεστώς της δομής του Ελαιώνα λειτουργεί εδώ και 6 χρόνια ως προσωρινή δομή, με βάση αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που ανανεώνουν την προσωρινή χρήση της, εφαρμόζοντας σαν μορφή ένταξης προσφύγων τα κοντέινερ και την άθλια κατάσταση που συνεχίζει να υπάρχει με το στοίβαγμα σε σκηνές, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Μάη 2021, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, έθεσε προ ημερήσιας διάταξης τα εξής θέματα:
«Πρώτον, επειδή με επίκεντρο το θέατρο «ΕΜΠΡΟΣ», βλέπουμε ένα ακόμα επικοινωνιακό επεισόδιο καταστολής από πλευράς της Κυβέρνησης, θεωρούμε ότι πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση. Θεωρούμε ότι για το θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, λόγω του χαρακτήρα που έχει και ως μέρος του αρχιτεκτονικού αποτυπώματος της πόλης, πρέπει να λυθεί το ιδιοκτησιακό από το Υπουργείο Πολιτισμού, τον Δήμο και την Περιφέρεια, και να λειτουργήσει με ευθύνη του Δήμου σαν ανοιχτή πολιτιστική δομή. Ανοιχτή και στους καλλιτέχνες που το λειτούργησαν όλη αυτή την περίοδο, αλλά και για άλλες πολιτικές δράσεις και από άλλες συλλογικότητες.
Δεύτερο θέμα, ο Πρωθυπουργός εξάγγειλε ότι η δομή του Ελαιώνα μετατρέπεται σε Εθνικό Κέντρο Ένταξης, προφανώς έχει και τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου. Να θυμίσω για το καθεστώς της δομής του Ελαιώνα ότι λειτουργεί εδώ και 6 χρόνια ως προσωρινή δομή, με βάση αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που ανανεώνουν την προσωρινή χρήση της, εφαρμόζοντας σαν μορφή ένταξης προσφύγων τα κοντέινερ και την άθλια κατάσταση που συνεχίζει να υπάρχει με το στοίβαγμα σε σκηνές, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας.
Θεωρούμε ότι αυτή η λογική με την οποία δρα η Κυβέρνηση και η δημοτική Αρχή δημιουργώντας τετελεσμένα και προβάλλοντας αυτά σαν μια προοδευτική πολιτική διαχείρισης του κρίσιμου προσφυγικού προβλήματος, είναι απαράδεκτη.  Το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να συζητήσει το θέμα και να ενημερωθεί για το πώς προέκυψε αυτή η συμφωνία, τι σημαίνει αυτή η συμφωνία για τη λειτουργία της δομής του Ελαιώνα και αν θα συνεχίσει και την επόμενη δεκαετία η κατάσταση να γίνεται η ένταξη και η παραμονή των αιτούντων άσυλο με όρους κοντέινερ και με όρους που υποτίθεται ήταν έκτακτοι όταν φτιάχτηκε.
Τρίτο θέμα, για να λειτουργήσει δομή για τοξικοεξαρτημένους στην οδό Σουρμελή, ο ΟΚΑΝΑ κατέθεσε αίτηση αδειοδότησης στις υπηρεσίες του Δήμου της Αθήνας. Η συγκεκριμένη δομή έρχεται να λειτουργήσει παράλληλα με άλλες δομές στη συγκεκριμένη περιοχή. Θα πρέπει ο Δήμος να πάρει θέση, ειδικά μετά από την εξώδικη διαμαρτυρία του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Παύλου προς το Δήμο Αθηναίων, τον ΟΚΑΝΑ και το Υπουργείο Υγείας. Δεν μπορεί η δημοτική Αρχή να συνεχίσει να πετά το μπαλάκι των ευθυνών. Πρέπει να πάρει θέση σχετικά με αυτούς τους σχεδιασμούς οι οποίοι είναι απαράδεκτοι και κυριολεκτικά γκετοποιούν μια περιοχή.
Όμως, ένα ενδιαφέρον σημείο στο εξώδικο του Συλλόγου είναι ότι αναφέρει ότι δίπλα από την δομή της Σουρμελή, στο Δρακοπούλειο, λειτουργεί δομή ασυνόδευτων ανηλίκων. Δίπλα στη δομή ασυνόδευτων ανηλίκων, ο Δήμος πάει μαζί με τον ΟΚΑΝΑ να φτιάξει και μία δομή για τους συνανθρώπους μας οι οποίοι είναι τοξικοεξαρτημένοι. Υπάρχει άδεια λειτουργίας για αυτή τη δομή; Υπάρχει γνωμοδότηση της επιτροπής του Δήμου που είναι υπεύθυνη με βάση το Νόμο να δίνει άδεια; Ποιός λειτουργεί αυτή τη δομή; Ποιος λογοδοτεί για αυτήν; Εμείς έχουμε στηρίξει προγράμματα που αφορούν ασυνόδευτα ανήλικα, αλλά δεν μπορεί αυτά να γίνονται με πλήρη ασυδοσία των ΜΚΟ και χωρίς κανέναν έλεγχο.
Τέταρτο θέμα, το αίτημα του Συλλόγου Αποφοίτων του ογδόου Γυμνασίου να μην υλοποιηθεί η εγκατάσταση κοντέινερ στο προαύλιο των 8ου Γυμνασίου & Λυκείου και 4ου Ειδικού Σχολείου. Ο Σύλλογος, μαζί με τον σύλλογο διδασκόντων, μαζί με τα 15 μέλη των μαθητών, μαζί με τους συλλόγους γονέων και των δύο σχολείων και μαζί με χίλιες υπογραφές από τη γειτονιά, ζητούν να εξαιρεθεί το 8ο Γυμνάσιο-Λύκειο και να χαρακτηριστεί σαν νεότερο ιστορικό μνημείο.
Εμείς καλούμε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να καταθέσουμε κείμενο με υπογραφές προς τη διοίκηση του Δήμου. Θεωρούμε ότι η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αντιλαμβάνεται την ανάγκη της εξαίρεσης αυτού του χώρου, της παρεμπόδισης μιας λογικής που πάει να στριμώξει την προσχολική αγωγή σε κοντέινερ στις αυλές των σχολείων.
Αντίστοιχα, καλούμε τους εκπαιδευτικούς, τους συλλόγους Γονέων και τους κατοίκους από τα άλλα δύο Δημοτικά Σχολεία στα οποία σκοπεύει η δημοτική Αρχή να κοντέινερ, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να αντιδράσουν και να ακυρώσουν αυτούς τους σχεδιασμούς.
Τέλος, πριν από δύο μήνες κατέρρευσε η «Βίλα Δρακοπούλου» στην οδό Πατησίων, στα Άνω Πατήσια. Η κατάσταση μετά από δύο μήνες παραμένει ως έχει, φτιάχτηκε μόνο μια διάβαση πάνω στην οδό Πατησίων για να περνάει ο κόσμος με μία σχετική ασφάλεια. Αυτή θα είναι μόνιμη κατάσταση; Τι σκοπεύει να κάνει η δημοτική Αρχή; Θα δρομολογηθεί από το Δήμο ή απαλλοτρίωση του πάρκου Δρακοπούλου συνολικά; Τι σκοπεύει να κάνει ο Δήμος σε σχέση με την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ώστε να μπορεί να διέρχεται από το συγκεκριμένο σημείο της Πατησίων κόσμος, παιδιά και γονείς με καρότσια; »
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: